Kovid-19 korkusu sağlık kontrollerinizi aksatmasın

ERKEN teşhis tıp dünyasında birçok hastalığın tedavisinde kurtarıcı bir adım olarak görülmektedir.

Haberin Devamı

Erken teşhisle hastalığın ilerlemesinin önlenmesi ve tedavisi için daha fazla zamana sahip olunuyor olmasıdır. Vatandaşların Kovid-19 korkusu nedeniyle rutin kontrollerini aksattığını belirten Bayraklı Kent Tıp Merkezi Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ayşalı Yılmaz, “Hastalıkların tedavisinde ilk adım teşhistir. Teşhisin ne zaman konulduğu ise hastalığın seyri ve tedavisi için büyük önem taşır” dedi. Dr. Ayşalı, pandemi döneminde sağlığımızı korumak için neler yapmamız gerektiğini ise şöyle anlattı.
Mamografi, kolonoskopi, smear, tansiyon, kolesterol ölçümü gibi rutin kontroller, hastalıklar kötüye gitmeden yapılması gereken testlerdir. Ancak pandemi ile bu testleri yaptırmak için hastanelere gitmede çekinenlerin sayısı maalesef artmıştır. Genelde bu testleri yaptırarak doktorunuzun erkenden oluşabilecek kötü durumlara önlem almasını sağlamış olursunuz. Hastanelerin sizin sağlığınızı korumak için önlemler aldığını unutmamalısınız. Aşınızı mutlaka yaptırmalısınız.

Haberin Devamı

BUNLARI MUTLAKA YAPTIRIN
Smear Testi–(HPV testi ile birlikte yaptırılabilir): Bu testler rahim ağzı kanserini ve bu kansere yol açan virüsleri tarar. Eğer yakınlarda yaptırdığınız smear testiniz normalse 3 yılda bir, HPV taramanız normalse 5 yılda bir bu testleri tekrarlamanız yeterlidir. Ancak testlerinizde anormallik varsa doktorunuz tarafından daha yakından takip edilmeniz gerekebilir.
Mamografi: Meme kanserinin erken tanısında en önemli tarama testi mamografidir. Doktorunuz sizi yıllık ya da daha geç olarak takibe çağırabilir.
Kemik Mineral Dansitometresi: Yaşlanma ile birlikte kemikteki kayıplar kırıklara yol açabilir. Bunun erken tanısı ve tedavisi sizi hayatı tehdit eden kırıklardan korur.
Kolonoskopi: Kadın ve erkeklerin 45-50 yaştan itibaren kolonoskopi yaptırması önerilmektedir.
Kalp Ve Damar Sağlığı Testleri: Yetişkinler kalp sağlığı için kan basınçlarını ve vücut kitle indekslerini takip etmeliler.
Ayrıca; kan şekeri, kolesterol gibi ve doktorunuzun da önereceği diğer kan testlerini düzenli kontrol ettirmelisiniz. Bu testleri yaptırmak sağlımız için önemlidir. Bu yüzden, Kovid-19 virüsündan korunacağız derken diğer sağlık konularını ihmal etmeyelim.

Yazarın Tüm Yazıları