Jet-set detoks

Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde herkesin aklı hem arınıp zayıflayacak hem de güneş ve deniz tatili yapacak sağlıklı destinasyonlarda. İşte sağlık merkezleri ile meşhur Avrupa jet-setinin favori arınma destinasyonu Avusturya’daki detoks deneyimlerimden anekdotlar...

Haberin Devamı

Jet-set detoks

Eksi 110 derecede tedavi

Geçen hafta Avusturya’nın Maria Wörth kasabasında yer alan Vivamayr kliniğini ziyaret ederek detoks programına katıldım.

Gördüğüm o ki Vivamayr dünya jet-seti ve Türk sosyetesi tarafından ilgi görmeye devam ediyor. Beklediğim gibi bu ziyaretimde de İngiltere ve ABD’den birkaç ünlüyle karşılaştım. Göl kıyısında yer alan klinik iskelesindeki güneşlenme alanı ve tatlı su gölünde yüzme imkânıyla hem keyif hem de şifa dolu.

Mayr tıbbı denilen bağırsak sağlığı üzerine tedavi alternatifleri sunan klinikte holistik yöntemlerle besin duyarlılığı testleri, özel serum takviyeleri ve tıbbi masajlar yapılıyor. En etkilendiğim tedavi ise eksi 110 derece soğukluktaki kabinlerde 3 dakika bekleyerek uyguladığınız hücre yeniliği ve bağışıklık güçlendiren yöntemdi.

Haberin Devamı

Kliniğin 12 yıllık müdürü olan Serhan Güven’in anlattığına göre doktor ekipler alerjiler, yüksek tansiyon, kilo sorunları ve daha birçok rahatsızlığa Mayr tıbbının beslenme programı ve tedavi yöntemiyle alternatif çözümler sunuyormuş. Hatta eylül ayında meşhur Halas teknesi bir haftalığına Vivamary kliniğine varacak ve benzer tedaviler lüks kabinlerde Bodrum ve Göcek koylarında sunulacakmış.

Jet-set detoks

Açıkçası klinikteki yemekler korkulduğu gibi hiç de aç bırakacak türden değildi.

Örneğin tatlı havuçlardan yapılan dolmalar, badem ezmeli peynirler, tütsülenmiş balıklar benim diyetimdeki lezzetlerden sadece birkaçıydı.

Konu yemek olunca Mayr tıbbının en büyük felsefesi ise çiğnemeye dair.

Lokmaları en az 30-40 defa çiğnemek, yemekle birlikte sıvı tüketmemek, yemekten en az 30 dakika önce sıvı alımını kesmek ve yemek sonrasında ise en az 30 dakika boyunca sıvı almamak, sindirimi zor çiğ sebze ve meyveleri akşam 6’dan sonra yememek ve akşam yemeğini gün batımında noktalamak en önemli tavsiyeler arasında.

Haberin Devamı

Kısacası gen hafızasına uyarak bir mağara insanı gibi yaşamak gerekiyor. Genlerimizdeki tüm yeme alışkanlıklarımız onbinlerce yıllık bir hafıza.

Biz ise son 200-300 yılda genlerimizin alışık olmadığı şekilde bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Geç saatte yemek yiyor, genlerin onbinlerce yıldır bilmediği işlenmiş gıdaları ve içecekleri tüketiyor, vücudu şaşkınlık içinde bırakıyoruz.

Bu sebeple hem kilo alımı hem de hastalıklar ortaya çıkıyor. Çünkü vücut bunları aslında tanımıyor. Klinikteki sosyal aktivitelerine katılmanız da tavsiyem.

Profesyonel şeflerle sağlıklı yemek kursları, orman yürüyüşleri ve “Duygusal Detoks” dedikleri psikolojik arınma seansları önerilerim.

Haberin Devamı

Avusturya’daki Maldivler

Hazır Maria Wörth’e gitmişken bölgeyi de dolaştım. Klinikte duyduğum AlphaFloating denilen bir uygulamayı deneyimlemek için bir başka sağlık merkezine de uğradım. Bu merkezde ışık almayan odalar içinde minik havuzlar yapmışlar.

Jet-set detoks

Havuza bir tek siz giriyorsunuz ve bölgenin meşhur kaya tuzuyla dolu suyun içinde tam bir saat karanlıkta kalarak negatif iyonlarınızdan arınıyorsunuz.

Tuz yoğunluğundan dolayı suyun üzerinde asılı kaldığınız, rahatlatıcı bir uygulama.

Bölgede gezilecek de birçok yer de var.

Pyramidenkogel Kulesi bunun başında geliyor. Spiral bir şekilde tasarlanmış 70 metrelik kulenin mimarisi kadar, gözlem terası ve restoranı da etkileyici.

Haberin Devamı

Jet-set detoks

2’nci yüzyıldan kalma, Avusturya’daki birçok ödül törenine ev sahipliği yapan Taggenbrunn Kalesi ve müzesi de görülmeye değer. Ama kanımca en etkileyici bölge Avrupalı zenginlerin yazlıklarının olduğu Velden.

Bölgedeki kumun rengi ve gölün berraklığından dolayı buraya Avusturya’nın Maldivleri de deniyormuş.

Bu arada hazır Velden’e gitmişken yakınındaki Soul Food isimli Michelin yıldızlı restoranı da ziyaret etmenizi önerim.

 

Yazarın Tüm Yazıları