Fazıl Say’dan kadın şairler projesi

Ünlü piyanist Fazıl Say ile Londra’da verdiği konserler sonrası bir araya geldik. Bestelediği Türk şairlerine ait şiirlere ve yeni projesine dair konuştuk. İşte sanatçının Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırladığı marşın ve “kadın şairler” projesinin detayları.

Haberin Devamı

Fazıl Say’dan kadın şairler projesi

MEMLEKET HASRETİNE İLAÇ

Geçen hafta Londra’nın en prestijli sahnelerinden Barbican Tiyatrosu’nda konser veren piyanist Fazıl Say ile etkinlik sonrası bir araya geldik.

Piu Entertainment’ın organizasyonuyla gerçekleşen iki günlük konserlerde Nazım Hikmet’ten Aziz Nesin’e Türk edebiyatının ünlü şairlerinin şiirlerini besteleyen Fazıl Say’a eserleri seslendiren Selda Bağcan’ın yeğeni Serenad Bağcan muhteşem yorumuyla eşlik etti.

Kuliste bir araya geldiğimiz Fazıl Say “Londra gibi bir sanat şehrinde çalmak her zaman özel bir duygu. İngiltere’de birçok şehirde konser verdim. Hem memleketinden ayrı kalmış vatandaşlarımız hem de dünyanın dört bir köşesinden sanat severlerle Londra gibi bir şehirde bir araya gelmek büyük bir zevk. Gurbetteki Türk dinleyici ile sohbetlerimde memleket hasretini müzikle bir nebze de olsa gidermelerinin onlarda yarattığı memnuniyeti görüyor, dile getirdikleri bu mutluluktan ben de büyük bir zevk duyuyorum” dedi.

Haberin Devamı

KADIN ŞAİRLERE ÖVGÜ

Dinleyicilerin büyük beğenisini toplayan Türk şairlerin eserlerinin bestelenmesine dair sohbet ettiğimiz Say “Edebiyatçı bir babanın oğlu olarak Cemal Süreyya’dan Aziz Nesin’e birçok şairle çocukluğumda tanışma şansına sahip oldum. Şimdi ise kadın şairlerimizin şiirlerini bestelediğim yeni bir projeyi tamamlamak üzereyim. Cumhuriyet’in 100 yılını kadınlarımız anlatsın istedim. Şükufe Nihal’den Gülten Akın, Didem Madak, Birhan Keskin ve Sezen Aksu’ya kadar 12 kıymetli isim bu projede yer alacak. Yeni bestelediğim 100. yıl marşının sözlerini de yine bir kadın şair olan Ayten Mutlu yazdı” dedi.

Serenad Bağcan’ın seslendireceği projenin ilk konseri 8 Haziran’daki İKSV 51. İstanbul Müzik Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecekmiş.

Bir sonraki ise 14 Haziran’da Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda.

Bu anlamlı projeyi şimdiden heyecanla bekliyorum...

Fazıl Say’dan kadın şairler projesi

Haberin Devamı

İngiliz bekarlara Türk porseleni

Karaca Londra’da Türk gastronomisini tanıtan bir organizasyona imza atarak Rüya restoranda 10 ünlü yabancı şefle keyifli bir tadım etkinliği düzenledi. Etkinlik sonrası Karaca Grup CEO’su Fatih Karaca ile hem Islington’ta açılan hem de Westfield AVM’de açılacak olan iki farklı mağaza lokasyonunu ziyaret ettim. Sonrasında ise şehir dışındaki 2 bin 500 m2’lik depoyu inceledim. Özellikle İstanbul serisi ürünlerin İngiltere’nin göbeğinde satıldığını görmek mutluluk verdi. Marka, porseleniyle meşhur İngilizlere bu dev depodan online olarak Türk porseleni ve elektrikli ev aletleri satışı yapıyormuş. İlginç olan bilgi ise İngilizlerin tek kişilik yemek takımlarına olan ilgisi. Bekar nüfusun artışının ve evde kimsenin kimseyi yemeğe misafir etmediğinin adeta kültürel bir kanıtı. Türk kültürümüzde misafiri her ne kadar çok sevsek de sanırım bizde de durum giderek İngiltere’dekine yakın hale geliyor. Haksız mıyım?

Haberin Devamı

Fazıl Say’dan kadın şairler projesi

Turizm liderleri İstanbul’da

Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşaviri Arzu Yılmaz’dan harika bir haber aldım. Yılmaz hem bir diplomat hem de adeta bir halkla ilişkiler uzmanı gibi çalışan aktif ve başarılı bir isim. Bir yıl süren adaylık çalışmaları sonucu diğer aday ülkeler geride bırakılarak İngiliz turizm dünyasının en prestijli etkinliklerinden The News UK Travel Awards ödül töreninin bu yıl ilk kez Türkiye’de gerçekleşeceğini öğrendim.

15 Eylül’de gerçekleşecek ödül töreni öncesinde İngiltere’den gelecek gazeteci ve turizm liderine İstanbul’da çok özel bir program düzenlenecekmiş.

Umarım bu etkinlik deprem sonrası ülkemizin turizm gücüne güç katacak güzel sonuçlar getirir.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları