Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Rahmi M. Koç Müzesi Bayram’ ın II. Günü’ nden itibaren ziyaretçilerini bekliyor

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

 

Bugün Ramazan ya da çocukluğumuzdaki adıyla Şeker Bayramımız’ ın ilk günü. Öncelikle, bu bayramı her ne ad altında kutluyor olurlarsa olsunlar; tüm okurlarımın bayramını en içten ve en iyi dileklerimle kutluyor, sevdikleriyle birlikte nice güzel bayramlar diliyorum… Ve Sizler’ i , Bayram’ a yakışır bir yazı olarak kaleme aldığım ve Siz Okurlarım’ ın da böyle düşüneceğini umduğum, köşe yazımla baş başa bırakıyorum. 

*****

Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde yer alan Rahmi M. Koç Müzesi; tüm ülkelere ve geçmişten günümüze tüm dönemlere ait, endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin ve belgelerinin toplanması, ev sahipliği yapılması, araştırılması, korunması ve sergilenmesine adanmış kâr amacı gütmeyen özel bir kurum. Müze; koleksiyonlarını ve kaynaklarını, halkı bilgilendirmek, onları etkilemek; Türkiye genelinde müze ziyaretlerini yaygınlaştırmak ve endüstri tarihinin araştırılmasını desteklemek için kullanıyor.

Haberin Devamı

Bu kuruluş; Türkiye'nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesi. 16 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi; Mustafa V. Koç/ Lengerhane Binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile halihazırda 11 bin 250 m2'lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahip. Müze, salı-cuma 09.30 – 17.00, cumartesi-pazar 10.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

*****

Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenen Gonca Buharlı Gemisi, İngiltere’de düzenlenen Classic Boot Awards’ da halkın oylarıyla kendi kategorisinde birinci seçildi. Müze koleksiyonundaki İttir Kaktır da 2021 yılında ‘En İyi Yeni Motor Yat’ dalında, yine İngiltere tarafından birinci seçilmişti. İngiltere’deki törene katılarak ödülü alan Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğlu, “Gonca’nın böyleprestijli bir yarışmaya katılması ve ödül alması bizler için büyük gurur. Oylamaya katılan tüm deniz tutkunlarına teşekkür ediyoruz” dedi.

*****

Haberin Devamı

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Donanması tarafından mayın yerleştirme gemisine dönüştürülen ve bu amaçla kullanılan Gonca’ nın menşei, halen gizemini koruyor. Geminin içindeki bazı izler, Kuzey Avrupa’da bir tersanede yapıldığını düşündürüyor. Gemi makinesinin üzerindeki damgalar, motorunun İngiltere’de yapıldığını gösteriyor. Türk denizcilik tarihi uzmanları ise, Osmanlı kaynaklarına dayanarak; Gonca’nın, Selanik Limanı’nda bir destek gemisi olarak kullanılmış olabileceğini düşünüyorlar.

Çanakkale Savaşı’ndan sonra Gölcük yakınlarındaki Askeri Deniz Üssü’nde Gonca Körfezi’ ne çekilen ve şu anki ismini alan Gonca, 1989 yılına kadar Türk Deniz Kuvvetleri tarafından nakil gemisi olarak kullanıldı. Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından imha edilmekten kurtarılan Gonca’nın restorasyonu İstanbul’da, Tuzla’da 1993 yılında yapıldı ve gemi 1997 yılında lüks bir yat olarak denize indirildi. 32 metre boyundaki geminin eni 6, derinliği ise 3.25 metre. 

Haberin Devamı

Müzede sergilenen Gonca Buharlı Gemisi; Birinci Dünya Savaşı’nda, Çanakkale Boğazı savunmasında “Selanik Mayın Gemisi” olarak büyük katkılar sağladı. Gonca, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’ uncu yıldönümü kapsamında Rahmi M. Koç Müzesi Konferans Salonu’nda geçtiğimiz ay düzenlenen “Büyük Bir Deniz Zaferinin Kahramanları” isimli panelde de zafere katkılarından ötürü, Onur Plaketi’ ne layık görüldü.

*****

Rahmi M. Koç Müzesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Haliç kıyısında 1994 yılından bu yana sanayi, ulaşım ve iletişim tarihinin mirasını yaşatan Rahmi M. Koç Müzesi, arife ve bayramın birinci günü -yani dün ve bugün- kapalı olacak. 11- 14 Nisan arasında da ziyaretçilerini ağırlayacak. Tarih ve kültürle dolu bir gün geçirmek isteyenler, Müze’ de; klasik otomobillerden lokomotiflere, uçaklardan gemilere kadar müzenin zengin koleksiyonundaki objeler ile yeni ve farklı keşifler yapabilecek. Ayrıca, Rahmi M. Koç Müzesi'ndeki eski dükkanların yeniden canlandırıldığı nostaljik sokak da ziyaretçileri 19. yüzyılda gezintiye çıkartacak. Eğer şimdiye kadar çocuklarınızı bu müzeye götürmediyseniz, bu bayramda bir fırsat yaratıp götürmenizi şiddetle öneriyorum…

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Not: Yarışmada ödül kazanan tekneler, Classic Boat Dergisi’ nin Mayıs Sayısı’ nda da da duyurulacak.

Yazarın Tüm Yazıları