Kadınlar birlikte ‘Biz’i inşa ediyor

8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle yine kadınları konuşacağız tüm hafta. Kadına şiddetten, eğitimin gerekliliğinden, algılardan bahsedeceğiz, belki de detaylarda boğulacağız.

Haberin Devamı

Hepsini tek tek konuşmak ve ele almak bir gereklilik ama sanıyorum meseleyi sadece bir kadın sorunu değil, bir insan hakları sorunu olduğunu anlayarak ele almak daha köklü çözümler bulmamızı sağlayabilir. Kadınları ya da herhangi bir kesimi eğitimden, ekonomik zenginlikten, seçme özgürlüklerinden mahrum bırakmamak adına çalışmak her birimizin boynunun borcu...

 Kadınlar birlikte ‘Biz’i inşa ediyor

İşte bu bilince sahip olan Sasalı’da yaşayan bir grup kadın, yerel halkla birlikte bir dernek kurarak onların her türlü ihtiyacı için birlik olmaya karar vermişler. Sadece yardımları değil hakları olan her türlü imkanı sağlamak adına birlikteliğin ve dayanışmanın gelişeceği alanlar oluşturmuşlar. Bunun sonucunda da bir girişimcilik hikayesi, Yerel Kalkınma Projesi çıkmış ortaya.

 

Haberin Devamı

Aslı Tamtürk (Dernek YK Üyesi)
- Dernek Nisan 2016’da kuruldu ama biz Kasım 2015’ten beri burada çalışmalar etkinlikler yapıyoruz. Sasalı köyden ve çevresindeki villa sitelerden oluşuyor. Bu anlamda aslında iki ayrı hinterland arasında zayıf bir iletişim vardı. Bizler son seçimlerde gönüllü çalışan kadınlardık. Orada aramızda olan sinerjiyi devam ettirmek istedik. Sonrasında kermeslerde, toplantılarda buluşmaya başladık ve bunu düzenli hale getirdik. Seçim çalışmaları sırasında gittiğimiz okulun koşulları bizi rahatsız etti. Tuvaletleri, fiziki koşulları kötüydü. Biz de kermeslerle okula kütüphane kurduk, anaokuluna klima aldık. Şimdi okulu boyatıyoruz. Ayrıca annelere ve çocuklara eğitimler verilmesini sağlıyoruz. Sasalı’daki kadınların çoğunun ekonomik geliri yoktu. Biz üretici pazarı kurulmasını sağladık.

Kadınlar birlikte ‘Biz’i inşa ediyor
 

Sevtap Şirin (Dernek YK Üyesi)
- Dernekleşme süreci kurumlar ve belediye ile olan ilişkilerimiz için zorunlu hale geldi. Üretici paçzarı için Büyükşehir Belediyesi’nden ciddi destek aldık, tezgahlarımızı verdiler. Bizi Yarımada Projesi’ne eklediler ve eğitimlere başladılar. Dolayısıyla denetlemeye de başladılar. Sürekli eğitimler veriliyor, hatta babaları da davet ettik onlara bile eğitim düzenledik. Mavişehir Rotary ve İşkur ile eğitimler, dikiş atölyesi düzenledik. Firmalardan bağış yoluyla makineler aldık, eğitim sonrası da orada iş yapılacak hale getirmeyi planlıyoruz. Hatta bir arkadaşımız bir gelinlik atölyesinden ilk işini aldı.

 

Haberin Devamı

Belma Boyacıoğlu (Dernek YK Üyesi)
- Yazları çocuklar sokaklarda boş boş dolaşıyor. Biz onlara faydalı olacak bir şey yapmak istedik. Onları Tegv’in desteğiyle birçok kursa dahil ettik. Satranç, felsefe hatta Ebru sanatını öğrendiler. Böylelikle okul dışında da farklı bir dünya ile tanışmış ve yazlarını boş geçirmemiş oldular. Okulun imkanları çok kısıtlı. Belediyeyi ikna ettik ve bahçesine halı saha yapılmasını sağladık. Okul aile birliği onu kiralayalarak okula gelir sağlıyor.

 

Hale Kolatan (Dernek YK Başkanı)
- Çalışmalarımız çok yeni ama yine de kadınlarımızda çok olumlu etkiler gözlemliyoruz. Bizi çok güzel sahiplendiler, hem projelerde hem de dernekte bizimle çalışıyorlar. Çok projemiz var ama olanaklarımızla sınırlı. 18 Mart’ta çocuk ve velileri Çanakkale’ye götürmek istiyoruz. Çocuklarımızı çocuk tiyatrosuna götürüyoruz. Tobav’dan destek alarak konser ve çeşitli sanat etkinliklerine dahil oluyoruz. Organize Sanayi’de bulunan fabrikalarla iletişime geçerek üretici pazarımıza kaynak sağlıyoruz. Hatta biz fabrikaların yerine giderek öğle aralarında kermes düzenleyerek ürünlerimizi satıyoruz.

Haberin Devamı

 Kadınlar birlikte ‘Biz’i inşa ediyor

Perihan Yılmaz (Üretici kadın)
- Pazarda gözleme, ev ekmeği, börek, mercimek yapıp satıyorum. Daha önce bunları yapıp satacak bir yer bulamıyorduk. Şimdi dernek sayesinde satıyor ve gelir sağlıyoruz.

 

Rekşan Karagöz (Üretici kadın)
- Bu derneği kızım aracılığıyla öğrendim. Evde reçel, turşu üretip pazarda satıyorum. Bu dernek olmasaydı bunları yapamazdım.

 

Mercan Erek (Üretici kadın - Dernek üyesi)
- KOSGEB’den destek alarak Sasalı’da kolonya imalathanesi açtım. Kozmetik kimyageriyim zaten. Daha önce çalıştığım işyerlerinde sıkıntılar oldu, kapatıldılar işsiz kaldım. Şimdi kendi işimle uğraşıyorum. Dernek bana güç veriyor.

 

Nefise İzmir (Üretici kadın)
- Dernekten sonra dikiş kursuna gitmeye başladım. Atölyede çalışıyorum. Hafta sonları da pazara gidiyorum. Şimdiden her gün çalışır oldum.

Yazarın Tüm Yazıları