Allah, ‘Yürü ya kulum’ dedi o gün arabayı sattım yanlış anlamışım!

ÖZEL Havajet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İcra Kurulu Başkanı Mehmet Çelebi’nin hayat hikayesi inanıyorum ki bu köşenin müdavimleri için gerçekten ‘sıradışı’ gelecek.

Haberin Devamı

Jet gibi bir hayat

Bilişim sektöründe başlayan iş hayatı 2001 ekonomik krizi nedeniyle bir anda ters yüz olsa da, o, hayatının dönüm noktası olarak tanımladığı bu olaydan ders çıkarmasını bilmiş. Halen üzerinde çalıştığı ve “Allah Yürü Ya Kulum Dedi” adını taşıyacak kitabına gönderme yaparak, “Ben o gün arabayı sattım. Yanlış anlamışım!” diyerek varlıktan bir anda sıfıra düşüşünü, sıfırdan yeniden yükselişini tüm mütevazılığıyla öyle vurucu anlatıyor ki eminim okuyuca siz de bana hak vereceksiniz. Yaşamı yakınlarıyla paylaşmanın anlamlı kıldığını ve hayatın kendisine sabretmeyi öğrettiğini belirten Çelebi’yle 6 yaşında gevrek satarak kazandığı ilk paradan Havajet Lisesi’nin kuruluşuna ve dünya devi Airbus’la staj anlaşmasına kadar uzanan parlak iş yaşamını, kişisel zevklerini ve aile yaşantısını A’dan Z’ye konuştuk.

Haberin Devamı

Allah, ‘Yürü ya kulum’ dedi o gün arabayı sattım yanlış anlamışım

OTOMOBİL
Yurt dışında psikolojim bozuluyor

* Trafikte yüzde 99 kurallara uyan, sabırlı ve dikkatli bir sürücüyüm. Ancak ne zaman Avrupa’ya ya da Amerika’ya gitsem psikolojim bozuluyor. Tam olarak oradakiler gibi davranmaya çalışıyorum ama olmuyor. Bir araba alırken performans-fiyat ilişkisine bakarım. Elbette güvenlik ve konfor ada çok önemli.

BESLENME
Karnıyarıkta da iddialıyım

* Hafta içi genelde kahvaltımı işyerinde yaparım. Pazar kahvaltıları ise evimizin vazgeçilmez ritüellerindendir. Ve ne kadar kalabalıksak o kadar mutlu olurum. Kayserili olarak elbette değişmezim sucuklu yumurta olur. Öğle yemeklerini okulda öğrencilerimle yemeyi tercih ederim. Onlarla birlikte karavana sırasına girip yemek almak benim için büyük bir mutluluk. Eğer dışarıda yemem gerekirse et tercih ederim. Akşamları genelde evdeyim. Ege otları, balık ya da zeytinyağlı lezzetler tüketirim. Yemek seçmem. Mantı ve karnıyarık severim. Mutfakta iddialıyım. Pazarları yemekler benden. Pizza ve karnıyarık bile yapabiliyorum!

MEKAN
Enerji almazsam kalkar giderim

Haberin Devamı

* Öyle çok sık olarak gittiğim, olmazsa olmaz dediğim bir yer yok. Genelde her seferinde farklı bir yer görmeyi isterim. Eski Foça’da Celepler’i, Manavkuyu’da Enra ve Babadan’ı severim. İstanbul Beyoğlu’nda Abdullah Bey Lokantası’nı tek geçerim. Bir mekanda aradığım en önemli özellik güleryüzdür. Eğer çalışanların yüzleri gülüyorsa yaptıkları işi seviyorlardır. İşlerini seviyorlarsa orası kaliteli ve temizdir. Ama o enerjiyi almazsam ne otururum, ne de bir daha giderim.

Allah, ‘Yürü ya kulum’ dedi o gün arabayı sattım yanlış anlamışım

SPOR
3 takım birden tutuyorum

* Lisede okul takımında basketbol ve futbol oynadım. Sonra belimdeki bir rahatsızlıktan dolayı bırakmak zorunda kaldım. Doğa yürüyüşlerini severim. Arkadaşlar arasında oluşturduğumuz bir ekiple İzmir’de çıkmadığımız tepe kalmadı. Şimdi her gün yarım saat kadar yürüme bandında yürüyorum. Fenerbahçeliyim. Karşıyaka’da büyümem nedeniyle Karşıyaka taraftarıyım. Bir de Kayserili olmamın getirdiği Kayserisporlu olma durumum var. Okul olarak yüzde 20 spor bursu veriyoruz. Amacımız gençleri sokaklardan spora yönlendirmek.

Haberin Devamı

Allah, ‘Yürü ya kulum’ dedi o gün arabayı sattım yanlış anlamışım

TATİL
Hala çok çalışmamız lazım

* Genelde tatili işle beraber planlarım. Gideceğim yere ya 1 gün önce giderim ya da 1-2 gün kalır öyle dönerim. Ben hala çok çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Tatil inşallah ileride. Yine de fırsat yaratabilirsem deniz ve doğayı birleştirebileceğim yerler favorim.

HOBİ
Bol bol fotoğraf çekiyorum

* Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. İleride bunlara pasajlar yazmak istiyorum. Ayrıca proje üretmek, yeni fikirler ve bunlarla ilgili iş projeleri üretmekten keyif alıyorum. Yaşar Üniversitesi’nde yarı zamanlı derse giriyorum. Birilerine bir şeyler öğretmek benim için büyük zevk. Gençlerle sohbet etmek, onlara bilgilerimi aktarabilmek bana büyük haz veriyor.

Haberin Devamı

Allah, ‘Yürü ya kulum’ dedi o gün arabayı sattım yanlış anlamışım

KARİYER
2001 krizinde battım

* İş hayatıma bilgisayarla tez yazarak başladım. Ardından sigorta acenteliğiyle birlikte bilgisayar kursu açtım. Zirvedeyken o işi sattım. Ardından 1 yıl Türkiye’yi gezdim. Daha sonra benzin istasyonlarının taşıt tanıma sistemleri, araç yakıt sistemleri ile ilgili yazılım işine girdim. 2001 krizinde battım. Hem mal varlığımdan oldum, hem de bir o kadar borçlandım. Sonra elektronik ticaretle tanıştım. Amerika’ya eski kitap, dergi, hatta bir ara dansöz kıyafetleri sattım. Çok ciddi talep vardı. Ciromuz 15-20 bin dolara kadar çıktı. Ama evde çalışıyorsunuz, kariyer yok, çevre yok! Para kazanıyorsunuz ama gelecek yok! O yüzden tekrar bilgisayar şirketi kurup bildiğim işi yapmaya başladım. Ardından ‘Aktüel Panaroma’ adlı bir dergi çıkarmaya başladım. 9’uncu sayıyı çıkarmıştım ki kendimi Havajet projesinde buldum. Çocukluğumda noter olmak istiyordum. İlk paramı 6 yaşımda gevrek satarak kazandım. 40 yıldır hep kendi işimi yapan oldum. Sadece krizde 1.5 yıl birinin yanında çalıştım. Yapım gereği de asla birinin yanında çalışabilecek biri değilim.

Haberin Devamı

GÜNE BAŞLANGIÇ
Haberleri dinlemeden çıkmam

* Her sabah düzenli olarak 06.50’de kalkarım. Hazırlanırken mutlaka haberleri dinlerim. Küçük bir oğlum var. Onu okula uğurlarım. Eşim Ege Üniversitesi’nde çalışıyor. Onu işe bırakırım. 08.30’da da işte olurum.

Allah, ‘Yürü ya kulum’ dedi o gün arabayı sattım yanlış anlamışım

MODA
Temiz, düzgün, uyumlu olmalı

* Bence moda insanın kendine yakışanı giymesi. Temiz, düzgün, birbiriyle uyumlu giyinmek benim için yeterli. İş gereği hafta içi takım elbise, hafta sonları ise spor kıyafetleri tercih ederim. Gömlekte beyaz, takımda lacivert severim.

TEKNOLOJİ
Bilgi kirliliği rahatsız edici

* Bilgisayarımı da, cep telefonumu da ömrünü tamamlayana kadar kullanırım. Ne zaman beni bıraktılar, ben de onları bırakırım. Tabii çok da geriden gelmiyorum. Sosyal medya çok fazla zaman aldığı için çok aktif değilim. Ancak Facebook hesabım var. Sosyal medyadaki bilgi kirliliğinden de rahatsızım.

ASTROLOJİ
Yengecin ısırdığı aslanım

* Tam bir doğum tarihim olmadığı için işime gelince ‘yengeç’, işime gelince ‘aslan’ım diyorum! Ama aslan biraz daha ağır basıyor. Daha çok yengecin ısırdığı aslan gibiyim. Sabırlı tarafım yengece, diğer yanlarım ise aslana daha yakın. Tabii ki hayatın öğrettikleri de sabırlı olmamızı sağladı. İnsan hazmetmeyi ve sabretmeyi bilmeli.

HAYAT FELSEFESİ
İnsan, hayatı, kendini ve diğer insanları sevmeyi bilmeli. Kendisinden çok başkaları için isteyebilecek bir zenginliğe sahip olabilmeli ve bunun için çalışmalı. Şükretmeyi bilmeli. 10 liranız da olsa 10 milyon dolarınız da olsa bunu beraber yiyebileceğiniz eşinizin, dostunuzun, arkadaşınızın olması gerekiyor.

KİMDİR?
Adı ve soyadı: Mehmet Çelebi
Doğum yeri ve tarihi: Kayseri Ağırnas, 1968
Eğitimi: Erciyes Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü
İşi: Özel Havajet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İcra Kurulu Başkanı
Medeni durumu: Yüksek hemşire Gülay Çelebi ile evli. İki erkek çocuk babası

Yazarın Tüm Yazıları