60 milyon sana çıksa?

Bilet alan herkes şu an bu paraya eşit mesafede. Her yıl olduğu gibi de, büyük ikramiye çok büyük. Bizim medyamız sağ olsun, her yıl bu büyüklüğü anlatmak için tuhaf ve ilkokul seviyesinde betimlemeler bulurlar.

Haberin Devamı

Büyük ikramiyeyle 3 futbol sahası örtülebiliyor, bilmem kaç ton ağırlığında, üst üste dizersen şu kadar yüksek olur, efendim günlük faizi bu miktarda.

Bu parayla üç adet mega yat alabilirsiniz yaz, altına da bir beyaz gemicik resmi koy helikopterli falan, al sana büyük ikramiye haberi. İyi de üç tane mega yatı alıp ne yapacağız? Mazot alacak para bırakmadın be adam! Bu soruların cevabı yok gazetelerde.

40 tane Ferrari alınır haberi yap, koy ateş gibi yanan bir araba resmi altına, al sana haber. Tamam da kardeşim, adama 40 tane Ferrari aldırdın, bir seneye kalmadan vergilerini ödemek için yarısını satacak adam? Bu ne biçim haber?

Zaten Milli Piyango’nun büyük ikramiyesini kazanan tiplerin bir bölümü parayı nasıl yiyeceğini şaşırmış, bir kaç sene demeden bin beter duruma düşmüş. Bir de bunları derle, haber yap. Al sana her yılbaşı öncesi karşılaştığımız klasik Milli Piyango hikayeleri.

*

Haberin Devamı

Bir kere, bazı insanların piyango sonucu cozutarak parayı anında çarçur etmesi çok anlaşılır bir durum. Çünkü bizim memlekette çok para kazanırken fazla gerekmeyen kültürel altyapı, harcarken kesinlikle gereklidir. Parayı iyi harcamak belli bir kültür gerektirir yani. Sadece piyangoyla ilgili bir durum değil tabi bu. Bir şekilde kazanıyorsun parayı, köşeyi de dönüyorsun anladık. Ama gittiğin yerden, verdiğin bahşişten, bindiğin arabadan, giydiğin kıyafetten, insanlara bakışından bütün altyapın ortaya dökülüveriyor.

Büyük ikramiye kazanıp da etrafına hayırlı insan olanlar da vardır elbette, ama onların hikayeleri beş para etmiyor. Kazanıp da iki seneye kalmadan sokağa düşen, fabrika kuracak parayı kazanıp soğana, sarımsağa yatırıp batan, büyük ikramiyeyi pavyonda ezen bir dünya insan... Hele bileti daha tahsil etmeden karısını boşamaya yeltenenler çoğunlukta. Önce karısını, sonra arabasını değiştirmek bu kültürsüzlüğün önemli bir parçası.

*

Ben sizlere daha yaratıcı, hem de paranızı anlamsız şekilde harcamanızı engelleyecek önerilerde bulunabilirim. Gazete editörlerine de duyurulur; yat, spor araba haberi yapacağınıza bunları da değerlendirin.

Haberin Devamı

Mesela, bu senenin büyük ikramiyesiyle:

-   60.000 adet düve alınabilir. Evet düve! Ne var? Mega

yat haberine reaksiyon göstermiyorsunuz? Bütün parayı yatları yatırınca personelinin SSK’sını ödeyemeyeceksin? Biraz daha az düve alırsın, çiftliği de kurarsın. En azından büyük baş işine girmiş olursun sevgili talihli!

-   150 tane ekskavatör alabilirsiniz. Yani iş makinası

diyorum. Bülent Ersoy yanılıyor olamaz! Bütün kazandığını iş makinasına yatırdığı rivayet edilir. Makina çalışacak, el övünecek bundan sonra. Haydi bakalım!

- 250 tane tren vagonu almak içten bile değil. Ha onlarla ne yapacaksınız bilmiyorum. Bir defa lokomotif de lazım. İyisinden Çin malı bir lokomotif iki buçuk milyon lira falanmış. Onu da hesaplayın. Ama sağlam yatırım. Demir yani bir kere. Yıllarca bakım istemez.

Haberin Devamı

-   300.000 tane cansız manken alabilirsiniz. Hayır, Vahe

Kılıçarslan değil. O bir tanedir. Mağazalarda kullanılan, üstünde kıyafet teşhir edilen cinsten. Bakın bu memleket tekstil ülkesi. Her zaman bu yan sanayi ürüne ihtiyaç var. Ha, diyeceksiniz ki ‘kardeşim Burdur’un nüfusu 260bin, bu kadar adamı-kadını nereye koyacağız?’ Onu hesaplayacaksın artık, her şeyi ben öğretemem. Mankeni alan, deposunu hazırlar.

-   5 milyon tane asma kilit alırsınız. Evet, bildiğiniz

asma kilit. Bakın, dünya her geçen gün daha güvensiz bir hal alıyor. Nüfus artıyor. İleride insanların sahip olduklarını saklamaya daha çok ihtiyaçları olacak. Asma kilit kokmaz bulaşmaz. Raf ömrü yok. Soğan stoklayıp, cücükleterek batan piyango talihlisi var. Bu niye olmasın?

*

Haberin Devamı

Amma Milli Piyango geyiği yaptık. Sonuçta birilerinize çıkacak bu para. Ne olacağını aşağı yukarı söyleyeyim.

Önce akrabalar üşüşecek. Yıllardır seni aramayan, büyük teyzenin oğlunun torunu, kapına dikilip ‘eniştee!’ diyecek ve büyük bir hasretle sana sarılacak. Sonra her zaman açmak istediği kuruyemişçi için senden para isteyecek.

Yıllardır didinip dururken ara sıra borç istediğin ama bir türlü denkleştirip sana ver(e)meyen sevgili arkadaşların en yakın dostların haline gelecek. Hepsi seni sıklıkla arayacak, halini hatırını soracak. Hiç bir konuşmanın gerçek olmadığını bileceksin. İnsanlardan tiksineceksin.

Gerçekten en yakın dostların ise büyük beklentilere girecek. Beklentileri karşılayamazsan onları kaybedeceksin. Herkes seni para için seviyor sanmaya başlayacaksın, büyük ihtimalle de öyle olacak. En azından herkesin sana karşı tahammüllerinde bir yükselme olacak. Önce hoşuna gidecek, sonra rahatsız olmaya başlayacaksın.

Haberin Devamı

Paranoyaklaşacaksın. Şüpheci, uykusuz, huzursuz, mutsuz olacaksın.

*

Bakın dostlar, bu sene büyük ikramiyenin bana çıkmasına gerçekten ihtiyacım var. Elimden geldiğince sizi soğutmaya çalıştım. Daha fazla bilete yüklenmeyin, bana çıkma ihtimalini düşürüyorsunuz. Para harcama kültürüm yerinde, merhamet duygum kuvvetlidir. Para çıkarsa hakkını veririm. Bırakın bu sefer de bana çıksın, he mi?

*

Not: Bana Twitter, Facebook ve Instagram’dan ulaşabilirsiniz: @anlatanadam

Yazarın Tüm Yazıları