Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Engelsiz Kalemler”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

CNR, 04-13 Mart tarihleri arasında, kavram olarak dünyada ilk kez gerçekleştirilecek önemli bir fuar programına ev sahipliği yapıyor. “Engelsiz Kalemler” teması ile hazırlanan bu Fuar’a yalnızca engellilerle birlikte yaşama kültürü konusunda yayım, dergi ve iletişim faaliyetleri yürüten kurum ve kuruluşlar katılabiliyor.

 

“Engelsiz Kalemler – Uluslararası Yayım, Dergi ve İletişim Fuarı” Engelsiz Dünya Platformu tarafından hayata geçirilmiş bir proje. Bu Fuar ile hem ülkemizde hem de uluslararası toplumlarda engelliler ve engellilik konusundaki farkındalığı yaygınlaştırabilmek amaçlanıyor. Fuar için; öncelikle engelli bireyler olmak üzere tüm dezavantajlı gruplarla birlikte yaşama kültürü konusunda çalışmalar yapmış yayınevleri, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, dijital platformlar ve iletişim sektörleri Engelsiz Dünya Platformu ile biraraya gelmiş. “CNR Kitap Fuarı” ve “Türkiye Basın Yayım Meslek Birliği” kuruluşları işbirliği ile hayata geçirilen fuara yedi ülkeden (Türkiye, Almanya, Amerika, İsviçre, İngiltere, Fransa ve Kazakistan) 27 engelli-engelsiz yazar ve 57 kuruluş katılıyor.

 

Haberin Devamı

CNR Kitap Fuarı Hall 1’deki özel bölümde yer alan Fuar’da stantların bulunduğu sokaklara Cemil Meriç, Aşık Veysel, Şükrü Sürmen, Mithat Enç, Helen Keller ve Prof. Dr. Nemat Kelimbetov gibi vefat etmiş olan yerli ve yabancı engelli yazarların ve fikir adamlarının isimleri verilmiş bulunuyor. Bu isimlendirme ile engelliler ve engellilik konusundaki farkındalığın yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Fuarda, diğer fuarların aksine, her engelli yazara özel bir stant tahsis edilmiş durumda durumda. İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin de katkıları ile düzenlenmiş olan program kapsamında; Engelsiz Kitaplar, 9 Dakika Yeterli - Engelsiz Dünya Gönüllüsü Ol Eğitim Programı, İlham Ödülleri ve Engelsiz Lezzetler gibi ilk kez gerçekleştirilecek çok özel etkinlikler yer alıyor.

 

Haberin Devamı

Engelsiz Dünya Platformu; Türk Kızılayı, Bağcılar Belediyesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türkiye Basın Yayım Meslek Birliği, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu, Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu, Yeni Dünya Vakfı, GENAR Araştırma, NAKKAŞ Akademi ve Vefa Yayım Grubu işbirliği ile hayata geçirilmiş bir sivil toplum örgütü. Platform;

 

— Farklılıklarımızı kabul ederek birleştirici olmayı

— Kimseyi ötekileştirmeden herkese güven vermeyi ve toparlayıcı olmayı

— Sahip olduğumuz insani değerleri muhafaza etmeyi

— Herkesin değerlerine saygılı olmayı

 

ilke edinmiş bulunuyor.

 

Tüm dezavantajlı gruplarla birlikte yaşama kültürü konusundaki farkındalığı yaygınlaştırma hedefi doğrultusunda hareket eden Engelsiz Dünya Platformu’nun amaçları:

 

Haberin Devamı

— Engelli bireyler için eğitim, sosyal ve kültürel içerikli

— Engelli bireyler için erişilebilirlik konulu

— Engelli bireyler için istihdam arttırıcı

— Yetim çocukların geleceğine dair, eğitim, sosyal ve kültürel

— Kadınların toplumsal yaşantılarındaki sorunlarına yönelik bilinçlendirme amaçlı

— Yaşlıların yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik

etkinliklerin yapılması,

 

— Platform bünyesindeki sivil toplum kuruluşlarının üye ve yöneticileri arasında tanışma,

dayanışma ve müzakere olanaklarının geliştirilmesi,

— Ülkemizde ve dünyada gelişen olaylara ortak tepkiler gösterilmesi, bu olaylar karşısında

aksiyoner faaliyetler için biraraya gelinmesi,

— Sahip olduğumuz değerlerin toplumumuza en güzel şekilde aktarılabilmesi için çaba

gösterilmesi,

Haberin Devamı

— Tüm bu amaçları kapsayan eğitim, bilinçlendirme, sosyal ve kültürel etkinliklerin yurt

içinde ve yurt dışında hayata geçirilmesi.

 

Engelsiz Kalemler Uluslararası Yayım, Dergi ve İletişim Fuar Programı Sayın Dr. Sare Davutoğlu himayelerinde gerçekleştiriliyor. Bu programın engelli bireylerin kültürel ve sosyal gelişimlerini arttırma ve dünyada engellilerle birlikte yaşama kültürünü yaygınlaştırma konusunda önemli bir rol üstleneceğine inanılıyor. Önümüzdeki yıllarda daha geniş kapsamlı olarak devam edeceği söylenen Fuar Programı 4 Mart 2016 Cuma günü (bugün) saat 10.00’da gerçekleşecek açılış töreniyle başlayacak ve 13 Mart’ta sona erecek.

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

Yazarın Tüm Yazıları