Güzelleşirken sağlığınızdan olmayın

Kimse sürdüğü bir ruj nedeniyle erken menopoza gireceğini ya da kullandığı herhangi bir makyaj malzemesinin çocuk sahibi olmasını etkileyeceğini hatta kansere yakalanma riskini arttıracağını düşünmez. Ancak piyasada satılan birçok makyaj malzemesinden ve cilt bakım ürünlerinden vücudumuza kolaylıkla giren kimyasallar, beraberinde ciddi hastalıkları da getiriyor.

Haberin Devamı

Güzelleşirken sağlığınızdan olmayın

 

 

Gündelik hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan kozmetik ürünlerin içeriğinde bulunan sentetik ve toksik maddeler, maalesef ki sağlığımızı çok ciddi şekilde tehdit ediyor. Hemen hemen her yerde satılan makyaj malzemeleri ve cilt bakım ürünlerinin içinde bulunan zararlı kimyasallar, cilt yoluyla, oral yolla ya da solunum yoluyla vücudumuza nüfuz ettiğinde ciltte tahriş, alerji, iltihaplanma, akne gibi sorunlara neden olabildiği gibi kanser oluşumuna da yol açabiliyor. Sinir sistemini de olumsuz etkileyen bu toksik maddeler, üreme sistemini de bozuyor. Endokrin sistemini olumsuz etkileyen kimyasallar ise maalesef ki, şampuanlar, saç şekillendiricileri, jöleler, briyantinler, saç spreyleri, tıraş ürünleri, güneş koruyucuları, losyonlar, parfümler ve cilt bakım ürünlerinin içinde bulunuyor.
ERKEN MENOPOZA NEDEN OLUYOR

Haberin Devamı

Piyasada satılan kozmetik ürünlerin birçoğu sağlığımız için tehlikeli olan sentetik ve toksik maddeleri barındırıyor. Bu toksik maddelere uzun süre maruz kalan kişiler ise gelecekte erken menopoz, cinsel isteksizlik, çocuk sahibi olamama gibi üreme sorunlarıyla karşılaşıyor. Özellikle hamilelerde toksik maddelerin etkileri, bebekte gelişim anamolilikleri veya genetik mutasyonlar şeklinde ortaya çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra kozmetik ürünlerden vücudumuza giren kimyasalların Alzheimer ve demansa neden olup olmadıklarının incelendiği çok ciddi bilimsel yayımlar var. Mesela, 2017 yılında yapılan bir çalışmada yoğun makyaj yapan kadınlar ve yapmayan kadınlar araştırıldı. Çalışma sonucunda yoğun makyaj yapanların daha erken yaşta emeklilik istedikleri, daha fazla sağlık problemleriyle karşılaştıkları ve daha fazla unutkanlık yaşadıkları gözlendi.


Güzelleşirken sağlığınızdan olmayın
KİMYASALLARA NASIL MARUZ KALIYORUZ?


Kozmetik ürünlerdeki kimyasallara şüphesiz ki, deri yoluyla maruz kalıyoruz ama saç spreyleri gibi ürünler sayesinde solunum yoluyla da bu maddeleri vücudumuza alabiliyoruz. Cilde sürülen pudralardan da çok ciddi maruziyet oluyor. Mesela ruj gibi ürünler de oral yolla maruziyete yol açıyor. İyi bir ruj kullanmıyorsanız, bilin ki oldukça fazla olumsuz faktöre maruz kalıyorsunuz. Tabii bu olumsuzlukların oranı ürünün cilde ne kadar sürüldüğü, ne kadar süre cilde temas ettiği ve ne sıklıkla kullanıldığına göre değişiyor. Mesela yüzünde 18 saat makyaj tutan ve bunu her gün tekrarlayan bir kişinin olumsuz faktörlerden fazla etkilenmesi kaçınılmaz oluyor.

Haberin Devamı

.Güzelleşirken sağlığınızdan olmayın


SAĞLIĞIMIZA ZARAR VEREN MADDELER
Paraben: Cilt tarafından çok çabuk emilen parabenin meme ve karaciğer kanserine neden olduğuna dair çok ciddi araştırmalar var. Bunun yanı sıra hormonların bozulmasına da yol açıyor. Bilimsel çalışmalar, östrojen hormonunu taklit edebildiğini göstermiş ki, bu da östrojene bağlı kanser gelişme riskini artırdığı anlamına geliyor. Ergenlik döneminde parabene maruz kalındığı zaman ise adet döneminin kısalması, erken adet görme, erken menopoz ve üreme fonksiyonlarının bozulması gibi sorunların ortaya çıktığını görüyoruz. Ayrıca gebelik sürecinde parabene maruz kalınması bebeği de olumsuz etkiliyor.

Ftalatlar: Kozmetik malzemeyi yumuşatmak için kullanılan ftalatlar, vücut tarafından hızlı şekilde emilip, stres yaratıyor, vücudunuzda iltihap varmış gibi sıkıntılar ile gelişim bozukluklarına neden oluyor. Ayrıca üreme sistemini de olumsuz etkiliyor. Avrupa Birliğine bağlı ülkelerde kozmetik ürünlerde ftalat kullanımı yasaklandı ancak bizim ülkemizde hala kullanılıyor.

Haberin Devamı

Polietilen Glikoller: Makyaj malzemelerini inceltmek ve yumuşatmak amacıyla kullanılan maddedir. Özellikle nemlendiricilerin içinde oldukça fazla bulunur. Üreme fonksiyonlarında olumsuzluklar yaratan bu maddenin kanserojen etkileri de fazladır.

Boya maddeleri: Her türlü kozmetiğin içinde boya maddesi var. Özellikle saç boyalarında bulunan kimyasalların çok olumsuz etkileri olduğunu söyleyebiliriz.

Bisfenol A: Ürünleri koydukları kapların içinde bulunuyor. Özellikle bir ürünün çözünürlüğü yoğunsa, bu madde çok daha fazla vücuda girebiliyor. Obeziteye, rahim duvarı büyümesine ve prostat kanserine yol açıyor.

Triklosan: Triod hormonu benzeri etki eden maddelerdir. Günümüzde Haşimato tiroidi, hipotiroid ve tiroid bezinin az çalışması gibi rahatsızlıklar çok sık görülüyor. Bunlara neden olan bir faktör de triklosanlardır.

Haberin Devamı


VÜCUTTAN TOKSİKLERİ ATAN FORMÜL

Makyaj yapmak zorunda olanlara sağlıklarını koruyabilmeleri için haftada bir kere zeolit ve bentonit kili kullanmalarını öneriyorum. Bu iki ürünü eczanelerde bulabilirsiniz. Zeoliti içiyoruz, toz halinde satılan bentoniti de hafif bir su ile kil haline getirip, haftada bir yüzümüze maske şeklinde sürerek kullanıyoruz. 30 dakika bekliyoruz ve sonra yıkıyoruz. Böylelikle vücudumuza aldığımız toksinleri atabiliyoruz.


BUNLARA DİKKAT

*Kozmetik ürün satın almadan önce Sağlık Bakanlığının yayımladığı Yasaklı Kozmetik Ürünler Listesine bakın.

*Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu’nun yayımladığı Kozmetik Ürünlerde Güvenlik Değerlendirmesi’ne ait kılavuzu inceleyin. Kozmetik ürünlerinizi bu kılavuza göre satın alın.
*Alacağınız ürünlerin etiketini okuyun ve ürün içeriğini satıcıdan talep edin. Ucuz ve üzerinde içeriği yazmayan ürünlerden uzak durun.

Haberin Devamı

*Gece yatarken ve gündüz uyandığınızda mutlaka cildinizi temizleyin. Kullanacağınız ürünü temiz cilde uygulayın.

Yazarın Tüm Yazıları