Siz de şair gibi sevenlerden misiniz?

Sesi güzel, kalemi güzel şair, solist, besteci Mehtap Meral’in “Şair Gibi Sevmek” kitabı İnkılâp Kitabevi’nden taze çıktı. Ben de dumanı üstündeyken kaptım kitabı. Önce adına vuruldum sonra iç dünyasına, kişiliğine. Kitapta söyleşilerden, aşk şiirlerinden keyifli bir seçki var. Ama bir de benim seçkilerim var.

Haberin Devamı

Mehtap on parmağında on marifet kadınlardan. Şiiri, müziği, aşkı, hayatı aynı havanda dövenlerden. Aşkla, hayatla üretenlerden. Hayatın tam kalbinden, en içinden. Ve bence Türkiye’nin önemli kadın şairlerinden. Biliyorsunuz sadece Türkiye’de değil, dünyada kadın olmak zor. Hele bir duygunuz tavan, kaleminiz yetenekse daha da zor. O da zoru başaranlardan. Henüz dumanı üstündeydi ki kaptım kitabı. Yalan yok, önce adına vuruldum. “Şair gibi sevmek” kalbimi, ruhumu okşadı. Sahi kaldı mı bu devirde şair gibi sevmek? Kalmadı dostlar. Kalpte ne varsa hepsi dile vurdu. Dile vurdukça sıradanlaştı, herkes ve her şey gibi oldu. Oysa sevgi neydi? Sevgi iyilikti… Sevgi dostluktu… Sevgi emekti… Özlemekti, merak etmekti, korumak kollamaktı, bazen de hoşgörmekti. Ama bugün bırakın şair gibi sevmeyi çoğumuz için sevgi demek sadece “Seni seviyorum!” demek. Sevginin dile gelmesi tabi ki kıymetli. Ama söz; tavırdan, davranıştan eksik kalınca sevgi de eksik kalıyor, popüler kültürün eline kalıyor. Sevgide 5S kuralı çoktandır kalbimde, zihnimde; “Sevgi, saygı, sorumluluk, sadakat, sabır”. Sevgi de, sevmek de, sevilmek de zor iş dostlar. Belki de bu yüzden “Şair Gibi Sevmek” tam da bugünlerde ilaç gibi geldi, hoş geldi. Mehtap; aşkı bilirkişisine şairlere sormuş, onlarla aşka dair söyleşmiş, şiirlerle de bu yolculuğu süslemiş. “Aşk nedir?” diye sormuş, ilk aşklarını, nasıl bir âşık olduklarını, âşık olana neler söylemek istediklerini de. Bir şair tarafından sevilmek, bir şairin aşık olduğu kadın olmak büyük şans. Benim seçkilerime gelince; Ataol Behramoğlu’ndan aklımda kalanlar… "Şair için seni çok seviyorum, aşkından ölüyorum gibi laflar sıradandır. O da bir şeyler söylemek ister ancak söyleyeceklerini şiirlere döker" diyor. Behramoğlu böyle zamanlarda bazen kendi şiirlerine, bazen de başka şairlerin şiirlerine ihtiyaç duyarmış. Mesela uzaktaki bir sevgilisine Attila Jozsef'ten bir şiir göndermiş. Hepimiz gibi onun da aşk anlayışında zamanla değişiklikler olmuş. Şimdilerde duygusal bir iklimdeymiş. Behramoğlu'nun aşıklara da nasihatı var kitapta. "Aşkın hakkını verebilmek gerekir" ve "Aşk özveri gerektirir" diyor. Hakkını verebilenlere gelsin o zaman... Siz de şair gibi sevenlerden misiniz? 

Haberin Devamı

İZMİR YİNE CAZLANDI!

Haberin Devamı

—Mart geldi, hoş geldi! İzmir’e sanat geldi, caz geldi, nur topu gibi festival geldi. 24’üncü İzmir Avrupa Caz Festivali 1 Mart’ta başladı, 18 Mart son kaçırmayın derim.

—Sayılarla festival… 11 konser, 1 sergi, 1 seminer, 1 film gösterisi, atölyeler ve diğerleri… Festival bu yıl yine tam tekmil.

—Altını çizdiklerim… “Polonya Cazının Büyükelçisi” Artur Dutkiewicz, 11 Mart’ta yani bugün ruhun gıdası olacak. Kapanış Athena’nın eski basçısı Ozan Musluoğlu’na emanet. Musluoğlu; en iyi arkadaşlarıyla Ayşe Gencer, İlham Gencer, Sibel Köse, Önder Focan, Engin Recepoğulları ve Ferit Odaman’la sahnede olacak.

KUKLA KÖPRÜLER KURAR

—Boşuna “Mart geldi, hoş geldi!” demedim; İzmir’e bir değil iki festival geldi! Dünyanın en büyük iki kukla festivalinden biri; İzmir Uluslararası Kukla Günleri 2 Mart’ta start verdi, 19 Mart’a kadar devam edecek.

Haberin Devamı

—Bu yılki slogan: “Kukla Köprüler Kurar”. Sanatın iyileştirici ve birleştirici gücü hepimize şifa olacak.

—Sayılarla festival… 40 kukla tiyatrosu topluluğu 42 gösteriyi 45 kapalı ve açık gösteri mekânında 176 kez sahneleyecek. Festival gibi festival yani!

—Festivale katılan ülkeler… ABD, Almanya, Arjantin, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İtalya, Romanya, Rusya, Slovenya, Yunanistan ve Türkiye.

—Seç, beğen, katıl! Festivalde sadece kukla performansları yok; yarışma, sergiler, söyleşiler, atölyeler de var.

Yazarın Tüm Yazıları