Yaz ayları zehir olmasın

SICAK havaların, özellikle de güneşle kontrolsüz buluşmaların yaratabileceği bazı sağlık sorunları var ve bir bölümü hayatı tehdit edici olabiliyor. İşte bu nedenle, Dokuz Eylül Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı’ndan, Akademik Acil Tıp ve Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, “Herkes İçin Acil Sağlık Derneği” Genel Sekreteri Prof. Dr. Gürkan Ersoy’un açıklamaları çok önemli. Şöyle diyor Ersoy;

Haberin Devamı

 


Yılın en sıcak günlerini yaşıyoruz. Muhtemelen hava sıcaklığı daha da artacak ve bizi daha da bunaltacak. Sadece bunaltmakla kalmayacak, hastalanmamıza, hatta hiç arzu etmemize rağmen bazılarımızın ölümüne bile neden olabilecektir. Çünkü yüksek hava sıcaklığı ve sonucunda ortaya çıkan güneş (ısı) çarpması ciddi ve acil durum olup hastalanma, sakatlanma ve hatta ölüm nedenidir.

ÇOK ÖNEMLİ UYARILAR
İşte ben de yazımda siz değerli okuyucularımızla sıcak hava acilleri nedir, neden olur, nelere yol açar, kimler (yangi yaş, cinsiyet ve meslek grupları) sıcak havalardan daha çok etkilenir, sıcak çarpmasından korunmak için ne gibi tedbirler almak lazım, sıcak çarptığını düşündüğümüz kişiyi nasıl tedavi edip kendisine ilk yardım uygulayalım konularını gözden geçirip yazımı sonunda özetleyerek bitireceğim.
Sıcak yaz ayları geldi. Çok haklı olarak hepimizin özlediği, yapmak istediği bazı şeyler var; tatile çıkmak, denize, havuza girmek veya kenarında güneşlenmek gibi. Belki tatil süremiz kısa olduğu için, süratle, birkaç gün içinde güneşlenirken bronzlaşmak veya yaylalara, dağlara çıkıp kamp kurmak gibi hayallerimiz olabilir.
Ama bu haklı beklentilerimizi gerçekleştirirken, bizi bekleyen bazı tehlikelerin de olduğunu unutmayalım. Bu nedenle, olabilecek bu sıkıntıları öngörür, tedbir alırsak daha keyifli daha huzurlu ve sağlıklı günler geçirebiliriz.

Haberin Devamı

SICAK ÇARPMASI NEDİR?
Sıcak çarpması, artan çevre ısısı nedeniyle beynimizde vücut ısımızı kontrol eden merkezinin devre dışı kalması sonucu vücut sıcaklığımızın artması, 40-42 C üzerine çıkması, cildimizin sıcak ve kuru olması, terleyememe hali, bilinç bulanıklığı ve arkasından gelen ölüm şeklinde özetlenebilir. Burada ana mekanizma beyinde bulunan ve vücut ısımızı belirli arlıklarda sabit tutan termoregülasyon merkezinin bozulması, devre dışı kalması sonucu terleyemememiz ve sonucunda da vücut ısımızın yukarıda bahsettiğim gibi hayatla bağdaşmayacak seviyede üst seviyelere çıkmasıdır. Terlemenin faydası vücut ısımızı düşürmesidir. Bunu kabaca yazın sıcak havalarda evimizin balkonunu yıkamak veya dükkânımızın önünü sulamaya ve arkasında ortamın serinlemesine benzetebiliriz.

Haberin Devamı


RİSK GRUPLARI: * Hamileler, * Yaşlılar, * Çocuklar, * Bazı meslek grupları (polis, asker, sporcu, fırında ateş karşısında, gemilerin makine dairesinde çalışanlar vs), * Kalp, akciğer, böbrek gibi kronik hastalıkları olanlar.
BELİRTİLER: * Derin susuzluk hissi, * Bitkinlik, * Sıcak ve kırmızı cilt, * Terleyememe (bu hal vücut ısımızın daha da yükselmesine neden olur), * Uyku hali, * Bilinç bulanıklığı, şuur kaybı, * Koma ve ölüm.
KORUNMA YOLLARI: * 11:00 ile 16:00 saatleri arasında dışarıya çıkmayalım, * Denize havuza girmeyelim. Çünkü bu saatlerde güneş ışığının ciddi yan etkilerine maruz kalma riskimiz çok yüksektir. * Çıkmak gerekiyorsa şapka takalım, * Şemsiye kullanalım, * Açık renkli hafif giysiler giyelim, * Gölgede yürüyelim, * Açıkta olan yerlerimize (kollar, yüzümüz vs) güneş kremi sürelim.
HASTAYA İLK YARDIM: * Kişiyi hemen sıcak ortamdan uzaklaştırıp, serin/soğuk ortama taşıyalım, * Soyalım, ortam klimalı değilse kişinin üzerine bir fan ile serin hava tutalım, * Kişiye uygun ise (bilinci açıksa) serin su ile duş aldıralım veya çok bitkin ayağa kalkamıyor ise yattığı yerde üzerine ıslak çarşaf örtelim, * Kan damarlarımızın yüzeysel geçtiği bölgelere (ayak bileği, kasıklar, koltuk altı, vs.) havluya sarılmış buz parçası koyalım, * Eğer hastamızın şuuru açıksa, soğuk su, ayran gibi içecekler içirelim (aksi durumda asla bir şey yedirip içirilmemelidir), * Her zaman olduğu gibi 112 no’lu telefonu arayarak, ambulansın gelmesini ve kişinin en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesini sağlayalım.

Haberin Devamı

kutu
AMAN DİKKAT
Sıcak havalarda market veya alışveriş merkezlerindeki kısa süreli de olsa arabadan inip bir şeyler almak için arabamızın içinde asla çocuğumuzu, bebeğimizi ve hayvanlarımızı bırakmayalım çünkü bu durumda camları da kapalı olan araç içinde sıcaklık çok yükselecektir. Bu durum da kişilerin ölümüne neden olabilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları