Doğru nefes hayattır

Pek çok sorunun doğru nefes almamaktan kaynaklandığını öne süren yaşam koçu Nevşah Fidan Karamehmet, “Bunu aşmak zor değil. Başarabildiğimizde yaşamın kontrolünü elimize alırız, daha mutlu oluruz” diyor.

Haberin Devamı

Yaşamımız boyunca milyarlarca kez nefes alıp veriyoruz. Peki hiç düşündünüz mü? Acaba doğru nefes almayı biliyor muyuz? İşte anahtar kelime: Nefes! 

Yapılan araştırmalara göre yetişkin bir insan, günde yaklaşık 23 bin kez nefes alıp verir. Yaşam boyunca bu kadar çok yinelenen bu eylemin ne kadar doğru yapıldığı önemli. İzmir Amerikan Koleji’nin ardından, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan ve kısa bir mimarlık kariyerinin ardından mesleğini bırakarak nefes koçu olmaya karar veren Nevşah Fidan Karamehmet, “Doğru nefes alıp vermeyi öğrendiğimizde hayatımızda birçok şey değişir” diyor.
Transformal nefes eğitimiyle ilgili çalışmalar yapan Karamehmet, bilinçli nefes almanın gücünün Doğu’da yüzyıllarca manevi aydınlanmanın bir aracı olarak kullanıldığını, bu alandaki araştırmaların Batı’da da hızla yayıldığını belirtiyor. Batılı araştırmacıların nefes alışkanlığını değiştirmenin insanın zihinsel ve duygusal durumunu da değiştirdiğini keşfettiğine vurgu yapan Nevşah Fidan Karamehmet, “Nefes alışımızın derinliğini, ritmini ve hızını değiştirmek suretiyle kimyamızı, duygularımızı, tutumumuzu ve hatta görünüşümüzü değiştirebiliyoruz. Ve bu değişikliklerle, bakış açımız kendimizi daha olumlu bir akıl-beden durumuna geçirecek şekilde değişebiliyor. Bu sistem ile yaşantımızı iyileştirebilmek mümkün” diye konuştu.

İmkansızı başarmak
Doğru nefesle kişinin istediği her şeyi yapabileceğini, imkansız olarak görülen şeyleri de başarabileceğini belirten Karamehmet, “Sınırlayıcı düşünce ve nefes alışkanlıklarını temizleyerek, gerekli zaman, enerji, şevk, istek, bilgi, birikim ve potansiyel gücü ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” diyerek, nefes terapisinin dünyanın en hızlı yayılan ve en etkili arınma tekniği olduğunu kaydetti, “İyi nefes alıp vermeye başlamak, insanların yaşamına sağlık, mutluluk ve huzur getiriyor. Nefes kapasitesinin tümü kullanılabildiğinde genç, canlı ve neşeli kalabiliyorsunuz” şeklinde konuştu. Nevşah Fidan Karamehmet, doğru nefesle yaşanacak değişimleri şöyle özetledi:
“Daha fazla fiziksel ve mental enerjiye sahip olursunuz, daha az eleştirirsiniz, her koşulda mutlu olmaya çalışırsınız, Tanrı ve evren enerjisi ile kuvvetli bir bağınız olur, neşe ve sevgiyi bol bol alabilme ve verebildiğinizi görürsünüz, duygusal ve fiziksel acılarınız tamamen yok olur, kötü alışkanlıklarınız ortadan kalkar, hayatla ilgili zor sorulara yanıt bulursunuz.”

Çoğunluk kısıtlıyor
Seanslarda insanların yüzde 90’ının nefeslerini kısıtladığını gözlemlediklerini vurgulayan Karamehmet, “Kısıtlama, hoşumuza gitmeyen bir duyguyu kabullenmekten kaçınmak için nefesimizi tuttuğumuz zaman ortaya çıkıyor. Nefesimizi tutarak duygularımızı deaktive ediyoruz, böylelikle bu duygular baskılanıyor ve bilinçaltımızda saklı kalıyorlar. Bu duyguları baskılamaya devam etmek (yani hepsini içimizde tutmak) korkunç bir enerji gerektiriyor ve bedenimizde kronik gerginliğe yol açıyor. İşte bu yüzden sabahları yataktan kalkmak için enerjimiz yok. İşte bu yüzden hastalanıyoruz, yaşlanıyoruz. Hücrelerimiz bu yüzden ölüyor” dedi.
Pek çok rahatsızlığın doğru nefesle aşılabileceğini dile getiren Karamehmet, şunlara dikkat çekti;
“Ruhsuz, mutsuz, hiç gülmeyen insanlarda olumlu değişiklikler oluyor. Hastalıkların oluşması için gereken problemli ortamı biz düşüncelerimizle yaratıyoruz. Bunların ortadan katlığını gözlüyoruz seminerlerimizde. Nefesi açılan kişi, toplumsal baskıda özgürleşiyor.”


BİLİNÇLİ OLMALI
Son yapılan bir araştırmalar, her gün alınan toksinlerin yüzde 70’inin nefesle atıldığını ortaya koyuyor. Derin, tam nefes, aynı zamanda iç organlar ve karın kaslarına masaj yapıyor ve güçlendiriyor. Diyafram nefesini öğrenen kalp hastaları, kalp sağlıklarını önemli ölçüde iyileştirebiliyor. Yüksek tansiyon bulguları ve endişe bilinçli nefesle hafifletilebiliyor.

YAŞAMIN SIRRI
Nefesi yaşamın sırrı olarak gören Karamehmet, “İnsan, nefesini dengeleyerek, doğal nefes alışkanlığı kazanarak, düşüncelerini, duygularını, tüm yaşamını değiştirebilir” diyor. Nevşah Fidan Karamehmet’in kurucu başkanı olduğu NFS, Türkiye çapında 250 kişilik nefes ve yaşam koçu ekibinden oluşuyor. NFS, insanların nefes ve zihin kapasitelerini yüzde 100′e çıkarmalarına yardımcı oluyor. ABD ve Türkiye’de aldığı eğitimler sonrası Türkiye’de 2000 yılında ilk yoga dergisini çıkaran ve 2002 yılında da İzmir’in ilk yoga okulunu kuran Karamehmet, İzmir’in Çeşme ilçesinde Boyalık Beach Otel de 16 yıldır hayata geçirdiği “Mucize kursu” ile doğru nefes almayı öğretiyor.

Haberin Devamı


NELER KAZANILIR
Fiziksel olarak daha sağlıklı, genç, fit, dinç, canlı olursunuz, duygusal olarak daha pozitif, mutlu, huzurlu, güçlü olursunuz, zihinsel olarak daha net, kararlı, konsantre ve dingin olursunuz. İlişkileriniz, özel yaşamınız, iş yaşamınız, sosyal yaşamınız ve kendinizle olan ilişkiniz farklı bir seviyeye doğru taşınır. Yaşamın kontrolünü tamamen elinize almaya başladığınızı göreceksiniz.


-------------------------

Haberin Devamı

Bu kitapların
geliri LÖSEV’e

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. İbrahim Çukurova’nın yazdığı, bir yıllık gelirini ise LÖSEV’e bağışladığı “Adım Adım Septoplasti” ve “Konka Hastalıklarında Tanı ve Tedavi Seçenekleri” adlı iki çalışma Tıp Kitapları raflarında yerini aldı.
İntertip Yayınevi tarafından basılan “Adım Adım Septoplasti” adlı kitapta burnun septum denilen orta bölümüne ait eğrilikleri giderme amacı ile yapılan “septoplasti” ameliyatının incelikleri ve literatür bilgileri eşliğinde Çukurova’nın kendi deneyimleri paylaşılıyor. “Konka Hastalıklarında Tanı ve Tedavi Seçenekleri” adlı kitabında ise yine burun boşluğunda yer alan ve dışarıdan alınan havayı ısıtan, nemlendiren ve temizlemeye yarayan konka denilen burun etleri hastalıklarında kullanılan tedavi yöntemleri ve deneyimler anlatılıyor.


-----------------

Yazarın Tüm Yazıları