Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Herkes İçin Eşitlik”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

1996 yılında kadınların ve kadın örgütlerinin birikimlerine olan inançla, kâr amacı gütmeyerek yola çıkmış olan Uçan Süpürge Vakfı; kadınların güçlendiği ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, herkes için adil bir dünyaya kavuşmak için değişim yaratmayı amaçlıyor. Uçan Süpürge, çeyrek asrı aşkın bir süreden beri, amacı doğrultusunda çeşitli toplantılar ve paneller düzenlemiş, yayınlar çıkarmış, televizyon programları yapmış, Türkiye’nin her yerinde yerel muhabir ağı oluşmasını sağlamış, üniversite öğrencileri ile yakın ilişkiler kurmuş bulunuyor. 

Uçan Süpürge Vakfı’nın, Avrupa Birliği tarafından Sivil Toplum Destek Programı-III kapsamında desteklenen, “E-Eşitlik” Projesi’ nin dijital platformu hayata geçti. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği eğitimine; herkesin, her yerden, her zaman ve en detaylı şekilde ulaşabilmesi için hazırlanan Platform; dört ana modülden oluşuyor: Toplumsal cinsiyet eşitliği temel kavramlar, hukuk, medya ve yeni medya, savunuculuk modüllerinden oluşan Platform’u başarıyla tamamlayan herkes sertifika almaya hak kazanıyor. 

Haberin Devamı

Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair detaylı ve bilimsel bilgileri hem yazılı içeriklerle hem de videolarla öğrenmek isteyen herkes, Platform’ a “eesitlik.ucasupurge.org.tr” adresinden ulaşabilir. Görme engellilerin de platforma erişimi için her bir modül platform içeriği de seslendirilmiş bulunuyor.  

E-Eşitlik Projesi (E-Pass for Equality); Uçan Süpürge tarafından kadınların karar alma mekanizmalarına katılımlarını sağlamak, aktif vatandaşlık becerilerini güçlendirmek ve kadınların insan hakları konusunda örgütlü ve bütüncül hareket etmelerini garantilemek amacıyla yürütülmüş bulunuyor. Bu hedeflere ulaşabilmek ve sivil toplum kuruluşlarını (STK’ ları) güçlendirmek amacıyla yürütülen on beş aylık proje süresinde; dijital bir eğitim platformu aracılığıyla, toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili gerekli bilgilerin ilgili sivil toplum kuruluşları ile paylaşılarak yaygınlaşması sağlanmış durumda.  

E-Eşitlik Platformu’ nun oluşturulmasında alanında uzman akademisyenlerle çalışılmış; Platform’ un yaygınlaştırılmasında ve geliştirilmesinde Türkiye’nin yedi bölgesindeki kadın sivil toplum örgütleriyle bir araya gelinmiş; Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Trabzon ve Van’da düzenlenen toplantılar sayesinde Platform tüm Türkiye’ye ulaşmıştır. 

Haberin Devamı

“Herkes İçin Eşitlik” sloganıyla hareket edilen Proje hakkında daha detaylı bilgi almak için, eesitlik.ucansupurge.org.tr adresli Platform’ a her zaman, her kanaldan ve tamamen ücretsiz bir şekilde ulaşabilmek mümkün.  

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi, AB desteği ile, Uçan Süpürge Vakfı tarafından alanında uzman kanaat önderleri ile çalışılarak hazırlanmış bulunuyor. Eğitim, toplam dört bölümden oluşuyor:

* Temel Kavramlar (iki saat)

* Hukuk (üç saat)

* Savunuculuk (bir saat kırk dakika)

* Yeni Medya (üç saat yirmi dakika) 

Her bir bölüm hem metin tabanlı öğrenme modelinden hem de videolardan oluşuyor. Her bölümün sonunda, bölüm seviye belirleme sınavı bulunuyor. Dört bölümü tamamlayan katılımcılar, eğitim sonu sınavına katılarak, Uçan Süpürge Vakfı tarafından onaylı Katılım Belgesi almaya hak kazanıyor. Ben, “E-Eşitlik Platformu” na kaydımı yaptırdım. Geriye, çok önemsediğim bu Proje’ nin eğitimleri için zaman ayırmak kaldı. Ama en kısa süre içinde bu zamanı yaratıp, izlenimlerimi Sizler’ le paylaşacağım… 

********** 

Haberin Devamı

Bugün 5 Ekim, Hayatımın en önemli günlerinden biri… Canım Kardeşim Feyza’ ya abla olduğum gün. Annem önce ayaklarını göstermişti bize. Daha o gün vurulmuştum ona. Henüz 6 yaşınayken, abladan çok “anne” olmaya çalışmıştım ona. 5 aydır Ayvalık’ ta. Bir ara gidip görecektim ama sağlığım elvermedi. Şimdi buradan kutlamak istiyorum onu. “İyi ki doğdun, iyi ki benim kardeşim oldun meleğim… 

Bu özel günümü paylaştığınız için Siz Okurlarım’ a çok teşekkür ediyorum. 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle… 

Yazarın Tüm Yazıları