Boğaz ağrısı ve öksürük için doğal reçeteler

Koronavirüs, grip ve soğuk algınlığı gibi viral hastalıklarda en sık rastlanan belirtilerin başında gelen boğaz ağrısı ve öksürük, son günlerde birçok kişiyi etkisi altına aldı.

Haberin Devamı

Eğer, sizin de geçmeyen bir öksürük şikâyetiniz ve boğaz ağrınız varsa o zaman kağıt ve kalemlerinizi hazırlamanızı öneririm. Çünkü, bu doğal ve bitkisel tarifler sizin için. Viral hastalıkların en sık karşılaşılan belirtilerinden olan boğaz ağrısı ve öksürük şikâyetleri, havaların soğumasıyla birlikte elbette her zaman artış gösteriyor. Ancak bu yıl COVID-19’un yeni varyantlarının çok daha bulaşıcı olması da hasta sayılarını tetikleyen önemli bir faktör oldu. Elbette ki üst solunum yolu rahatsızlıklarından korunmak için en temel tedbirler, kişisel temizlik, maske kullanımı, sosyal mesafe, kalabalık ortamlardan uzak durmak, dengeli beslenme ve yeterli uykudur. Ancak bu hastalıklara karşı vücudumuzu korumamıza yardımcı olabilecek şifa dolu bitkiler de var. Yapılan araştırmalar, özellikle bitkisel boğaz pastillerinin bariyer görevi görerek, virüslerin çoğalmasını engellediğini ve bu hastalıklara karşı etkili olduklarını gösteriyor. Peki, evlerimizde bitkisel bir boğaz pastilini nasıl yapabiliriz? Öksürüğe iyi gelen doğal tarifler nelerdir? Hadi gelin, bugün hep birlikte önce ilaçlara sarılmak yerine şifalı bitkilerle hazırlanan bu özel tariflere bir göz gezdirelim.

Haberin Devamı

Boğaz ağrısı ve öksürük için doğal reçeteler

BOĞAZ PASTİLİ KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT!

Öncelikle boğaz pastillerini kullanırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Çünkü oral yolla alınan boğaz pastilleri, ağız içinde emilerek tüketilmeli ve doğrudan yutulmamalıdır. Pastiller, ağızda uzun süre kalması gereken maddelerdir ve 3-4 saat koruma sağlar. Bu nedenle pastili aldıktan sonra en az 1 saat boyunca bir şey yiyip içilmemelidir. Ayrıca bitkisel bir pastil hazırlayacağımız için kronik hastalığı olanların, düzenli ilaç kullananların, hamilelerin ve emziren annelerin, pastil kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmasını öneririm. Çünkü bitkiler de bazı ilaçlarla etkileşime geçebilmektedir.

Haberin Devamı

Boğaz ağrısı ve öksürük için doğal reçeteler

BOĞAZ AĞRISINA İYİ GELEN BİTKİSEL TARİFLER

Hazırlayacağınız bitkisel pastillerle hem virüsten korunabilir hem de iyileşmenizi hızlandırabilirsiniz. Ayrıca kalabalık yerlerde, toplu taşımada ve marketlerde vakit geçirirken, bitkisel boğaz pastillerinin koruyucu özelliklerinden de yararlanabilirsiniz.

MALZEMELER

-2 tatlı kaşığı süzme bal
-1 çay kaşığı toz zerdeçal
-2 tatlı kaşığı toz zencefil
-2 çay kaşığı toz karanfil
-1 çay kaşığı karabiber
-1 adet limonun suyu
-Biraz su

YAPILIŞI

Tüm malzemeleri küçük bir tencereye koyun ve yoğunluk sağlayıncaya kadar kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Limonu, kaynamaya başlayınca içine sıkın. Ardından karışımı, pişirme kağıdının üzerine bir çay kaşığı yardımıyla küçük yuvarlaklar oluşturacak şekilde dökün ve biraz soğuduktan sonra buzdolabına koyarak donmasını bekleyin. Daha sonra pastiliniz hazır. Bu karışımı dil altında eriterek tüketin ve günde 4-6 adetten fazla kullanmayın.

Haberin Devamı

Boğaz ağrısı ve öksürük için doğal reçeteler

ÖKSÜRÜĞE İYİ GELEN BİTKİSEL TARİFLER

Viral hastalıkların belirtisi olarak da karşımıza çıkan öksürük, çok uzun süre devam ettiği takdirde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Çünkü öksürük, aynı zamanda ciddi başka sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Ancak üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle oluşan öksürük ile mücadelede doğal yöntemleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hatta bu tarifleri hastalık başlangıcında uygularsanız, rahatsızlığın ilerlemesinin de önüne geçebilirsiniz.

BALLI VE KARABİBERLİ ÇAY

Şifa deposu bal ve karabiber, bir araya geldiği zaman öksürüğünüzü yatıştıran bir antibiyotiğe dönüşür. 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiberi ve 2 yemek kaşığı balı (İyi kalitede bir bal kullanın) bir fincan içinde karıştırın. Daha sonra 1 bardak çok sıcak olmayan suyun içine karışımı ekleyin. 10 dakika demlenmesini bekleyin ve çayı süzdükten sonra tüketin.

Haberin Devamı

ZENCEFİLLİ VE TARÇINLI ÇAY

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek olan baharatlardan biri olan zencefil, aynı zamanda öksürüğü kesmekte kullandığımız bitkilerin başında gelir. Bu karışımı özellikle hasta olacağınızı anladığınız zaman tüketmeye başlarsanız, çok daha fayda sağlayabilirsiniz.

MALZEMELER:

-3 halka taze zencefil
-8 adet çubuk tarçın
-8 adet karanfil
-1 adet limon
-1.5 litre su
-1 kaşık bal (İyi kalitede bir bal kullanın)

YAPILIŞI:

Bal hariç diğer malzemeleri suyun içine atarak kaynatın. Daha sonra çayınızı demlenmesi için 10 dakika bekletin. Çayınız biraz ılıdıktan sonra içine balı ekleyin. Çayınız hazır, tüketebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları