İlk defa Ak Partili kadınların hükümete tepkilerine tanık oldum

Türkiye 18 Kasım 2016 sabahına, mecliste görüşülen “Cinsel istismar ile ilgili düzenleme”nin artçı depremine uyandı… Kadına yönelik şiddet, çocuk evlilikleri ve şiddeti hususunda hassas olan Türkiye için medyaya yansıyan haberler bardağı taşıran son damla oldu adeta. Kimse ne olup bittiğini anlamadı. “Komisyonda neler konuşuldu? İşin aslı astarı nedir?” soruları havada uçuşurken olay halk dilinde “Hükümet tecavüzü meşrulaştırıyor” olarak algılandı.

Haberin Devamı

 

Sosyal medya hesabımda bulunan Ak Partili arkadaşların alışık olmadığım bir şekilde hükümete olan tepkilerini görünce şaşırmadım değil.

 

İlk defa ‘Hükümetin bir bildiği vardır.’ düşüncesinin ikinci plana atıldığını gördüm. Başbakan Yıldırım’ın basın açıklamasından sonra olayın rengi değişmekle birlikte, rahatsız ve rencide edici bir durum olarak ortada olarak kaldı. Açıkçası bir kadın olarak bu birlikteliğe sevindim.

 

Dün konuyu araştırdım, meclis tutanaklarını okudum. CHP ve AK Parti komisyon üyelerinin düşüncelerini aldım. Sizlerle bunları paylaşacağım.

 

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurdu.

 

Bu komisyon üç ay boyunca çeşitli araştırmalar yapıp bir rapor hazırladı.

 

Adalet Bakanı Bozdağ, Genel Kurul’da komisyonun hazırladığı raporla ilgili açıklamaları özetle şöyle:

 

“Türkiye’de 16 yaşını doldurmadan, gayriresmi olarak beraberlik yaşamaya başlayan, bir veya birden çok çocuk sahibi olan ve daha sonra yasal evlenme yaşını doldurunca resmi nikah kıyıp sekiz, o n yıl gibi uzun bir süre evlilikleri devam ederden erkek eş TCK’nın 103’üncü maddesi gereğince sekiz yıl ve daha fazla hapse mahkum olmaktadır.

 

Yaklaşık 3 bin çift mağdur durumdadır. Bu kişiler komisyonumuza müracaat ederek sorunlarını anlatmışlardır. Komisyonda kadınlar, evliliklerinin sağlıklı devam ettiğini, eşlerinden şikayetçi olmadıklarını, nikahlı eşleriyle beraber yaşamak istediklerini, çocuklarının ve kendilerinin ağır bir psikolojik ve maddi mağduriyet yaşadıklarını ifade etmişlerdir. “

 

Haberin Devamı

Ak Parti, CHP, MHP, HDP’nin üyelerinin sorunda anlaşıp çözümde ayrıştığı hususlar nedir, bunun cevabını aradım.

 

Kanunda yapılacak değişikliği karşı çıkan muhalefetin gerekçelerini şu şekilde toplayabildim:

• İlgili düzenlemenin meclise apar topar getirilip gece geç saatte görüşülmesi.

• Gelişigüzel yapılacak düzenlemenin ileride getireceği sorunlar.

• Kanunda yapılacak değişikliğin küçük yaşta evlilikleri teşvik etmesi.

• Kanun metninde ilgili suçun; 16.11.2016 tarihine kadar işlenmiş olması ve rızaya bağlı birlikteliklerin baz alınması söz konusu edilmiş olup “rıza olayının” istismara müsait olması.

• İlgili maddede “bir kereye mahsus” denilse de mahkemelerde görüşülüp karar verildiğinde “emsal” teşkil etme ihtimalinin olması ve sonraki davalarda af yolunun açık olması.

Haberin Devamı

• 18 yaşını geçmemiş bireylerin çocuk kabul edilmesi ve çocukların rızası diye bir durum söz konusu olamayacağıdır. Kaldı ki mevcut yasada 16 yaşını doldurmuş fakat 18’inden küçük olan bireylerinde de araştırmalar sonucu verilen mahkeme kararı ile evlenme hakları vardır. Bunun dışında kalan durumlar çocuk istismarıdır.

 

Ak Parti’nin gerekçeleri:

• Ülkemizde küçük yaşta rızaya dayalı yapılmış binlerce evlilik var. Eşler hatta aileler mağdur olmuş durumda. Vatandaşın mağduriyetini gidermemiz gerekiyor.

• Yapılması istenen düzenleme kesinlikle tecavüze/tecavüzcüye af değildir, bir kereye ve geriye dönük bir düzenlemedir.

• Ak Parti, tecavüze karşı en yüksek cezayı vermiş bir siyasi partidir.

Haberin Devamı

• Sorun, seçim kampanyalarında CHP v e MHP’lilerin de önüne gelen ve çözülmesi için sözü verilen bir meseledir. Fakat CHP olayı başka yönlere çekmiştir.

 

Not : Dün akşam saatlerinde Başbakan Binali Yıldırım Önerge değişikliği için Ak Parti grubuna muhalefetle görüşme talimatı verdi.

Ayrıca Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın mensubu olduğu KADEM Meclis’e sunulan önerge ile ilgili eleştirilerini bir açıklama ile kamuoyuna duyurdu.

Güzel ve umut verici hareketler bunlar.

 

Yazarın Tüm Yazıları