Sonbahar kaçamağının adresi Foça

Tatil bitti diye üzülmeyin! Taş evler, dar sokaklar, güzel insanlar, balıkçılar, takalar... Eskisiyle, yenisiyle sonbaharda bizi Foça paklar.

Haberin Devamı

Sonbahar kaçamağının adresi Foça

 

 Bilirsiniz mevsim kış oldu mu öksüz kalır sayfiyeler. Ama Foça öyle mi? Her mevsim orta halli bir kalabalıktır ruhu ve bedeni. Bir kere ulaşım çok rahat. İster arabayla ister toplu taşımayla. Ama illaki yeni moda vapurlarla.

 

 Eskisi mi yenisi mi? Benim oyum Eski Foça’ya. Ama Yeni Foça’nın da hakkını yememek lazım! Rum evleri, taş evleri, insanı, mavi koyları harika.  

 

Denizi ‘huysuz ve tatlı’  ama yer yer yosunlu. Yine de güzel. Hele bu mevsim bir başka güzel.

 

Haberin Devamı

 “Eylülde nerede ıslanmalı?” derseniz; İngiliz Burnu ve Çanak Koyu. Beach’lerden vazgeçemeyenlerdenseniz yan yana iki komşu Vodoo ve Şamata. “Eylülde ne plajı, ne beach’i!” derseniz kafanıza estiğinde yol üstü iskelelerden de cup diye denize atlayabilirsiniz.

 

Yeme-içme hepimizin favorisi. Kuzina Foça, Saka Balık Evi, Fokai liste başı. Yeni Foça’da da Eray iddialı. Deniz önü sıra sıra balıkçılardaysa Celep buranın lezzet mimarı. Ama hazır yeri gelmişken Kuzina Foça’ya ayrı bir parantez zamanı. Kuşsütü eksik kahvaltısını, en tazesinden zeytinyağlılarını, yaprak ciğerini, ada böreğini, yoğurtlu gopez balığını denemek lazım.

 

 Haydi kuyruğa! Tabii ki Meşhur Girit Sakız Dondurmacısı Nazmi Usta’ya. Dondurması bir harika. İncir, ceviz, sakız, borovinka, krokan, karadut, erik de vardı ama mevsime yenik düştünüz.

 

Bu kadar yeme-içmeye sizi kahve paklar. İlk adres Meşhur Kozbeyli Dibek Kahvesi. Tatlı, küçük, nostaljik, kahvesi de lezzetli. İkinci adresimiz Kavala Cafe denizle göz göze, kahve keyfi şahane.

 

Haberin Devamı

 Fiyatları merak ediyorsunuz. Bir Bodrum, Çeşme değil...  Her keseye göre yeme-içme, plaj keyfi var.

 

 Foça’nın adalarını keşfetmek isteyenler doğru tekne turuna. Siren Kayalıkları, İncir Adası, İngiliz Burnu, Orak Adası, Fener Adası... Turlar günübirlik olabilir ama keyfi ömürlük.

 

 Yeryüzü Pazarı’nda organik takılmayı ve Foça Açık Cezaevi’nin ‘FO-CE’ markalı ürünlerinden almayı ihmal etmeyin! Foça Açık Cezaevi’nde hükümlülere sebze - meyve yetiştiriciliğinden mobilyacılığa, fırıncılıktan mandıracılığa 12 farklı dalda meslek öğretiliyor.

 

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

 

 Bir Karataş efsanesi var ki; dillere destan, akıllara zarar. Bul bulabilirsen o Karataş’ı. Efsaneye göre Karataş’a basan ne yapıyor ediyor, dönüp dolaşıp yine Foça’ya geliyor. Bana sorarsanız “Karataş nerede?” diye aranıp durmanın, kafa patlatmanın anlamı yok. Neden mi? Çünkü Foça’da bastığınız her taş, her sokak Karataş.

 

Haberin Devamı

 Foça’nın hem göz bebeği hem de sembolü akdenizfoku! Kimilerine göre Foça’da foklar taze bitti ama halk umutlu. “Bekleyin ve sabredin!” diyorlar. Foklarla tanışır mısınız tanışamaz mısınız bilmem ama Foça’nın mağaraları, nam-ı diğer Siren Kayalıkları fokların baba evi.

 

 Diğer sembol de ‘Gal Horozu’. Fransızlar bu işe burun kıvırıyorlarmış ama ünlü horozları aslen Foçalıymış. Yüzyıllar önce Foça’nın eski ev sahipleri Phokaialılar; meclislerine, tapınaklarına, gemi burunlarına diriliğin ve erken uyanışın sembolü tahtadan horoz heykeli koyarlarmış. Ama bana sorarsanız Karataş misali aramaya ne gerek, Foça’nın kendisi zaten altın horoz.

Yazarın Tüm Yazıları