Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Erişilebilir Sanat Festivali “Unlimited Forum”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

British Council Türkiye'nin “Herkes İçin Sanat” mottosuyla düzenlediği Erişilebilir Sanat Festivali Unlimited Forum, 2 Şubat Perşembe akşamı Bomontiada’ da izleyicileriyle buluştu. Üç gün sürecek Erişilebilir Festival; yeni performanslardan yerel ve uluslararası konuşmacıların yer aldığı panellere, atölye çalışmalarından konserlere kadar uzanan geniş bir içeriğe sahip. 

Festival; engelli sanatçıların eserlerini sergilemeye ve Birleşik Krallık, Türkiye ve yakın coğrafi çevreden en iyi uygulama örneklerini tanıtmaya odaklanırken aynı zamanda kültür ve sanat profesyonellerinin erişilebilirlik ve kapsayıcılık temalarına olan yaklaşımlarını değiştirmeyi de amaçlıyor. 

Unlimited Forum, 2 Şubat Perşembe akşamı, Birleşik Krallık’tan Touretteshero’ nun Eş-sanat Direktörü Jess Thom’ un keynote açılış konuşmasıyla başladı. Ardından bu festivale özel olarak hazırlanan, koreografisini Serkan Bozkurt’ un üstlendiği ve çoğu engellilerden oluşan Arada Company ekibinin disiplinler arası deneyimleri bir araya getiren performans tiyatrosu Acil!’ in dünya prömiyeri seyirciyle buluştu. Oyuncuların ve dansçıların engellerini, başarılarını, hayal kırıklıklarını, hedeflerini cesaretle paylaştıkları performans; engelli bireylerin sosyal dışlanma deneyimlerine ve bunların gündelik iletişim pratiklerine yansımasına odaklanıyor.Erişilebilir Sanat Festivali “Unlimited Forum”
Festival ikinci gününde, yani bugün, katılımcıların erişilebilirlik ve sanat ilişkisi üzerine düşünmelerini sağlayacak panellere ev sahipliği yapıyor. İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi Genel Sekreteri Avukat Deniz Yazgan Şenay’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek “Nedir bu kültüre erişim?” Paneli’ nde; Bongo Art Project’ in kurucusu Çiğdem Aslantaş, Diyalog Sosyal Girişimcilik Derneği’nin Kurucusu Hakan Elbir, Erişilebilir Her Şey ve Tiyatro Kooperatifi adına Zeynep Şölen Yıldız ve Puruli Kültür Sanat ve Kültüre Erişim Platformu Kurucusu Ezgi Yalınalp ağırlanıyor. 

Haberin Devamı

Birleşik Krallık’tan British Council Tiyatro ve Dans Birimi Direktörü Neil Webb’ in moderatörlüğünü üstlendiği “Erişilebilir sanat bir efsane mi?” Paneli’ nde ise; Birleşik Krallık, Ukrayna, Sırbistan ve Gürcistan’dan bu alanda başarılı örnekler paylaşılıyor. Candoco Dance Company Gençlik Programları Direktörü Kimberley Harvey, Unbeaten Path Direktörü Anastasia Voytyuk, Off the Frame Kumpanyası’ nın Direktörü Marko Pejovic ve Tiflis Inclusive Dance Company’ nin Kurucusu Ketevan Zazanashvili’ nin bir araya geldiği panelde; dünyanın dört bir yanında kültür ve sanat alanında yapılan başarılı projeler, detaylı olarak ele alınıyor. 

Haberin Devamı

Panellerin arasında katılımcıları müzikle buluşturmayı hedefleyen Unlimited Forum’da engelli caz davulcusu Kaan Çelen, Volkan Topakoğlu (kontrbas) ve Önder Foçan’dan (gitar) oluşan bir trio ile sahne alıyor. Genç davulcu, dünyada birçok ilke imza atan albümü NA-Zİ-LE’ den parçaların yanı sıra, kendisi için özel yeri olan caz standartlarından oluşan parçalarıyla mini bir konser sunuyor olacak. 

Bugünün son etkinliği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bomonti Yerleşkesinde gerçekleşecek. Dans Sanatçısı, Koreograf ve Akademisyen Tuğçe Ulugün Tuna tarafından kurulan “Farklı Bedenlerle Dans” ın 12 dansçı eşliğindeki “Bedenleşen Kesitler” eseri; Tuğçe Ulugün Tuna’ nın, “hayalimdeki bedenlerle, tanımlayamadığım yaşamın bedenleşen ipuçlarını taşıyor” ifadeleriyle tanımlanıyor. Saat 20:30’ da başlayacak olan etkinlik, Saat 22:00’ de sona erecek. 

Haberin Devamı

Unlimited Forum, 4 Şubat Cumartesi günü saat 13.00 itibariyle katılımcılarına ilgi alanlarına göre iki farklı atölye sunacak. Engelli İllustrator, Çizgi Roman Sanatçısı ve Tasarımcı Hatiye Garip’ in geliştirdiği ve düzenlediği “Erişilebilir Çizgiler- İllüstrasyondan Görsel Betimlemeye Deneme Bir İki Üç Atölyesi”; illüstrasyonla ilgilenenler ve illüstratörler için çalışmalarını görsel betimlemeler aracılığıyla kör ve az gören bireyler için erişilebilir kılmayı ve illüstrasyonların erişilebilirliği için olası yaratıcı çözümlere odaklanmayı hedefliyor. Katılımcılardan daha önce çizdikleri üç illüstrasyonu basılı veya dijital olarak yanlarında getirmeleri istenilen atölyede, bu illüstrasyonlar üzerinden görsel betimleme çalışmaları yapılacak. 

Haberin Devamı

Tuğçe Ulugün Tuna önderliğindeki “Farklı Bedenlerle Dans- Bedende Öteki Yer” atölyesi ise; katılımcıları, hareket aracılığıyla bedeni farklı bağlamlarda ‘köprü olarak’ odağına alarak, kinestetik deneysel bir çalışma yapmaya davet ediyor. 

Unlimited Forum aynı zamanda Yücel Kültür Vakfıyla gerçekleştirdiği iş birliği ile, gençleri ve öğrencileri; eşitlik, erişilebilirlik ve kapsayıcılık konularında eğitimler vererek bilinçlendiriyor. Bu etkinlik kapsamında farklı geçmişlere sahip 15 üniversite öğrencisiyle çalışılarak engellilik algısı, erişilebilirlik ve beden farkındalığı eğitimleri verilmiş bulunuyor. Eğitimlerin ardından öğrenciler 2-4 Şubat tarihleri arasında Unlimited Forum’ da sahada gönüllü olarak etkinliğe destek veriyorlar. 

Haberin Devamı

Festivalde işaret dili, İngilizce-Türkçe simultane çeviri ve Türkçe altyazı sağlanmış durumda. Ayrıca, performanslarda sesli betimleme seçeneği de sunuluyor. Herkese açık ve ücretsiz olan festivale katılım için British Council Türkiye web sayfası üzerinden detaylı bilgiye ulaşmak ve kayıt yaptırmak mümkün.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları