Fikir var, para yoksa Fongogo tam size göre

Bir fikriniz var ama gerçekleştirebilecek paranız yok. Büyük firmalar deseniz sponsorluk isteklerinden yılmış, randevu bile alamıyorsunuz.

Haberin Devamı

 

Fikrinize güveniyorsanız, artık fon bulmanın yeni bir yöntemi var. Fongogo gibi internet siteleri fikrinizi halka anlatma ve size inananların para yatırarak destek olmasına imkan sağlıyor. Ben de ‘Ezber Bozan Kızlar’ projeme 25 bin TL civarında fonu böyle buldum. Şimdi Fongogo’nun kurucu ortağı Ali Çebi, bu yöntemle 4 film projesini 50 bin dolar fonlayan yapımcı–yönetmen Nurdan Tekeoğlu ve ben, bu konuyu daha geniş kitlelere yaymak amacıyla 22 Eylül’de İstanbul’da tecrübelerimizi anlatacağımız bir eğitim vereceğiz. Detaylar röportajda...

SUİSTİMAL EDİLME ORANI
YOK DENECEK KADAR AZ

ALİ ÇEBİ
Fongogo Kurucu Ortağı

Fikir var, para yoksa Fongogo tam size göre

Haberin Devamı

- Kitlesel fonlama nasıl bir yöntem, daha çok hangi alanlarda kullanılıyor?
Kitlesel fonlama, kaynak arayışının tabana yayılarak demokratikleşmesini sağlayan, alternatif bir finansman yöntemi. Dört kitlesel fonlama dikeyi bulunmakta: Ödül bazlı, hisse bazlı, borç bazlı ve bağış bazlı. Kitlesel fonlama erken safha girişimlerin finansmanından şirketlerin döner sermaye finansmanına, enerji projeleri finansmanından gayrimenkul finansmanına kadar birçok farklı sektörde kullanılan ve avantajları ispat edilmiş bir yöntem.
- Fongogo ne zaman, hangi amaçla kuruldu?
Fongogo 2013’te başta girişim dünyası olmak üzere kaynak arayışında olan her türlü projeye kitleler tarafında kaynak sağlama amacıyla kurulmuş bir pazaryeri.
- Dünyada bilinen ve kullanılan bu yöntem Türkiye’de hangi aşamada? Siz bu eğitimle neler yapmak istiyorsunuz?
Kitlesel fonlamanın dünyadaki 2017 hacmi 200 milyar doların üzerinde. Yani kullanılabilirliği kanıtlanmış bir model. Türkiye’de ise yolun daha başındayız. Ülkemizdeki hacimler ne yazık ki global pastadan pay almamızı sağlayacak seviyede değil. Fakat kitlesel fonlama mevzuatının yürürlüğe girmesiyle sektörün önünün hızlı bir şekilde açılacağını umuyoruz. Bu modelin başarılı olabilmesi için güven faktörü ön plana çıkıyor. Global istatistiklere bakıldığında bütün işlemlerin kitlelere açık platformlarda transparan bir şekilde yapılmasından ve projelerin başarısını kitlelerin katılımı belirlediğinden dolayı bu platformların suistimal edilme oranları neredeyse yok denecek kadar az.
- Eğitim almak isteyenler size nasıl ulaşacak?
Konu hakkında bilgi edinmek isteyenler bize info@fongogo.com adresinden ulaşabilir.

 

Haberin Devamı

DÖRT FİLM PROJEMİ BU
YÖNTEMLE HAYATA GEÇİRDİM

NURDAN TEKEOĞLU
Yapımcı-yönetmen

Fikir var, para yoksa Fongogo tam size göre

- Bir film yapımcısı olarak kitlesel fonlama yöntemini kullanmak nereden aklınıza geldi?
Film yapımcılığı zor bir iş. Hele fon bulmak daha da zor. Bunu 2013’te ‘Öyle Sevdim ki Seni’ isimli uzun metrajlı filmi yaparken deneyimledim. Kültür Bakanlığı, TRT, Antalya Film Forum, İstanbul Film Festivali, Yeni Fon ve birkaç festival dışında fon yaratan bir kurum yok. Yurt dışında ise yabancı fonlardan destek bulabilmek için Türkiye’den üstte bahsettiğim kurumlardan birinden fon almış olmanız gerekiyor. Aslında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji mezunuyum. Sinema hakkında her zaman eğitim, seminer çalışmalarına katılarak bilgimi artırmaya çalışıyorum. Fongogo’nun kurucusu Ali Çebi ile bir Yapımlab seminerinde tanıştım. Derhal kendisinden randevu aldım ve bir Karadeniz belgeseli olan, Orhan Tekeoğlu yönetmenliğinde çekilecek olan ‘Sıra Dışı İnsanlar’ belgeselini bu fonlama yöntemiyle projelendirmeye karar verdim. 30 senelik iş yaşamımda bana inancı ve sevgisi olan, güvenen 140 arkadaşım bütçesine göre destek verdi. Belgeselin bütçesi toplandı ve çekildi. ‘Sıra Dışı İnsanlar’, 70’e yakın festivale seçildi, ülkemizi ve cennet Karadeniz’i ve insanını dünyaya anlattı. İtalya’da Terra Di Tutti Film Festivali’nde SUSY, AB Sürdürülebilirlik Ödülü aldı. BBC, belgeselden program yaptı.

Haberin Devamı


- Bugüne kadar hangi projeleri bu yöntemle fonladınız, nasıl bir gelir sağladınız?
- 4 film projemi bu şekilde fonladım. Yakında da Ortaköy Rotary Kulübü’nün ALS MNH Derneği için ALS hastalarına göz bilgisayarı satın alması için bir STK projesini Fongogo’da hayata geçireceğiz. Yapımcısı olduğum ‘Sıra Dışı İnsanlar’, ‘İkiz Yıldızlar, İki Yaka Yarım Aşk’ ve Orhan Tekeoğlu’nun Kültür Bakanlığı destekli ve post prodüksiyon aşamasında olan son belgeseli ‘Vargit Zamanı’, Fongogo İle hayat buldu. Yaklaşık 50 bin dolar fon topladım diyebiliriz. 2015, 2016, 2017 yıllarında topladığım paranın değerini ancak dolar olarak gösterebiliriz. Tabii, fonlamanın yanında ayrıca Fongogo platformunun bir faydası da projenizin tanınmasına katkı sağlaması. 2 ay boyunca sosyal medya ve basında projenizi anlatıyorsunuz ve sponsorların da dikkatini çekiyorsunuz. Her şey zincirleme. Proje tanınıyor, fon toplanıyor ve sponsor buluyorsunuz.

Haberin Devamı


- Bu yöntemi kimlere tavsiye edersiniz?
Yapımcılara, STK’lara, sosyal girişim projelerine, iş yapmak isteyen herkese tavsiye ederim.
- Vereceğiniz eğitime kimler katılmalı, hangi konuları ele alacaksınız?
4 proje yaptığım için deneyimden gelen sihirli bir formülüm var, onu paylaşacağım. Projelerini nasıl tanıtırlar, pazarlama ve iletişim ilkeleri, kimlerle fon toplamaya başlayacaklar, karşılaşacakları sorunları nasıl çözecekler, kimlere müracaat edecekler, nasıl dikkat çekecekler, hangi saatlerde çalışacaklar ve daha birçok formül var. Ben projesi olan herkesi bu eğitime davet ediyorum. İstanbul Beyoğlu’nda Cezayir gibi elit bir mekanda tam gün sosyal girişimcilik uzmanı Ayçe Bükülmeyen ve Fongogo ortakları Ali Çebi ve Ebru Gürses ile mütevazı bir ücrete formüllerimizi anlatıyor olacağız. Fongogo jürisinin seçeceği bir projeye ücretsiz fonlama danışmanlığı yapacağım ve Fongogo da komisyon almayacak.

Yazarın Tüm Yazıları