Yaz yanlışları

Eğer güzel bir yaz geçirmek ve iyi dinlenmek istiyorsanız sık yapılan bazı yaz yanlışlarından uzak durmanız iyi olur.

Bu yanlışlar tatilin huzurunu kaçırıyor, hatta bazen ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor. İşte yaz yanlışlarının en sık yapılanları.

KLİMALARA DİKKAT EDİN

Yaz sıcaklarında uykuyu tutturmak, iyi ve keyifli bir uyku uyumak zor olabiliyor. Bu durumda ya pencereler açılıyor, vantilatörler devreye sokuluyor ya da klimaların soğutucu düğmelerine basılıyor. Klima kullanımı bazen abartılabiliyor. Bu yanlış ertesi güne boğaz enfeksiyonları bademcik, faranjit, sinüzit ya da akciğer enfeksiyonları ile uyanmak anlamına geliyor. Bu çok önemli yanlışın akciğerde su toplanması ile karakterli akciğer iltihaplanmasına yani zatürreeye bile yol açması mümkün.

TERLİYKEN BUZLU SU İÇMEYİN

Soğuk su içmek aslında hiçbir zaman tavsiye edilmiyor. Hele buzlu sudan kulak burun boğaz hastalıkları uzmanları hiç ama hiç hoşlanmıyor. Hızla içilen soğuk su geçici ve şiddetli bir baş ağrısına ertesi gün de boğazda şişme ve iltihaplara sebep olabiliyor. Çok sıcak havalarda bile buzlu sudan ve buzla dolu içeceklerden uzak durun!

DERİNLİĞİNİ BİLMEDİĞİNİZ SUYA KAFAÜSTÜ ATLAMAYIN

9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in öğütlerini not ettiğim küçük defterim var. 21. sayfasında şöyle bir not var. "Önceden girmediğin hiçbir suyun derinliğini iki ayağınla birden kontrol etme!" Bu notu defterime 1996 Temmuz’unda yazmışım. Altına da kendi notumu eklemişim: "Derinliğini bilmediğin hiçbir suya kafa üstü atlama!" Yaz aylarında karşılaşılan kafa travmalarının en önemlilerinden biri derinliği bilinmeyen bir suya (havuz, deniz fark etmiyor) kafa üstü atlanması geliyor. Bu durumda ortaya çıkan kafa travmaları (Allah korusun) sırt ve bel omurlarını özellikle boyun omurlarını zedelediğinden felçle sonuçlanan yaralanmalara yol açabiliyor.

GÜNDÜZ ALKOL ALMAYIN

Sıcak yaz günlerinde aslında gündüz saatlerinde asla alkol almamak gerekiyor. Bu yanlışı özellikle öğle saatlerinde kesinlikle yapmayın. Uzmanlar yaz akşamlarında bile alkolün makul ölçülerde tüketilmesini tavsiye ediyor. Sıcak saatlerde alınan alkol kan basıncı fırlamalarına kalp krizi ataklarına hatta felçlere yol açabiliyor.

ÖĞLE SAATLERİNDE YANMAYIN

Yaz tatillerinde en sık yapılan hataların başında öğle saatlerinde güneşlenmek geliyor. Bu kötü alışkanlığın kısa ve uzun vadeli olumsuz sonuçları var. Eğer dikkat edilmezse aşırı sıcaklar, tansiyon yükselmesine ve düşmesine, güneş çarpmasına hatta kalp krizine bile yol açabiliyor. Ciltte neredeyse üçüncü dereceden ağır yanıklar ile karşılaşılabiliyor. Diğer taraftan bu yanlış cilt yaşlanmasını hızlandırıyor. Güneşte palamut gibi yatma alışkanlığını bir türlü terk edemeyenlerin ciltlerinin biyolojik yaşları daha yüksek oluyor. Bunun en çarpıcı örneği St. Tropez tutkunu Brigitte Bardot’un başına gelenler. Ünlü yıldız tam bir güneş mağduru!

SICAK SAATLERDE AĞIR EGZERSİZLER YAPMAYIN

Ne yapın edin ama yürüme alışkanlığınızı yaz aylarında da sürdürün. Ama bunu sakın sıcak bir günde güneş altında yapmaya kalkmayın. Özellikle diyabeti, hipertansiyonu, kalp hastalığı olan yaşlı biriyseniz bu yanlıştan kesinlikle uzak kalın. Ağır bir yemek üstüne veya aç karınla yapılan hızlı ve ağır yürüyüşlerin de sıcak bir havada sağlığınızı tehlikeye sokabileceğini unutmayın.

BU YİYECEKLERE PEK YAKLAŞMAYIN

Yaz aylarında tüketilmesi biraz daha riski olan bazı yiyecekler var. Bu yiyecek ve içeceklerden uzak durmaya çalışmak gerekiyor. Özellikle mayonezli, soslu soğuk mezeler (hele bir de güneş ışığı altında uzun zaman beklemişse) mikropların üremesine uygun bir ortam oluşturuyor. Soğuk tavuk, yumurta ve sos içeren yiyecekler bu konuda daha fazla dikkat gerektiriyor. İyi korunmamış, yeterince güvenli hazırlanmamış dondurmalar ile Stafilokok toksini zehirlenmesi ortaya çıkabiliyor. (Bulantı ve şiddetli kusma ile karakterli olan bu zehirlenmede ishal ve ateş olmuyor.) Yaz aylarında açıkta satılan yiyecekler ile dizanteri, tifo gibi hastalıklar daha kolay yayılıp hızla bulaşıyor. Kullandığınız buz parçalarını da dikkate almanızda fayda var. Bu üretiminde kullanılan sular bazen temiz olmuyor. Bazı üreticiler kullanım suyundan buz üretebiliyor. Açıkta satılan sularda da aynı tehlike söz konusu. Temiz olduğundan emin olmadığınız suları içmemeniz gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları