Kendinizi siber stalker'lardan nasıl korursunuz?

Öncelikle siber stalker kime denir herkes biliyor mu?

Haberin Devamı

Siber stalker, seçilen bir kurbanı taciz etmek ve tehdit etmek için çevrimiçi teknolojilerin kullanılması olarak tanımlanır. Yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak herkesin başına gelebilir. 

Teknolojinin evrimi ve sosyal medya uygulamalarındaki artış, takip edenlerin hedeflerini izlemesini ve taciz etmesini kolaylaştırdı. Dijital dünyanın anonimliği, çevrimiçi takipçilerin hedefleriyle fiziksel olarak etkileşime girmeden bilgi toplamasına ve kurbanlarını manipüle etmesine maalesef olanak tanımaya başladı. 

Siber Stalker Nasıl Tespit Edilir 

Ocak 2020'de yapılan bir ankete göre, internet kullanıcılarının %44'ü çevrimiçi olarak minimum bir tür tacize uğradığını belirtiyor. Spesifik olarak, %28'i fiziksel tehditler ve takip etme dahil olmak üzere daha ciddi bir çevrimiçi taciz biçimine maruz kaldı. Ayrıca, kurbanların %77'si Facebook'ta tacize uğradığını veya takip edildiğini bildirmiş. 

Haberin Devamı

Siber saldırganlar, kurbanları korkutmak, aşağılamak ve kontrol etmek için aşağıdaki gibi çeşitli taktikler kullanır; 

Bir hedefin sosyal medya gönderilerine aşırı yorum yapmak.

Tehdit edici ve istenmeyen cinsel içerikli e-postalar, mesajlar veya metinler göndermek.

Mağduru rızası olmadan gönderilere etiketlemek.

Sosyal medyada mağduru taklit etmek.

Cihazları ve çevrimiçi hesapları ele geçirmek.

Failden durması istendikten sonra bile hedefi mesaj bombardımanına tutmak.

Stalking, e-posta, anlık mesajlaşma uygulamaları, metinler, bir cihaza yüklenen casus yazılımlar ve hatta kurbanın aracına takılı GPS cihazları aracılığıyla gerçekleşebilir.

Suçlular kurbanlarını arama motorlarında, sohbet odalarında, bloglarda, flört uygulamalarında ve Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIn gibi sosyal medya sitelerinde araştırıyor. Bu platformlar, tacizcilerin kurbana karşı kullanmak için kişisel bilgiler toplamasına ve gerçek dünyadaki konumlarını tam olarak belirlemesine olanak tanır. 

Siber Stalkerlara Karşı Nasıl Korunabiliriz 

Bir takipçinin sizin hakkınızda çevrimiçi olarak hangi bilgileri bulabileceğini öğrenmek için kendi kendinize Google'da arama yapmayı deneyin. Telefon numarası, iş yeri veya ev adresi gibi kişisel bilgilerinizin webden bulunmasının ne kadar kolay olduğuna şaşırabilirsiniz. Ailenizin veya arkadaşlarınızın sosyal medya profillerinden de çeşitli bilgiler eklenirse hedefin bilgi sınırları daha da büyür. 

Haberin Devamı

Bireyler, siber stalk davranışını tanımaya ek olarak, dijital ve fiziksel sağlıklarını korumak için proaktif önlemler almalı ve aşağıdakiler dahil olmak üzere gereksiz çevrimiçi faaliyetlerini sınırlamalıdır: 

Tüm çevrimiçi hesapların parolalarını gözden geçirin ve düzenli olarak değiştirin.

Sosyal medya platformlarında katı gizlilik ayarlarını etkinleştirin.

Herkese açık seyahat planlarını veya takvimleri devre dışı bırakın.

Yakın arkadaşlarınız veya aileniz dışındaki kişilerle çevrimiçi paylaşımı sınırlayın.

Arkadaş listelerini gözden geçirin ve bilinmeyen kişileri kaldırın veya engelleyin.

Stalker’ın nerede olduğunuzu takip etmesine izin verebileceğinden, fotoğrafları çevrimiçi yayınlarken konum bildirmekten kaçının.

Haberin Devamı

Kendinizi kötü amaçlı yazılım saldırılarına ve ağınızdaki gizli dinlemelere karşı korumak için bir güvenlik çözümü ve VPN kullanın.

Facebook'ta check-in seçeneğini kullanmaktan kaçının.

Flört uygulamaları, sosyal medya mecraları veya oyun platformlarında tanıştığınız kişilere tam adınız, telefon numaranız, ev adresiniz veya iş yeriniz gibi hassas veya kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri vermeyin.

Sizi taciz eden kişileri engelleyin ve sosyal medya platformuna bildirin. 

Bitdefender'ın Dijital Kimlik Koruma aracı gibi uygulamalar, internette dolaşırken geride bıraktığınız dijital ayak izinizi izlemenizi sağlar. Adınız, yaşınız, e-posta adresiniz, telefon numaralarınız ve işleriniz, eğitiminiz ve resimleriniz gibi herkese açık bilgiler, bilgi kaynaklarını kolayca analiz etmenize olanak tanıyan kategoriler halinde gruplandırılmıştır. Kullanıcılar verilere erişmeyi ve buna göre kaldırmayı seçebilir. 

Haberin Devamı

Tüm siber stalklar ciddi çevrimiçi taciz içermese de mağdurlar, yaşamlarını ve zihinsel durumlarını bozan çok çeşitli fiziksel ve duygusal sonuçlarla karşılaşabilir. 

Bir şekilde, çoğu siber tacizci kurbanlarına aşinadır. Bazı durumlarda, takipçi eski bir erkek arkadaş hatta bir iş arkadaşı olabilir. 

Siz, bir arkadaşınız veya aile üyeleriniz biri, sürekli dijital taciz davranışıyla karşılaşırsanız, tehdit altında veya korkmuş hissederseniz, derhal savcılığa bildirin. Kolluk kuvvetlerine teslim etmek için kanıt olarak ekran görüntüleri, kötü niyetli e-postalar veya metinlerden oluşan bir klasör tutmak her zaman yararlıdır.

Yazarın Tüm Yazıları