Kanser tedavisinde sizi neler bekliyor?

Haberin Devamı

KANSER tanı ve tedavisi için bilim ve teknolojinin tüm olanaklarını kullanan Özel Ege Onkoloji Merkezi deneyimli ve uzman bir ekiple hizmet veriyor. Radyasyon Onkolojisi Uzmanları Dr. Çimen Akay ve Dr. İlker Karadoğan, kronik bir hastalık olan kanserde erken tanıyla tedavi başarısının önemine dikkat çekti. Doktorların teşhisten tedaviye tüm süreci birlikte, kolayca ve umutla atlatabilmeyi sağladığını vurgulayan Dr. Akay ve Dr. Karadoğan, kurumun kanser tedavisinde en gelişmiş cihaz, yöntem ve uygulamaları kullandığını belirterek, “Onkolojik tedavi yöntemlerinin yanında, psikolojik destek ve sağlıklı beslenme için hemşire desteği veriliyor. Gelişmiş teknoloji ürünü, 3 boyutlu tedavi sistemi ve Lineer Akseleratör sayesinde radyasyon onkolojisi alanında başarılı sonuçlar elde ediliyor” dedi.
Başlangıçtaki bilgiler
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. İlker Karadoğan, doktorunuzun sorabileceği sorular hakkında da şunları söyledi: “Hastalığınızın hikayesi, başka tedaviler aldınız mı, diğer medikal sorunlar veya başka önemli bir hastalık veya kaza geçirdiniz mi, kullandığınız ilaç veya destek ürünü var mı, alerjiniz ya da ailenizde kanser öyküsü var mı, nerede çalışıyorsunuz, çocuğunuz var mı, sigara ve alkol kulanıyor musunuz.”
Hastanın sorularI
“Radyoterapinin amacı nedir, hastalığımın yayılmasını önleyebilecek mi, tümörü yok edecek veya küçültecek mi, ameliyat sonrası kalıntı kanser hücrelerini yok eder mi, ameliyat yerine sadece radyoterapi kullanılabilir mi, bu tedavinin nasıl yan etkileri var ve bu yan etkiler normal hayatımı, beslenmemi, hareket kabiliyetimi nasıl etkileyecek, görüntüm değişecek mi, bu değişiklikler ve yan etkiler geçici mi kalıcı mı, ne kadar sürer, tedaviyi almazsam bu hastalığımın gidişi nasıl olur, tekrarlama veya yayılma riski nedir?”
Tedavi...
Radyoterapinin avantajlarından biri tedavinin ayakta seanslar şeklinde uygulanması nedeniyle işinizden veya normal hayatınızdan fazla uzaklaşmanıza gerek olmamasıdır. Tedavi hafta içi 5 gün uygulanır. Cumartesi-pazar normal dokuların kendini iyileştirmesine izin vermek amacı ile tedaviye ara verilir. Toplam tedavi süresi hastalığınıza ve eş zamanlı aldığınız diğer tedavilere bağlı olarak 2 ile 8 hafta arasında değişir.
Her seansın öncesinde ve sonrasında yapmanız gerekenler anlatılır. Genellikle normal yemek yemiş olmak, duş almak, normal hareket ve uyku düzenine devam etmek yani standart yaşam tarzınızı bozmamak önerilir. Rahat ve hafif kıyafetler giymeniz cilt yan etkilerini arttırmamak açısından önemlidir.
Seanslar, radyoterapi teknikeri tarafından doktorunuzun planlandığı şekilde uygulanır ve 5-15 dakika sürer. Tedaviniz sırasında yardımcı bir cihaz kullanılıyorsa bu her seansta pozisyonunuzun sabitliğini sağlamak amacıyla tekrarlanır.
Doğru pozisyonunuz verildikten sonra tekniker odayı tedavinizi vermek ve bu arada size monitörden izlemek üzere terk ederek yandaki kontrol odasına geçer. Herhangi bir rahatsızlık veya sorun hissettiğinizde çağrınızı alacak ve tedaviyi anında kesebilecektir.Radyasyon onkoloğunuz tedavinizi gözlemler ve bunun sonucunda tedavi dozunuzda değişiklikler yapabilir. Tedaviniz süresince doktorunuz belli aralıklarla kan değerlerinizi veya şikayetlerinize göre başka tetkiklerinizi isteyip kontrol edebilir.
Tedavi sonrası takip
Tedavi tamamlandıktan sonra doktorunuz yan etkiler açısından tedaviyi değerlendirir. Epikriziniz (tedavi özeti) verilerek bundan sonraki hayatınız boyunca tedavi ve takibinizi yönlendirecek hekime yönlendirilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları