Ürgüp’ün yöresel lezzetlerini bir de ev kadınlarının elinden tadalım

Sokakta yürürken üzerinde ‘TIK TIK Kadın Emeği’ yazan, kırmızı bir tabela gördüm. Merak edip içeri girdim. Annelerimizden biri “Yöresel lezzetlerimizden getireyim, hepsinin tadına bakmanızı isterim” dedi. Nefis şeyler yedim, onlardan biri de ‘tık tık mantı’ydı. Size bu mantının adının nereden geldiğini ve nasıl yapıldığını anlatacağım.

Haberin Devamı

Ürgüp bana sorarsanız peribacaları, muhteşem vadileri, manastırları ve yeraltı şehirleriyle büyüleyici bir yer. Üstelik sadece bunlarla değil, iştah açan yemekleriyle de ünlü. Ne de olsa bir zamanlar saray mutfağına Nevşehirli aşçılar hâkimmiş.

Ürgüp’ün yöresel lezzetlerini bir de ev kadınlarının elinden tadalım
TIK TIK Kadın Emeği, kırmızı kareli örtülerin serildiği küçük masalarda Ürgüp yemeklerinin sunulduğu mis gibi bir lokanta.

Elbette her bölgenin tarihi kendine has. Ama bir yerin tarihinin en önemli parçalarından biri de mutfağı... Biz bu hafta Ürgüp mutfaklarında neler pişiyor; birlikte bakalım. Buradaki her restoranda birbirinden leziz yöresel yemekler bulabiliyoruz. Testi kebabı, çömlek fasulyesi, kayısı dolması, sütlü çorba, nohutlu yahni, gendime, düğün çorbası, nohutlu yahni, ağpakla, dıvıl derken liste sonsuza kadar gidebilir. Ama ben bu hafta tık tık mantılarından bahsetmek istiyorum. Eminim, adını ilk kez duyanlarınız vardır. Peki, nedir bu tık tık mantının özelliği, adı nereden geliyor? Hemen anlatacağım...

Haberin Devamı

Ürgüp’e giderken bu mantıyı duymamıştım ama çok iyi lezzetler tadacağımdan emindim. Restoranlara gittik, yöresel yemeklerinden yedik. Gezintimiz sırasında üzerinde ‘TIK TIK Kadın Emeği’ yazan, kırmızı bir tabela gördük. Ben çok merak edince içeri girdik. Küçük masalara kırmızı kareli örtüler serilmiş, mis gibi bir yer... O kadar sıcak bir şekilde karşılandık ki çok mutlu olduk.

Ürgüp’ün yöresel lezzetlerini bir de ev kadınlarının elinden tadalım
Ürgüp köftesi/Yaprak sarması

Annelerimizden biri “Sizin için yöresel lezzetlerimizden getireyim. Hepsinin tadına bakmanızı isterim” dedi. Gerçekten hepsinden tattık ve tıka basa doyduk! Türk kadınlarının elinden güzel şeyler yiyeceğimi biliyordum!

TIK TIK Kadın Emeği, Kapadokya Kadın Girişimciler Derneği’ne ait bir işletmeymiş. Derneğin kurucusu Oya Hanım (Özarslan) üç hedefle yola çıktıklarını söylüyor: “Ürgüplü kadınlar evde yemeklerimizi yapıyor ama para kazanmıyordu. Evden çıksınlar, para kazansınlar; Ürgüp yemekleri de unutulmasın istedik. ‘Kadın öğrenirse öğretir’ ilkesinden yola çıkarak üniversitede okuyan kız çocuklarına burs vermeye başladık. Kadınlarımızı iki gruba ayırdık. Bir grup el işi, diğer grup gıda... Evde mantı yapıp satarak kermes düzenledik. Bu gelirle bu lokantayı yani ‘TIK TIK Kadın Emeği’ni açtık. Yemeğe bu isim, mantının tahta üzerinde kesilirken çıkardığı sesten yola çıkarak konmuş.” Oya Hanım, üniversitelerle işbirliği yapıp sunum ve hijyen dersleri, marka oluşturma gibi kurslar düzenlediklerini de söyledi.

Haberin Devamı

Ürgüp’ün yöresel lezzetlerini bir de ev kadınlarının elinden tadalım
Aside

TANDIR ÇORBASI, ÜRGÜP TARHANASI...

Anlayacağınız, TIK TIK Kadın Emeği, beş yıldır kendini geliştirerek yola devam ediyor. Ürgüp’ün tüm yemeklerini, tatlılarını yapıyorlar. 13 kadın dönüşümlü olarak çalışıyor. Tık tık mantı, Ürgüp köftesi, sulu köfte, tandır çorbası, Ürgüp tarhanası, büzme baklava, aside, dalaz ve tatlı yahni... En sevilen yemeklerinden biri de sıcak servis edilen zeytinyağlı yaprak sarmasıymış. Ama ben size bu hafta tık tık mantının tarifini vereceğim.

En sevilen yemeklerinden biri, sıcak servis ettikleri zeytinyağlı yaprak sarmasıymış.

TIK TIK MANTI

(3-4 kişilik)

NE LAZIM?

Hamuru için;

3 su bardağı un

1 yumurta

Tuz

Su (Azar azar ekleyin)

Sosu için;

Haberin Devamı

2 domates (kabuğu soyulmuş ve rendelenmiş)

1 yemek kaşığı salça

Sıvıyağ

1-2 su bardağı su

Tuz, karabiber, pul biber

Servis için;

Sarımsaklı yoğurt

NASIL YAPARIM?

Tüm hamur malzemelerini bir kaba alın, yoğurun. Hamuru çok sert olmalı.

Pürüzsüz hale gelen hamuru, üzerini kapatıp 5-10 dakika dinlendirin.

Hamuru, oklava veya merdane yardımıyla mantı hamurundan biraz kalın olacak şekilde açın, 4 parçaya bölün ve aralarına un serperek üst üste dizin.

Önce şeritler halinde kesin. Daha sonra yine verev ve küçük parçalar olacak şekilde bıçakla doğrayın.

Hamurun kesim şekli önemli. Bir tarafı ince, bir tarafı geniş minik üçgen şeklinde olmalı. Bu yüzden keserken bıçağı düz değil, hafif açılı tutmanız iyi olur.

Haberin Devamı

Kesilen hamurları yapışmaması için unlayın ve çok az kurumaya bırakın. 

Hamurları kaynayan suya atın, haşlayın.

Mantılar pişerken sos için yağ ve salçayı bir tavaya alın; rendelenmiş domates ve baharat çeşitlerini ekleyin. En son suyu da katıp sosu pişirin.

Tabağa önce yoğurdu, sonra kevgirle süzdüğünüz mantıları, onun üzerine de sosu döküp servis edin.

BİR ÖNERİ

Dilerseniz hamur ölçülerini çoğaltıp mantıları iyice kuruttuktan sonra kavanozlarda saklayabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları