Gizli hekimler patologlar

Haberin Devamı

SAĞLIK hizmeti çoğu zaman hasta ile hekim arasında yaşanan, yüzyıllardır biçimi pek değişmeyen bir süreçtir. Hekimler, öncelikle güven ilişkisine dayalı bu süreci doğru tanı ve etkin tedavi ile tamamlamak zorundadır. Doğru tanıya ulaşmaya çalışan hekimin yanında, belki de hastaların çoğunlukla farkında olmadığı başka hekimler de vardır. Hekimlik mutfağında bu arka planda kalanlar patoloji hekimleridir.
“Patoloji doktorunuzu tanıyın...” diyor Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdener Özer ve konuyla ilgili şunları dile getiriyor:
“Sokaktaki vatandaşa ‘Patoloji doktorunuz var mı?’ diye sorsak, kuşkusuz alacağımız yanıtların tamamına yakını ‘hayır’ olacaktır. Oysa yılda milyonlarca hastanın tanı aldığı bu ülkenin hastanelerinde, yüzlerce patolog hekim canla başla çalışmaktadır. Bizler, hastalarımızın bizi tanımasını ve verdiğimiz hizmeti bir sağlık hakkı olarak sahiplenmelerini arzulamaktayız. Hastalarımızın sağlığına kavuşmasında oynadığımız rol son derece kritiktir. Bu nedenle hastalarımıza sesleniyoruz: Bize güvenin, biz de sağlığınıza sahip çıkalım.”

Haberin Devamı


Biz kimiz ve ne yapıyoruz?
Çoğu hastalık insan vücudunda bir değişiklik yapar. Bu değişiklikler kimi zaman organ düzeyindedir, gözle seçilebilir. Kimi zaman ise, değişiklikler doku düzeyinde olur ve gözle seçilemeyecek ölçüde olduklarından, ancak mikroskopik düzeyde incelenebilir. Biz patologlar hastalıklara özgü bu değişiklikleri inceleyerek hastalıkların tanısına ulaşırız. Bu nedenle bilim dalımız olan ‘Patoloji’, tanısal ve klinik bir tıp bilimidir. Verdiğimiz bu hizmet ile hastalarımız sadece tanı almaz, aynı zamanda patoloji raporunda yer alan bilgiler ışığında tedavileri de düzenlenir. Patoloji uzmanları, yaptıkları incelemenin bulgularını ve sonuçlarını bir rapor halinde düzenlerler.

Yazın göz ameliyatı yapılır mı

HASTALARIN sık sorduğu sorulardan biri, yaz aylarında göz ameliyatı olunmasında sakınca olup olmadığıdır. Tüm göz ameliyatlarında mevsimsel bir kısıtlılık, risk artışı söz konusu değildir. Göz hekimlerinin en sık yaptığı ameliyat, katarakt ameliyatıdır. Katarakt tüm yıl boyunca yapılabilmektedir.
Yaz aylarında göz ameliyatı yapılır mı? sorusunun cevabını Kaşkaloğlu Göz hastanesinden Uzman Dr. Bilgehan Sezgin Asena şöyle yanıtladı:
“Ameliyatın zamanlamasına karar verilirken katarktın yoğunluğuna ve hastanın görme seviyesine göre değerlendirme yapılır. Katarakt başladığında hemen ameliyat önerilmediği gibi, çok ilerlemesi de istenmemektedir. Zamanında yapılan bir cerrahinin hasta ve doktor açısından konforunun, kolaylığının ve iyileşme hızının daha yüksek olacağı unutulmamalıdır. Günümüz modern katarakt cerrahisi ayakta bir cerrahi operasyon olarak uygulanmakta, hastalar 10-15 dakika süren ameliyat sonrası kendi ortamlarında dinlenip ertesi gün büyük oranda günlük aktivitelerine dönebilmektedir. Yaz aylarına özel ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken durum 2-3 hafta denize, havuza girilmemesidir. Halk arasında göz çizdirme ameliyatı olarak isimlendirilen lasik ameliyatında ise yaz aylarında artış görülmektedir. Uygulamanın birkaç dakikada tamamlandığı lasik ameliyatı sonrası ertesi gün tüm günlük aktivitelere dönüş mümkündür. Ancak yine 2 hafta denize, havuza girilmemesi önerilir.”

Yazarın Tüm Yazıları