Balık-ekmek

Son yıllarda balık restoranlarının mönülerine balık-ekmek de girmeye başladı. Bir yemekçi olarak İstanbul’un simgelerinden olan balık-ekmeğin kentteki pek çok balık restoranı tarafından güzel bir şekilde sunulabileceğini tahmin ediyorum.

Haberin Devamı

Evet İstanbul’un simgelerinden biridir balık-ekmek. Daha doğrusu İstanbul Boğazı’ndan çıkan balıkların muhteşem lezzeti. Yurtdışında uzun süre yaşayıp İstanbul’a ziyaret amacıyla gelen insanların özlemidir o. Eminönü’ne gidip de balıkçı teknelerinde ayaküstü balık-ekmek yenmedi mi, İstanbul’a gelinmiş sayılmaz hatta. Ve yurtdışından gelen turistlerin de yapmadan gitmedikleri şeylerden biridir herhalde “köprüde balık-ekmek” yemek.
Tabii balık-ekmek yiyebileceğiniz tek yer Eminönü ya da Boğaz değil. Uluslararası bir balık markası Türkiye’nin ilk balık-ekmek zinciri olarak faaliyet göstermeye başlamış.
Firma doğal ortamda yetişen balıkları hiçbir katkı maddesi kullanmadan özel soslar eşliğinde “ekmek arası” yapıyor. Ayrıca firmanın sunduğu tek lezzet balık-ekmek değil. Balık çorbası, salata, kalamar ve midye gibi atıştırmalıklar da mönüde yer alıyor.

Haberin Devamı

Terbiyeli karnabahar çorbası

Karnabaharın yapraklarını ve sap kısımlarını kesin. İsterseniz yaprak ve sap kısımlarını da  haşlayıp doğrayarak salataya katabilirsiniz. Çorba içinse karnabaharın sadece çiçek kısımlarını kullanacağız.
Karnabahar çiçeklerini yıkayıp incecik doğrayın. Havucu kazıyıp yıkayın ve ince halkalar halinde dilimleyin. Soğanı incecik doğrayın.
Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Soğanı, karnabahar ve havucu tencereye aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
Üzerine unu serpiştirip sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Soğuk ya da ılık haldeki et ya da tavuk suyunu yavaş yavaş tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpip birkaç kez karıştırın.
Çorbayı pişmeye bırakın. Terbiye sosunu hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurta sarılarını büyük bir kaseye koyun.
Üzerine limon suyunu ekleyip süt veya hazır süt kremasını ilave ettikten sonra çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla  iyice çırpın. Sebzeler iyice yumuşayınca ocaktan alın. Çorbayı el blender’ı yardımıyla ya da sıcak halde mutfak robotuna aktararak püre haline getirin. Boza kıvamına gelen çorbanın üzerine terbiye sosunu yavaş yavaş aktarın.
Bir taraftan da çorbayı karıştırmaya devam edin. Çorbayı tekrar orta ısılı ateşin üzerine koyup karıştırarak kaynayıncaya kadar ısıtın.
Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Tuzunu kontrol edip, sıcak sıcak servise sunun. Üzerine kırmızı pul biberli sos gezdirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 adet orta boy karnabahar (500-600 gr)
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı dolusu un
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- 10 su bardağı et suyu
Terbiyesi için;
- 2 adet yumurtanın sarısı
- 1 adet limonun suyu
- 2 su bardağı süt (200 ml hazır süt kreması da kullanabilirsiniz)

Yazarın Tüm Yazıları