Katarakt tedavisinde en yeni yöntemler

YAŞLANDIKÇA her organda olduğu gibi gözlerde de bazı değişmeler oluyor. Göz yaşlanmasının yarattığı sağlık sorunlarının başında ise katarakt geliyor. Peki nedir bu katarakt?

Haberin Devamı


Yaşlanan, ömrü uzayan bir toplumuz. Bu güzel ve olumlu bir gelişme. Ne var ki yaşlanmanın da kendine has bazı sorunları var. “Yaşlılık hastalıkları” diyoruz biz bu sorunlara. Yaşlandıkça her organda olduğu gibi gözlerde de bazı değişmeler oluyor. Göz yaşlanmasının yarattığı sağlık sorunlarının başında ise katarakt geliyor.
Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, bugüne kadar binlerce insana ışık olan deneyimli bir hekim. “Kısa ama öz” bir “katarakt” notu hazırladı...

GÖRME AZALMASINA DİKKAT
“Eskiler, yaşlıların görme becerilerinin azaldığını anlatırken, “Gözüne perde inmiş” derlerdi. Tıp dilinde katarakt adını alan bu sorun, gözbebeğimizin arkasında bulunan, görüntüye netlik ayarı yapabilen merceğin şeffaflığını yitirmesinden kaynaklanır. En sık görülen katarakt tipi yaşa bağlı olan “senil” katarakttır.
Başka bir hastalığın (öncelikle şeker hastalığı), bir ilaç kullanımının (kortikosteroid) ya da uzun süre radyasyona maruz kalmanın yarattığı katarakt ve bir darbeye bağlı oluşan katarakt daha seyrek görülür. Kişiye göre değişen hızda ilerleyen ve körlüğe kadar gidebilen görme azalması, kataraktın ilk belirtisidir. Gözbebeğinin rengi siyahtan griye, hatta kirli beyaza döner. Çevre daha karanlık algılanır. Bulanık görme başlar. Renkler parlaklığını yitirir. Göz önünde bir “tül perde varmış” gibi hissedilir. Şeker hastalarında, ailesinde katarakt sorunu bulunanlarda, güneş ışınlarına (UV) daha fazla maruz kalan tropikal kuşakta ya da dağlarda yaşayanlarda, radyoterapi görmüş olanlarda, meyve ve sebzeden yoksun beslenenlerde, sigara içen, aşırı alkol tüketenlerde katarakt olasılığı daha fazladır.
Göz hastalıkları uzmanı tarafından zorunlu olduğu bildirildiğinde, gözün lensinin çıkarılıp yerine yapay bir lens takılması işlemi planlanır. Bu, günümüzde en sık yapılan operasyonlardan biridir. Henüz yeterince ilerlemeyen olgular ise bekletilebilir. Katarakt oluşmadan, henüz 60’lı yaşlara bile gelmeden bazı önlemler alınabilir. Sigarayı bırakmak, güneş gözlüğü kullanmak, yeterince sebze ve meyve tüketmek, kan şekeri düzeyini kontrol altında tutmak akla gelen ilk önlemlerdir.”

 

Haberin Devamı

HOCASINI AMELİYAT ETTİ
1958 yılında Prof. Dr. Selahattin Erbakan tarafından kurulan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda 1979-1991 yıllarında başkanlık görevini yapan Prof. Dr. Günay Haznedaroğlu, her iki gözünde oluşan katarkt nedeniyle görme zorluğu yaşadı. Öğrencisi Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu’na ameliyat olan Haznedaroğlu, “Karanlıktan aydınlığa çıkmak süper bir şey. Öğrencim Mahmut Kaşkaloğlu bana ışık oldu” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları