Egzersiz yap, organik beslen ve kilonu koru

HAREKETSİZLİK günümüzün en önemli sağlık tehditlerinden biri. Hareket etmek üzere tasarlanmış bedenimizi hareketten uzaklaştırmaksa yapabileceğimiz en büyük yanlış. Hayatı uzatmanın sırlarını Dr. Zeki Hozer anlattı. Önerileri, “Kilonu koru, egzersiz yap ve organik beslen.”

Haberin Devamı


Bilindiği gibi Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı, bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyilik hali olarak tanımlar. Bu perspektifle sağlığı etkileyen ana unsurlar yüzde 15 kalıtsal nedenler, yüzde 8 tıbbi etkenler, yüzde 10 sosyal ve yüzde 7 iklimsel koşullar, son olarak da yüzde 60 yaşam stili olarak belirtilmiş.
Endüstriyel atıkların oluşturduğu çevre, hava, su kirliliğinden GDO ve gıda kontaminasyonuna giden geniş bir yelpaze, günümüz insanını ciddi risklere maruz bırakıyor. Bunlara yanımızdan hiç ayıramadığımız cep telefonlarının SARS etkisi ve teknolojilerin kolaylaştırıcılığının getirdiği sedentar yaşamın olumsuz etkilenimleri de eklenmelidir. Örneğin günümüzde artık bir salgın halindeki kanseri ele alalım; Kanser, organizma ya da organ bütünlüğü içinde, hücreleri kontrol edilemeyen bir şekilde büyüyen kötü huylu tümörler
için verilen genel bir terim ve ülkemizde de erkeklerde en sık prostat, kadınlarda da meme kanseri görülür. Bunları Akciğer ve kalın bağırsak kanserleri takip etmektedir. Vaka istatistiklerinin daha güvenilir olduğu Her üç kadından ve her iki erkekten birinin yaşam süreçleri içinde kanserle karşılaşması beklenmektedir. Bir tür salgın durumu olarak olayın vahametini gözler önüne sermektedir. Kanserlerin büyük çoğunluğunun çevresel faktörlerden kaynaklandığı da biliniyor.

Haberin Devamı

KANSEROJEN AJANLAR NELER
Kronik enfeksiyonlar, tütün kullanımı, alkol tüketimi, obezite, çevre kirliliği, güneş kaynaklı ultroviyole ve x ışınları, kimyasal toksik kanserojen ajanlar hemen sıralanabilecek etkenler. Bugün,kanser vakalarının totalinin üçte birinin tütün kullanımı sonucu olduğunu biliyoruz ve bu tespit, sigara gibi önlenebilir risk etkenleri üzerinde daha fazla durulmasının nedenini açıklamaktadır. Örneğin kalp hastalıklarını inceleyelim: TÜİK verilerine göre her 10 ölümden 4’ü kalp ve damar sistemi hastalıkları orijinli. Bunun için bile sadece sigara içiminin önlenmesi, ideal kilo, egzersiz ve Akdeniz tarzı diyet tercihi, riskleri büyük oranda azaltmaktadır. Bu kapsamda yapılacak çalışmalarda Halk Sağlığı Ana Bilim önem arzetmektedir.

Haberin Devamı

GELECEK YENİDEN TANIMLANIYOR
Bugünler tıp, sağlık, tanı ve tedavi kavramlarının yeniden tanımlandığı bir geleceğin başlangıcı. Neredeyse her gün yeni tıbbi terminolojilere aşina oluyoruz. Etik ve hukuki kavramlar yeni yorumlara yelken açıyor. Bebekler artık birer proje. Doğumlar toplumsal ya da kamusal yarar anlayışı içinde planlanıyor ve daha doğmadan hastalıklı genlerin ayıklandığı bireylerden oluşacak bir toplum modellemesinin ayak sesleri işitiliyor. Ana tema,sürdürülebilir sağlıklılık. Aslolan, hastalık oluştuktan sonra tedavi etmek değil, hastalığın oluşmasını engellemek. Artık, tedavi hizmetinden pasif yararlanan hastalar yok, tüm süreçlere etkin olarak katılanan, giderek güç dengesinin hastalar lehine arttığı bir gelecek sözkonusu.

Haberin Devamı

MÜŞTERİ DEĞİL HASTA HAKLARI
Günümüzde, müşteri hakları olarak sıklıkla dile getirilen olgu,artık hasta haklarına dönüştü. İnsanlar sağlıklı yaşama odaklanıyorlar, gereksinim duydukları bilgi realtime-online parmaklarının ucunda. Karşımızdaki bilinçli ve etkin bir hasta profili. Bu hastalar için,kişiye özel tıp ile genetik mühendisliği ve DNA rekombinant teknolojisi kullanılarak hastalıklı genlerin ayrılması ve kişiye özel ilaç ve tedavi sistemleri uygulanmadığı bir tedavi neredeyse çöp vasfında. Ev ortamına adapte edilebilecek MEMBS denilen uzaktan erişimli tıbbi sistemlerin mikrohastane vasfında entegre edildiği smarthome’larda yaşayacak insanların da daha azı ile yetinmesi mümkün görülmüyor.
Son noktada koruyucu hekimlik, infeksiyon hastalıkları, geriatri, nörolojik hastalıklar, plastik ve rekonstriktif cerrahi ile sibernetik bilimlerin ön plana geçeceği bir gelecekte, insanlara düşen ideal kilomuzu korumak, bol egzersiz yapmak ve organik beslenmeye dikkat etmek şeklinde özetlenebilir.

Yazarın Tüm Yazıları