Omurga eğriliği tedavisi

OMURGA eğriliği (skolyoz) zannedildiğinden daha yaygın bir sorun. Ve her sorun gibi onun da hafifi, ortası, ağırı var. İzmir Emot Hastanesi’nden Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Kayra Barut, Beyin Cerrahı Dr. Murat Aydın ve Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. M. Nuri Erel, hastalığı ve tedavi yollarını şöyle anlattılar:Omurganın yanlara doğru 10 dereceden fazla eğriliğine skolyoz denir. Omurga eğriliği, çoğunlukla hafif derecededir ve sıklıkla kozmetik bir problemdir. Fakat çocuklar büyüdükçe bazı eğrilikler ilerleyebilmektedir. Şiddetli bir omurga eğriliğinde, göğüs içindeki boşluk miktarı azalıp, akciğerlerde ve kalpte fonsiyon bozukluklarına sebep olabilirler.

Haberin Devamı


Skolyoz tanısı alan kişilerin, eğriliğin durumunu izlemek amacıyla belirli periyotlarla uzman doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. İlerlemesini önlemek için eğriliğin şiddetine ve kemik olgunlaşmasının durumuna yani çocuğun büyüme potansiyeline bakarak skolyoza özgü egzersizler veya korse tedavileri önerilebilir.
Kontrol altına alınmadığı durumlarda cerrahi ile düzeltme gündeme gelebilir. Skolyozu olan bir çocuk ortopedi, beyin cerrahisi, fizik tedavi gibi uzmanların bulunduğu bir ekip tarafından takip edilmelidir.


SKOLYOZ NASIL OLUŞUR
En sık görülen türü, ergenlik döneminde (10-17 yaş) daha önce sağlıklı olan bir omurgada sebebi bilinmeyen bir nedenle ortaya çıkan adölesan idiopatik skolyozdur. Omurganın kendisinden kaynaklanan sorunlara bağlı da oluşabilir. Bununla birlikte, karşılaşılan bir diğer skolyoz nedeni de anne karnındaki etmenler nedeniyle ortaya çıkan ve doğuştan itibaren bulgu veren doğumsal (konjenital) skolyozlardır. Nöromusküler skolyoz ise, sağlıklı doğmuş çocuklarda, sonradan gelişen polio (çocuk felci), serebral palsi veya kas distrofisi (erimesi) gibi hastalıklara bağlı olarak kasların felci sonucunda oluşur.

Haberin Devamı


NASIL FARK EDİLİR
Çocukları ebeveynleri tarafından çok basitçe yapılabilecek öne eğilme testi ile hafif derecedeki skolyozların bile tanınması mümkün. Bu test tercihen çocuğun üzeri çıplak haldeyken dizleri bükmeden kollar aşağı sarkık şekilde öne eğilmesi ile yapılabilir, sırt bölgesinde kürek kemiklerinin bir tarafının diğerinden yüksek olması ile skolyoz tanınabilir. Bunun yanında omuz ve kalçalarda yükseklik farkı olması, bel çukurlarındaki asimetri veya çocuğun belirgin şekilde yana doğru eğik olması skolyozun diğer belirtileri olabilir.


TANI KOYMA SÜRECİ
Omurga konusunda uzman hekimler tarafından ayrıntılı bir tıbbi öykü alınır ve fizik muayene yapılır. Öne eğilme testi ile sırtta veya belde yükseklik farkı oluşup oluşmadığı bakılır. Bunun yanında, kas güçsüzlüğü, uyuşma ve anormal reflekslerin araştırılması için detaylı bir nörolojik muayene de yapılır. Skolyoz tanısı, ayakta omurganın ön-arka ve yandan çekilen röntgenleri ile konulur. İleri inceleme için MR ve BT çekilmesi gereklidir.

Haberin Devamı


AMELİYAT DIŞI YÖNTEMLER
* EGZERSİZ: Skolyoza özgü egzersizler klasik fizik tedavi yöntemlerinden farklıdır. İçlerinde etkinliği en fazla kanıtlanmış olan Schroth yöntemi alanında uzman fizyoterapistler tarafından yapılan bu egzersizlerde temel amaç eğriliğin ilerlemesini engellemek ve vücut simetrisini iyileştirmektir bunun yanında kas dayanıklılığı artar, doğru nefes alma teknikleri öğrenilir ve olumlu beden algısı yaratılır.
* KORSE: Eğrilik 25 ile 40 derece arasında ise egzersizlere ek olarak korse tedavisi önerilebilir. İlk amaç eğriliğin ilerlemesini yavaşlatmak, mümkünse durdurmaktır. Skolyoz korsesi kişiye özel olarak tasarlanır ve skoyozda 3 boyutlu düzeltme yapılmasını hedefler. Kişiye özel ayarlanması, önden açılıp-kapanma özelliklerinin olması nedeniyle günümüzdeki korseler eski korselere göre çok daha kolay kullanılmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları