Her kaşıkta damağımızı büyülüyor

Gazpacho, İspanyollar için sadece bir yemek değil, toprağa duydukları saygıyı temsil eden bir kültürel miras da... Taze mevsim ürünlerinin tüketimine vurgu yapan bu leziz soğuk çorba, Akdeniz mutfağının özünü de yansıtıyor aslında. İşin sırrıysa olgun, lezzetli ve sulu domatesler kullanmakta...

Haberin Devamı

Bu mevsimde yapılacak en güzel şeylerden biri öğünlerimizde soğuk yiyecek ve içeceklere yönelmek. Salatalar, mezeler, zeytinyağlılar, soğuk çorbalar, soğuk kahveler, buz gibi tatlılar... Seçeneğimiz çok ama bu hafta size en sevdiğim ‘soğuk’lardan, İspanya’nın ikonik çorbası gazpacho’yu anlatacağım.

İspanyol mutfağı denince tüm dünyada akla ilk gelen ürünlerden biri olan gazpacho’nun kökeni ta Roma İmparatorluğu dönemine uzanıyor. İlk zamanlarda ekmek, yağ, sirke ve su karışımıyla yapıldığı biliniyor. Sonrasında sarımsak ve badem gibi malzemeler de eklenmiş ama asıl ve en önemli dokunuş kırmızı domateslerin İspanya’ya gelişiyle olmuş. Asıl ve en önemli dokunuş demem boşuna değil. Çünkü günümüzde gazpacho’nun temel malzemelerini sayarken başa domatesi koyuyoruz. Ardından biber, salatalık, soğan, sarımsak, zeytinyağı, ekmek içi, sirke ve su geliyor. Bu kombinasyon, her kaşıkta damakları büyülüyor bana sorarsanız.

Haberin Devamı

Sebzeler titizlikle doğranır, ardından pürüzsüz bir kıvam elde etmek için blender’dan çekilir. Bazı geleneksel tariflerde malzemelerin havanda dövüldüğünü görürsünüz. Hatta kimileri de tatların iyice birbirine geçmesi için bir süre buzdolabında bekletir. Siz blender’dan geçirdikten sonra yine bir süre dolapta soğutabilirsiniz.

Ben evde gazpacho yaparken içine bazen 1 yemek kaşığı mayonez de ekliyorum

Gazpacho, mutfaktaki mükemmelliğinin ötesinde aynı zamanda İspanyol halkı için çok önemli bir kültürel miras... Çünkü bu çorba toprağa duydukları saygıyı da temsil ediyor. Gazpacho, taze mevsim ürünlerinin tüketimine vurgu yaparak Akdeniz mutfağının özünü yansıtıyor. Gazpacho hazırlayıp hep birlikte tadını çıkarmayı çok seviyorlar; topluluk duygusunu ve paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorlar. İspanya’da, ailelerin ve arkadaşların bir araya geldiği yaz buluşmalarında mutlaka sofraya konuyor.

Vejetaryen ve vegan dostu bir yemek bu aynı zamanda... Çok pratik ve doyurucu da... Dünyanın dört bir yanındaki restoranlarda denk gelmeniz mümkün. Kimileri içine farklı ot veya sebzeler atıp çeşitlendirebiliyor tabii... Siz de deneye deneye en sevdiğiniz halini bulabilirsiniz. Ama nasıl yaparsanız yapın olgun, lezzetinden emin olduğunuz, sulu domatesler kullanın. Çorbanın o kendine özgü tadına ve rengine ulaşmasının en önemli anahtarı, kaliteli domates kullanmakta yatıyor.

Haberin Devamı

Ben evde dört kişilik gazpacho hazırlarken 4 domates, 2 soğan (kırmızı soğan da olur), 2 salatalık, 1 yeşil biber, 1 kırmızı kapya biber, 4 dilim ekmek içi, 5 su bardağı çok soğuk su, 3 diş sarımsak, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi ve biraz tuz-karabiber kullanıyorum. Domates, soğan ve salatalıkları soyup kalın küpler halinde kesiyorum. Sarımsakları kabaca doğruyorum. Yeşil ve kırmızı kapya biberlerin de tohumlarını çıkarıp iri iri kıyıyorum. Sonra tüm malzemeler robota... Ekmek içlerini de ekleyip bir püre elde ediyorum. Sirke, su, tuz ve karabiberi ekledikten sonra çekmeye devam ediyorum. Zeytinyağını en son yavaş yavaş katıyorum. Bu malzemelere bazen 1 yemek kaşığı da mayonez ekliyorum. Çorbam koyu ve pürüzsüz bir kıvam alınca soğuması için buzdolabına koyuyorum. Yazarken bile canım istedi! Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları