Amirallere ne soruldu ne yanıtlar verdiler?

104 emekli amiralin yayınladığı bildirinin, “muhtıra, darbe” tartışmalarına neden olmasının üç sebebi vardı.

Haberin Devamı

1- Gece yarısı yayınlanması. Bu ülkenin bir darbe hafızası var. Darbeler gece yapılır, muhtıralar gece yarısı yayınlanır.

2- Açıklamanın darbe dilini çağrıştıran, “Yüce Türk milleti” hitabı ile başlaması.

3- 27 Mayıs’tan 12 Eylül’e tüm darbe bildirilerinde yer alan, “Aksi halde Türkiye Cumhuriyeti tarihte örnekleri olan, bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama riski ve tehditi ile karşılaşabilecektir” cümlesi.

4- Örgütlü olarak yani soruşturmanın açıldığı TCK’nın 316. maddesinde ifadesini bulduğu şekilde “toplu” olarak bu açıklamanın yapılması.

Tabii bildiriyi yayınlayanların, geçmişte darbelere imza atmış olan TSK’nın üst düzey komutanları olması da önemli. Bunlar Kanarya Sevenler Derneği üyeleri değil,emekli amiraller.

Sorguları sırasında emekli amirallere yöneltilen sorulara bakınca, bildiri çerçevesinde kalındığı görünüyor. Bir yerlere çekilmeye çalışılmamış.

NE SORULDU?

Haberin Devamı

WhatsApp grubu hakkında detaylı 6-7 sorunun yöneltildiği emekli amirallere yurtdışına çıkıp çıkmadıkları,hangi ülkelere gittikleri,üye oldukları derneklere ilişkin sorular yöneltildiği öğrenildi. Onlardan başlıcaları şunlar;

1- Söz konusu bildiriden ne zaman haberdar oldunuz?

2- Bildiri için aranızda hazırlık toplantısı yaptınız mı?

3- Bildirinin ne zaman ve nerede yayınlanacağı noktasında bilginiz oldu mu?

4- Sizin mutabık kaldığınız metin dışında bildiriye ilaveler ya da çıkarmalar oldu mu?

5- Bildiriye son şeklini kim verdi?

BİLDİRİ METNİNİ KABUL ETTİLER

Tabii ilk olarak yayınlanan bildiri metni gösteriliyor. Üzerinde çalışılan metin bu muydu, diye soruluyor. Bildiriye, sonradan ilave olup olmadığı tespit edilmeye çalışılıyor. Emekli amirallerin bildiri metnini kabul ettiği ifade ediliyor.

BAĞLANTILARI ARAŞTIRILDI

Emekli amirallerin, TSK içinde bağlantılarının olup olmadığı da araştırılan noktalardan birini oluşturuyor. Hakeza dış bağlantılarının olup olmadığı da üzerinde durulan konulardan biri oluyor.

BAĞLANTILARI TESPİT EDİLEMEDİ

Emekli amirallerin TSK içindeki muvazzaflarla sosyal münasebetleri olabilir. Netice itibariyle aynı ocaktan yetişiyorlar. Ama bildirinin hazırlanma sürecinde TSK içinde bir bağlantı tespit edilemedi. Ayrıca bir yurtdışı irtibatı da ortaya çıkmadı. Bildiriye son şekli emekli amiral Ergun Mengi’nin verdiği ifade edildi.

Haberin Devamı

BAKAN İSMİ VERMEDİLER

Üzerinde durulan bir nokta da bildirinin önceden “AKP’li bir bakana” gönderildiği şeklindeki iddiayı ortaya atan şahsın, yakın çevresine bunu bir çıkarım nedeniyle dile getirdiğini ifade etmesi. Sorguda emekli amirallerin bakan ismi vermediği söyleniyor. Oysa iddiayı ortaya atan şahıs, canlı yayında çok kesin ifadeler kullanıyordu.

HTS KAYITLARINDA YOĞUNLAŞMA

Bildirinin yayınlanması kararının alındığı günden itibaren emekli amirallerin hepsinin değil, bazılarının HTS kayıtlarında bir yoğunlaşma tespit edilmiş. 4 Nisan günü ise yoğunluğun birkaç isim üzerinde toplandığı belirlenmiş.

WHATSAPP ÜZERİNDEN HABERLEŞMİŞLER

Gözaltına alınan 14 emekli amirale bildiri yayınlamadan önce bir hazırlık toplantısı yapıp yapmadıklarının da sorulduğu ifade edildi. Emekli amirallerin bir toplantı yapmadıklarını, WhatsApp grubunda değerlendirmeler yaptıklarını söyledikleri öğrenildi. WhatsApp grubunun 141 emekli amirallerden oluştuğu, yapılan incelemede bildirinin yayınlanmasına 104’ünün onay verdiği, diğerlerinin katılmadığı ortaya çıktı.

 

Haberin Devamı

AKSİ HALDE TEHDİTİ SORULDU

Emekli amirallere darbe tehditi olarak değerlendirilen, “Aksi halde Türkiye Cumhuriyeti tarihte örnekleri olan, bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama riski ve tehditi ile karşılaşabilecektir” ifadesinin de sorulduğu öğrenildi.   

‘YÜCE TÜRK MİLLETİ’ İFADESİ

“Yüce Türk milleti” ifadesinin sonradan eklendiği ve 6 Nisan’da yayınlanması planlanan bildirinin 4 Nisan gecesi bir internet sitesine sızdırıldığı yönünde iddialar vardı. Bunların açıklığa kavuşturulması önemliydi. Bildiriye “Yüce Türk Milleti” ifadesinin gözaltında olmayan ama aynı WhatsApp grubundaki emekli bir amiral tarafından ilave edildiği söylendi. Gözaltına alınan 14 emekli amiral arasında yer almayan ismin ifadesine başvurulacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

YAYINLANMASINA KARAR VERMİŞLER

Emekli amirallerin ifadelerinde bildirinin son şeklini gördükten sonra 4 Nisan tarihinde yayınlanmasına WhatsApp üzerinden karar verdikleri, ayrı bir toplantı yapmadıklarını söyledikleri öğrenildi.

Gözaltında oldukları sırada emekli amirallerle görüşen Türker Ertürk’ün avukatı Ayhan Yıldızel, “Metnin son düzeltmeleri emekli amiral Ergun Mengi tarafından yapılmış ve tüm bu koordinasyon ancak bittiği ve ertesi gün de 4 Nisan Deniz Şehitleri Günü olduğu için, grupça kararlaştırıldığı üzere, Veryansın TV sitesine yayınlanmak üzere gönderilmiş. İlk defa bu sitede saat 23.02’de yayınlanmıştır” demişti.

HDP İLE İLGİLİ KAPATMA DAVASI NE DURUMDA

Haberin Devamı

ANAYASA Mahkemesi, HDP hakkında açılan kapatma davasının iade edilmesine karar vermişti. Anayasa Mahkemesi iade kararının yazımını tamamlamış. Üyelerin imzası tamamlandıktan sonra iade kararı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek.

İade kararı oy birliğiyle alınmıştı. Üyelerin imzasının tamamlanması ne olacak, 15 imza bir günde atılır, diye düşünmemek lazım. Çünkü üyeler karar metnini inceledikten sonra ifade biçiminde değişiklikler, düzeltmeler ve tashihler yapabilir. En başta da Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın kararları çok daha titiz bir şekilde incelediği söyleniyor.

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından hazırlanan iddianamede usul açısından eksiklikler tespit ederek iade kararı almıştı.

MUHARREM İNCE’NİN SAĞLIK DURUMU

23 Nisan’da Memleket Partisi’nin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na vermeye hazırlanan Muharrem İnce’nin koronavirüs testi pozitif çıktı. Muharrem İnce şoförünün testinin pozitif çıkması üzerine test yaptırmış, kendisinin de koronavirüse yakalandığı tespit edilmiş. Ama eşi Ülkü Hanım’ın testi negatif çıkmış.

İlaç tedavisine başlanan Muharrem İnce’ye hastalığını nasıl geçirdiğini sordum. Şimdilik hafif seyrettiğini ifade etti. Ankara’daki evinde tedavi olan Muharrem İnce başta olmak üzere hastalarımıza Allah’tan şifa diliyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları