Musul kime şok?

Hesabın kesileceği adresi şaşırmayalım; Musul fecaatinin sorumlusu en başta Maliki ve Esad’ın ayrı ayrı yaktığı mezhepçilik ateşi ile Amerika’nın kalın kafalılığa varan aymazlığıdır, bizim hissemize ise olsa olsa gaflet uykusu düşer.

Haberin Devamı

IŞİD’in hangi şartların gayrimeşru çocuğu olduğunu hiç unutmayalım. Bu illet, Irak Başbakanı Maliki ile Suriye diktatörü Esad’ın ortak yapımıdır.
Maliki yönetiminde Şiicilik almış yürürken Irak dosyasından sorumlu ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da aval aval seyrettiğini not edin.
Bir de, konsolosluğumuzun basılmasıyla ilgili Biden’ı aramasın mı Başbakan, nafile bir çaba oysa. Kapısını çalmak faydasız, kendine hayrı yok ki sana himmet ede...

***

Allemi kallemi yok, başlarını yakan bu Frankeştayn’ı birlikte icat ettiler. Müşterek mamülleri sayılır, ortaklaşa peydahlanmış gayrimeşru çocuklarıdır IŞİD, istedikleri kadar evlatlıktan reddetsinler.
Esad, muhalif grupları birbirine kırdırmak için en saldırganlarına yol verdi, herkese cephe açan geçimsiz ve açgözlü IŞİD’i şımarttı...
Maliki, yıkılan Saddam rejiminin kalıntıları üzerinde yine tek adamcı bir Şii tiranlığı kurma heveslerine kapıldı. Mezhepçi baskı ve dayatmalarla Kürtleri de, Sünni Arapları da canından bezdirince... Kendisine kafa tutan en azılı örgüte sempati ve katılımı hızla artırdı, halk katında IŞİD’i semirttikçe semirtti, gücüne güç, namına nam kattı...
Obama’nın Irak dosyasını emanet ettiği Joe Biden da petrolü kim aldı, kim sattı derken Sünnilerdeki öfke birikmesiyle pek alakadar olamadı, o öfke IŞİD olup tüm bölgenin başına patladı, sadece ona patlasa hadi neyse...

***

Suriye’de Rakka petrollerini kontrol eden örgüt, Esad’ın ‘al takke-ver külah’ kıyakları sayesinde yeterince palazlandı. Şimdi anavatanı Irak’a yine bir petrol kenti olan Musul üzerinden kök salıyor.
Nasıl proje ama!
Joe Biden kara kara düşünsün artık, Maliki Irak’ın altını ve üstünü Şiileştirme siyasetine son gaz devam ederken nerede olduğunu düşünsün.
Onca aramaya, el bebek-gül bebek yalvarıp yakarmaya rağmen Bağdat’ı yanına çekemediğine, Irak hava sahası üzerinden İran’ın Şam’a silah ve savaşçı sevkıyatını durduramadığına yansın. Irak dosyası onda nasılsa, koltuğunun altına kıstırıp ofisinin koridorlarında dört dönse az...

***

Maliki, Saddam’a özentisi yüzünden hırçın, kendi gölgesiyle bile kavgalı. Barzani’nin peşmergesini kızdırmış, Kürt’ü karşısına almış, Sünni Arap’ı ayaklandırmış... Musul, IŞİD’e düşmeyecek de ne olacak?
Ve fakat...
5 gün, davulla zurnayla Musul’a yürüyor IŞİD, ne Irak ordusu direniyor, ne Maliki’nin meşhur Dicle birlikleri ortada. Burası sürpriz değil hadi de...
Madem durdurulamıyor, en azından gelişi fark edilmez mi arkadaş? CIA’in, Pentagon’un, MİT’in, bizim askeriyenin bari ruhu duymaz mı?
Vaktinde alarma geçmezsen hop oturup hop kalkarsın böyle, yırtınır durursun insanını o cehennemden sağ salim çıkarmak için.
Şoksa tehlikeyi önceden görmeyene şok, görene nesi sürpriz bunun!

Yazarın Tüm Yazıları