2023 adayı Yavaş ya da İmamoğlu olur mu

31 Mart seçimlerinin üzerinden bir buçuk sene geçmiş olsa da halen etkileri sürüyor.

Haberin Devamı

2023 adayı Yavaş ya da İmamoğlu olur mu

İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş’ın yerel siyasetten ziyade genel siyasete etki eden figürlere dönüşmesi seçim dönemiyle sınırlı kalmadı.
Her iki ismin de ‘ortak ve ayrı’ taraftarları İmamoğlu ve Yavaş ismini ‘sıcak’ tutuyor. Pek çok seveni bu iki ismi 2023’te Cumhurbaşkanı adayı görmek istiyor.
Anketlerde isimleri geçiyor. Televizyonlarda ve gazetelerdeler. Sosyal medyada paylaşımları ise milyonlara ulaşıyor.
Bir de siyasi rakiplerinin tavırları üzerinden oluşan/oluşturulan mağduriyetlerin arttırdığı popülarite bu iki ismin ‘hedef büyütmesini’ kolaylaştırıyor. Popülarite konusunda ilk zamanlarda önde olan İmamoğlu’nu, Yavaş geride bırakmış durumda. Gelecekte ne olur bilinmez elbette.

2023 adayı Yavaş ya da İmamoğlu olur mu

* * *

Haberin Devamı

Bu durum geçtiğimiz günlerde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na da sorulmuş, Kılıçdaroğlu, “O arkadaşların belirlenmesinde aday olmasında emeğim vardır, dolayısıyla partililerimizin emeği var. Bütün çabalarını bütün emeklerini yönettikleri kente verecekler” yanıtını vermişti.
Kılıçdaroğlu’nun yanıtından kendisinin aday olacağı ya da adayının bu iki isim dışında olduğu sonucu çıkarılabilir. Kılıçaroğlu’nun yaklaşımının bu iki ismin de yararına olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

* * *

Nedenine gelince...
Bir belediye başkanından Cumhurbaşkanı adayı olabilir. Dünyada da pek çok örneğini bulabileceğimiz gibi hâlihazırda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan belediyecilikten gelme bir isim. Erdoğan da tıpkı iki başkan gibi tartışmaların odağında bir dönem geçirdi. Hatta dönemini tamamlayamadan hepimizin hatırladığı pek çok süreci yaşadı. Kimilerine göre cezaevi döneminin yarattığı mağduriyet siyasi hayatında önünü açsa da en önemli realiteyi atlamamak gerekiyor. Erdoğan belediyecilikte başarılı olamasaydı bugün muhtemelen 20 yıla yaklaşan iktidarını koruyamayacaktı.

* * *

Merak edilen soruya yanıt arayacak olursak... Eğer seçimler zamanında yani 2023’te yapılırsa, muhalefetin adayı Yavaş ya da İmamoğlu olur mu?
Kılıçdaroğlu’nun beyanına göre zaten olmaz, ancak siyasetin geleceğini beyanlar belirlemiyor.
Bugüne kadar her iki isim de belediye icraatları üzerinden bir değerlendirmeye tabi tutulmadı. İki büyük kentte ilk kez muhalefete düşen AK Parti’nin muhalefetteki acemilikleri ve seçim sonrası psikolojisi heyecanı iki başkanın da en büyük zırhı oldu.

* * *

Haberin Devamı

AK Parti’nin İstanbul ve Ankara’daki muhalefeti ne kadar reel ve yerel olursa iki başkanın işi o kadar zor olur. Muhalefet belediyecilik sahasına bu iki ismi çekebilirse o zaman Yavaş ve İmamoğlu’nun koltuktaki performansı değerlendirmeye tabi tutulur. Bu iki isimden belediyecilikte başarılı olan başka koltuklara aday olabileceği gibi, başarısız olan da bugün için çokça duyduğu alkışları geçmişin güzel hatıraları olarak anacaktır.

2023 adayı Yavaş ya da İmamoğlu olur mu

AVM’LER BOŞ ORMANLAR DOLU

Ankara için ‘AVM’lerin de başkenti’ ifadesini Hürriyet Ankara’da defalarca kullandık.
40’ın üzerinde alışveriş merkeziyle kişi başına düşen AVM metrekaresi açısından da Ankara ilk sırada.
Özellikle hafta sonları AVM’ler dolar taşardı, binlerce otomobil için hazırlanmış park yerleri dolduğu için araçlar bu devasa yapıların dışına taşardı. Ankara’da çok değil 8 ay önceye kadar AVM trafiği yaşanırdı.

2023 adayı Yavaş ya da İmamoğlu olur mu

* * *

Haberin Devamı

Sonra dünyayı değiştiren pandemi süreci başladı. Aylarca açılmadı, şimdilerde açılsa da ne yazık ki çoğu can çekişiyor.
AVM’lere karşı olmak ne kadar akıl kârı değilse, merkezi bu kadar AVM’ye boğmanın akıl kârı olmadığını bu şehir acı bir şekilde gördü. Başkentliler koronavirüs endişesiyle ‘yakın dostları’ AVM’lerle arayı açtı; ormana sığındı.
Pazar günü İncek Bulvarı’ndan ilerlerken Ankara’nın son yıllardaki en büyük araç kuyruğunu Ahlatlıbel’den Oran’a giderken gördüm.
Ahlatlıbel ve Eymir’deki ormanlık alanda hafta sonunu geçirmek isteyenler araçlarını yol kenarına çekmişlerdi.

* * *

Ankara’da bir nesil AVM’lerle büyüdü; sosyalleşmeyi, güzel vakit geçirmeyi bundan ibaret sandı. Ama bugün zorunluluklar gösterdi ki bir şehri yaşanılabilir kılan, onun özellikle merkezi alanlarda sahip olduğu parklar, yeşil alanlardır. Tüm şehirlerimiz gibi Ankara’da da betonsuz yeşil alanların daha da arttırılması artık bir tercih değil zaruret olmuştur.

NOT: “Kent merkezindeki yeşil alan ihtiyacıyla ilgili çıkış yolu nedir?” sorusuna yanıt arayışına perşembe günü yazımda devam edeceğim.

Yazarın Tüm Yazıları