Kanser ağrısına son

KANSERE bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde ağrılar meydana gelebilir. Kronik kanser ağrısı, kişinin tüm yaşam kalitesini etkileyen, sürekli bir ağrı şeklinde olabildiği gibi, ağrı kesici ilaçlar almasına rağmen ani başlayan, kısa süreli şiddetli ağrılar şeklinde olabilir. Hastanın ağrısının kaynağına göre ağrının tipi, şiddeti ve süresi değişebilmektedir. Günümüzde hastalıkların tedavisi kadar tedavi sürecinin konforlu geçmesi de çok önemli hale geldi. Bu konuda bilinç hızla artarken, tıp dünyası da çalışmalarını hız kesmeksizin sürdürüyor, her gün yeni ufuklar açmaya devam ediyor.Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı’nda akciğer kanserine bağlı ağrı tedavisinde bilgisayarlı tomografi eşliğinde ‘Perkütan Kordotomi’ işlemi uygulandı. Uygulamayla ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı, Anestezi ve Reanimasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Uyar, şunları söyledi:

Haberin Devamı

 

ÖLÜM DEĞİL ISTIRAP KORKUSU
“Ağrı özellikle kanser hastalarında önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanser hastaları ölmekten daha çok, ağrı ve ıstırap çekerek ölmekten korkmaktadır. Tedavi edilmeyen ağrı, hastanın fizyolojik fonksiyonlarını, düşünme-iletişim gibi zihinsel fonksiyonlarını, sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşürmekte ve psikolojik bozukluklara neden olmaktadır. Kanserde ağrı değerlendirmesinin, teşhis konulma aşamasından itibaren yapılmaya başlanması gereklidir. Çünkü kanserde ağrı tedavisi mutlak bir yaşam hakkıdır. Erken dönemde birincil olan, kansere yönelik tedavidir. Burada üzerinde özenle durulması gereken, ağrılı hastada kansere yönelik tedavi devam ederken ilaçla ağrı kontrolünün de paralel yapılmasıdır. İleri evredeki kanser hastalarında yaşam kalitesi ön planda olduğu için kanser tedavisinden daha ziyade ağrı kontrolü çok daha önemlidir. Kanser ağrısı, basit farmakolojik yöntemlerle yüzde 80-90 oranında etkin şekilde tedavi edilebilmesine karşın, pratikte bu oran yüzde 30-40 civarında kalmaktadır. Bu nedenle ağrının en iyi yönetimi ancak multidisipliner yaklaşım, sürekli eğitim, doktor, hasta ve hasta yakınları arasında güvene dayanan yakın işbirliği yanında duygusal, psikolojik ve ruhsal destek ile mümkün olacaktır.

Haberin Devamı

YAŞAM KALİTESİ ÇOK ÖNEMLİ
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı’nın Kurucu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Yeğül hocamız da yüzlerce kanser hastasına uyguladığı bu işlemle kanser hastalarının dirençli tek taraflı ağrıları kontrol altına alınmış, böylece yaşam kaliteleri sağlanmıştır. Prof. Yegül, çalıştığı dönemde ziyaretçi öğretim üyelerine, emekli olduktan sonra davet edildiği üniversite kliniklerine bağlı algoloji bilim dalı öğretim üyelerine bu konuda eğitim vermiştir. Prof. Dr. Can Eyigör ve benim eşliğimde Ege Üniversitesi’nde uygulama yeniden başlatıldı. Şiddetli ağrıları nedeniyle yaşamı kabusa dönen hastalar büyük ölçüde rahamıştır.

Haberin Devamı

MORFİN İHTİYACI AZALIYOR
Uygulama sonrasında hastaların kullandığı morfin türevi ağrı kesici ihtiyacı belirgin olarak azalmaktadır. Tecrübeli ellerde başarı oranı yüzde 70-80’dir. İlaca dirençli bilateral ya da tek taraflı alt ve veya üst ekstremite ağrısı olan hastalarda özel durumlarda bilateral kordotomi de uygulanabilir. Düşük akciğer kapasiteli hastalar ve 3 aydan daha kısa yaşam beklentisi olan hastalar için de bu girişim yapılabilir ama riskler taşıyabilir. Hastalara işlemden önce etkinlik ve yan etki konusunda bilgi vermek çok önemli olup işlem bu konuda çok deneyimi olan ağrı uzmanları tarafından titizlikle yapılmalıdır.”

Yazarın Tüm Yazıları