Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Beyaz Güvercinler”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

 

Kadir Has Üniversitesi kuruluşundan bu yana tek bir amaca hizmet ediyor: Dünya çapında bir araştırma üniversitesi haline gelerek hem ülkemize hem de tüm insanlığa katkı sağlayacak bireyler yetiştirmek. Üniversite bu amaç doğrultusunda Türkiye’de bir ilk olan KHAS Eğitim Modeli’ ni hayata geçirmiş bulunuyor.  

Geleneksel eğitim modellerini aşan bu yeni eğitim sistemi; 

  • Tamamen özgün, zamanın ve genç neslin ruhuna uygun
  • Geleceğin dünyasına şekil ve yön verecek
  • Tüm sektörlere yönelik yetkin profesyoneller, araştırmacılar ve bilim insanları yetiştirecek
  • Dünyanın her yerinde çalışabilecek nitelikli insanlar yetiştirecek
  • Türkiye’de ve dünyada örnek olacak 

bambaşka bir üniversite eğitim modeli. 

KHAS Eğitim Modeli ile öğrenciler ezberleyerek değil, deneyimleyerek öğreniyorlar. Öğretilecek tüm akademik konular birer projeye yönelik ve projeye uyarlanmış modüller içerisinde işleniyor. Ders planının ikinci yarı yılından başlayarak, her dönem öğrencinin en az iki proje yapması; bu projelerdeki hedefe varacak şekilde alması gereken formasyonu sorgulaması ve o dönem içerisinde öğreneceği konularla bunu edinmesi sağlanıyor. 

Haberin Devamı

Her proje için öğrencinin bir akademik mentoru, bir de sektörün önemli temsilcilerinde çalışan mühendis mentoru bulunuyor. Bu projelerin tanımlanmasında, yürütülmesinde ve değerlendirilerek notlandırılmasında programın endüstriyel paydaşları aktif olarak rol alıyor. Bu eğitim modelinin bir parçası olarak sektörel paydaşları, öğrencilere; kendi çalışma alanları, üretim tesisleri ve araştırma-geliştirme laboratuvarlarında uzun süreli ve projelere katılım içeren staj olanakları sağlıyorlar. 

Kadir Has Üniversitesi öğretim üyeleri; akademik alanda ilerlemek isteyen öğrencileri, birinci sınıftan itibaren kendi araştırma projelerinde yer almaları konusunda teşvik ediyorlar ve dört yıllık eğitimleri süresince yaptıkları araştırmaların sonuçlarının prestijli bilimsel dergilerde yayınlanmasını sağlıyorlar. Akademik alandaki bu önemli adımlar, öğrencilere dünyanın önde gelen üniversitelerinde lisansüstü eğitimlerine devam etmeleri için büyük bir avantaj sağlıyor. Öğrenciler, bu eğitim modeli sayesinde; yaparak öğreniyorlar ve öğrendiklerini hemen uygulama fırsatı buldukları için bilgilerini hızlıca pekiştirerek yetkinliklerini sürekli geliştirmiş oluyorlar. 

Haberin Devamı

Kadir Has Üniversitesi kurucusu Kadir Has’ın öğrencilerine “Beyaz Güvercinlerim” diye hitap etmesinden yola çıkarak adlandırılan “Beyaz Güvercinler Burs Programı” ülkemizin parlak zihinlerine Kadir Has Üniversitesi’ nde burslu eğitim görme şansı veriyor. Kadir Has Vakfı ve bağışçılarının katkıları ile sürdürülen Beyaz Güvercinler Burs Programı kapsamında bursiyer öğrenciler; 

  • Eğitim-öğretim ücretinden muaf tutuluyorlar
  • Eğitim-öğretim yılı içerisinde on ay süre ile aylık 5.000 TL. yaşam destek bursu alıyorlar 
  • Üniversitenin anlaşmalı yurtlarında ücretsiz konaklama imkanı buluyorlar
  • Kitap ve ders materyallerinin karşılanması için yıllık 5.000 TL. kitap destek bursu alıyorlar 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup İstanbul dışında ikamet eden, başvuru sırasında 12. sınıfta eğitim-öğretimine devam etmekte olan ve YKS’ de ilgili puan türünde ilk otuz bine giren tüm başarılı öğrenciler Beyaz Güvercinler Burs Programı’na başvurabiliyor. 2023-2024 eğitim yılı için son başvuru tarihi 23 Haziran 2023 Cuma günü. 

Haberin Devamı

Beyaz Güvercinler Burs Programı kapsamında: 

  • Hukuk Fakültesi
  • İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (Ekonomi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümleri)
  • İletişim Fakültesi (Görsel İletişim Tasarımı, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo, Televizyon ve Sinema, Reklamcılık ve Yeni Medya bölümleri)
  • Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik/Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ile Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümleri)
  • Sanat ve Tasarım Fakültesi (Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ile Mimarlık bölümleri) 

için öğrenci alınıyor.  

Kadir Has Üniversitesi'nde uygulamaya geçirilen KHAS Eğitim Modeli kapsamında eğitim alacak olan Beyaz Güvercinler Bursiyerleri yaparak öğrenme ve öğrendiğini hemen uygulama fırsatı yakaladığından bilgileri hızla pekiştirme, yetkinliklerini sürekli geliştirme ve profesyonel hayata öğrenciliğinin ilk anından itibaren hazırlanma şansını elde ediyor. 

Beyaz Güvercinler Bursiyeri olarak Kadir Has Üniversitesi Ailesi’ ne katılma şansı yakalamak için tek yapılması gereken, beyazguvercinler.khas.edb.tr adresindeki başvuru formunun doldurulması ve başvuru için gerekli belgelerin temin edilerek Üniversitenin sistemine yüklenmesi. 

Haberin Devamı

Beyaz Güvercinler Burs Programı’na başvurularını eksiksiz bir şekilde tamamlayan tüm adaylar, YKS sonuçlarının açıklanmasını takip eden ilk 24 saat içinde sınav sonuçlarını burs programına başvurdukları sisteme giriyorlar. İlk elemeyi geçen adaylardan, tercih dönemindeki mülakatın ardından, ikinci denemeyi de başarı ile tamamlayanlar; Beyaz Güvercinler Burs Programı’ndan yararlanmaya hak kazanarak Kadir Has Üniversitesi öğrencisi oluyorlar.  

Kadir Has Üniversitesi hem desteklediği başarılı gençlerin sayısının hem de onlara sunulan olanakların her yıl katlanarak artmasını diliyor. Bu yüzden değerli iş insanlarımızı ve şirketlerimizi Beyaz Güvercinler Burs Programı’na destek olmaya, Beyaz Güvercinler’ in kanatlanması için katkıda bulunmaya davet ediyor. Yapılacak bağışlar ile elde edilecek gelirin tamamı Beyaz Güvercinler Burs Fonu’ na aktarılıyor. Bu sayede maddi yetersizlikler sebebiyle eğitim fırsatından mahrum kalabilecek gençler nitelikli birer KHAS mezunu olarak kendilerine, çalışacakları alana ve ülkelerine değer katıyorlar. 

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları