Paylaş
Şimdiye kadar 46 il gezmiş. 81 ili ve Tarsus, Akhisar, Bandırma gibi büyük ilçeleri gezmekte kararlı. İnce, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan sonra ise “manifesto”nun yazımına başlıyor. Kurucular kurulu listesinin hazırlıkları da başlayacak. Muharrem İnce ile bundan sonraki yol haritasını konuştum. Gezdiği yerlerde halk ne diyor, Memleket Hareketi bir siyasi partiye dönüşecek mi, Türkiye için yeni olarak ne söyleyecek; hepsini sordum.
Gezdiği yerlerdeki gözlemlerini de sordum.
1. “Millet hem iktidardan hem de muhalefetten rahatsız” dedi.
2. Gençlerin gelecekten umutsuz olduğunu söyledi.
“Bu ülkenin gizli bir potansiyeli var. Onu ortaya çıkarmak için bu hareketi başlattım” dedi.
MANİFESTONUN YAZIMINA BAŞLIYOR
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinden sonra bir açıklama yapacağını, ardından “manifesto”nun yazımına başlanacağını açıkladı. Manifestonun yazımının yılbaşına kadar tamamlanması bekleniyor. Yeni yılla birlikte yine Türkiye’ye bir mesaj verecek. Peki bu hareket siyasi partiye dönüşecek mi? “Siyasi parti olup olmayacağımıza millet karar verecek” dedi. 81 il ve büyük ilçeleri gezdikten sonra parti kurup kurmamaya karar vereceklerini söyledi. Onun için bir “kurucular kurulu” belirleyecekler.
BU İŞ PARTİYE DÖNÜŞÜR MÜ?
Muharrem İnce’yi başından beri takip ediyorum. Kendisine bir rota çizmiş durumda. Bu yolun sonu bir siyasi partiye gider. Ama belli ki doğru bir zamanlamayı belirlemek istiyor.
Muharrem İnce tecrübeli bir politikacı. Ancak mevcut siyasi tablodan memnun değil. “Kısır çekişmelerden uzak olacağız. Yeni bir siyaset tarzı. Yeni bir siyaset dili ve yeni siyasi kadrolarla ortaya çıkacağız” diyor.
ESKİ SİYASİLER OLMAYACAK
Muharrem İnce sürekli olarak, “yeni bir siyaset” vurgusunu yapınca, CHP’de yıllardır birlikte siyaset yaptığı arkadaşlarının yeni siyasi harekette yer alıp almayacaklarını sordum. Önce “Bu hareket bir küskünler hareketi değil. Bu hareket bir Muharrem İnce hareketi değil” deme gereği duydu. Eski siyasilerle ilgili soruma gelince, ona “Yeni isimler olacak” diye yanıt verdi. Muharrem İnce birlikte siyasi hareket başlattığı isimleri, “rahatını bozan insanlar” olarak tanımlıyor. “Deneyimli bir siyasetçi olarak iyi eğitimli insanlardan bir kurucular kurulu kurmak istiyorum” diyor.
HAREKETİNDE KÜRT VAR MI?
Muharrem İnce’ye, “Hareketinde Kürt var mı?” diye sormuşlar. “Bilmiyorum” yanıtını vermiş. “Çünkü sormaya utandım” demiş. “Sağcı-solcu demeden, iyi yetişmiş gençleri bir araya getirip ülkenin potansiyelini ortaya çıkarmaya çalıştığını” anlattı. “Sağ-sol kavramları eski kavramlar, modası geçmiş kavramlar. Türkiye’nin huzura, mutluluğa ve refaha ihtiyacı var. Gençlerin sadece diploma değil, meslek sahibi olduğu bir Türkiye’ye ihtiyaç var. Biz eskinin demode kavramlarına takılmadan çağdaş bir ülkeyi, bağımsız bir yargıyı inşa etmek için yola çıktık. Bunun için mücadele vereceğiz” dedi.
BİLİM ADAMI İLE ÇOBAN
Muharrem İnce, yeni rolünü, laboratuvarda aşı çalışması yapan bilim adamı ile Ağrı’daki çobanın kabiliyetlerini bir araya getirmek olarak tanımlıyor. “Bu ülkenin mesleğini, işini çok iyi yapan insanlar var. Laboratuvarlarda çalışan çok değerli bilim adamlarımız var. Ağrı’da koyunlarına çok iyi bakan bir çoban var. Konya’da çok iyi peynir yapan köylüler var. Ankara’da çok iyi doktorlar var. İstanbul’da çok başarılı girişimciler var. Bu gizli potansiyeli bir araya getirip, bir siyasi hareket başlatmayı hedefliyorum” diyor.
İYİ PARTİ’DE KRİTİK 24 SAAT
GEÇEN haftayı Ümit Özdağ’ın neden olduğu 7.6 şiddetindeki siyasi depremle geçiren İYİ Parti’de kritik bir haftaya girildi. Çünkü genel sekreter Uğur Poyraz, Ümit Özdağ’la ilgili ihraç başvurularını pazartesi günü genel başkan Meral Akşener’e sunacağını açıkladı.
Akşener, Ümit Özdağ’ı ihraç etmek yerine bir süre beklenmesi taraftarıydı. Akşener, bu tartışmada tavrını Buğra Kavuncu’dan yana koydu. Ama Buğra Kavuncu’nun suç duyurusu üzerine Ümit Özdağ’ın mahkeme sürecinin de görülmesinden yana. Daha önce Ümit Özdağ’la Buğra Kavuncu işini konuştuğu için elinin boş olduğunu düşünüyor. Mahkemeye bir delil sunamayacağı görüşünde. Tabii bir de Ümit Özdağ milletvekili olduğu için dokunulmazlığı var. Özdağ’la ilgili yargı sürecinin başlaması için hakkında düzenlenen fezlekenin Meclis’e gelmesi ve dokunulmazlığının kaldırılması gerekiyor.
ÖZDAĞ’IN FEZLEKESİ BEKLİYOR
Oysa Ümit Özdağ’ın Libya’da şehit olan MİT görevlilerinin isimlerini açıkladığı gerekçesiyle hakkında düzenlenen fezleke, 31 Mart tarihinden bu yana Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda bekliyor. Bu fezleke gelse de muhtemelen dönem sonuna kalacak.
İYİ Parti’de Akşener’e yakın bazı kurmaylar, dokunulmazlığı nedeniyle Ümit Özdağ’ın yargılanmasının 2023’ten sonraya kalacağını belirterek, “Partimiz her gün ekranlarda linç ediliyor. Ümit Özdağ partide kaldığı sürece bu devam edecek. O nedenle bu işi daha fazla uzatmayalım. Kangren olan parmağı keselim” düşüncesindeler. Bugün Meral Akşener’le bir araya gelip, Özdağ’ın ihracını isteyecekler.
‘KORAY AYDIN ÇEKİLSİN’ ÖNERİSİ
Ancak bu önerinin ikinci bir ayağı daha var. O da Koray Aydın’la ilgili. Eşzamanlı olarak Koray Aydın’ın da teşkilat başkanlığından istifasını istiyorlar. Koray Aydın’ın kurultayda çıkardığı liste ile bombanın pimini çekip Akşener’in kucağına attığını belirterek, “Partimizin yaşadığı depremde Koray Aydın’ın parmağı var. Koray Aydın’ın bu yaşananlar karşısında, ‘Partimin daha fazla yıpranmaması için görevimden çekiliyorum’ deyip istifa etmesi gerekiyor” diyorlar. Ancak onlar da Koray Aydın’ın kendi isteğiyle çekilmesini beklemiyorlar. O nedenle, “Genel başkan Koray Bey’i çağırıp çekilmesini istemeli. Yoksa kriz büyüyor, giderek girdaba dönüyor. Partiyi bu girdaptan kurtarmalı” düşüncesindeler. Akşener’le görüşüp, Koray Aydın’ın istifasını istemesini önerecekler.
Paylaş