Yaz mevsimine yüzerek hazırlanın

Vücudu forma sokmanın en mükemmel yollarından biri şüphesiz yüzme. Vücuttaki tüm kasları çalıştırıyor, sırt ve eklem ağrılarından eser bırakmıyor. Peki daha neler yapıyor...

Kasları çalıştırıyor: Suda yol alabilmek ve vücut pozisyonunu sağlayabilmek için tüm kasların çalışması gerekiyor.

Damarlardaki kan dolaşımını düzenliyor: Tüm spor çeşitlerinde olduğu gibi yüzmede de kaslar dönüşümlü olarak gerginleşip gevşediği için bacaklardaki kan dolaşımı güçleniyor. Yatay pozisyon, suyun derecesi ve basınç vücuttaki ödemin atılmasında önemli rol oynuyor.

İnce bir silüet kazandırıyor: Öncelikle yüzmede tüm kasların çalıştığını ve uzadığını söylemek gerekiyor. İkincisi, kalori yakımı harekete geçiyor ve üçüncüsü aşağı yukarı 40 dakika içinde yağ rezervleri aktif hale geliyor. Kısacası, yüzme kilo vermek için mükemmel bir spor.

Nefes alışverişi ve kalp-kan dolaşımı sistemi güçleniyor: Yüzme kalbi güçlendirirken aynı zamanda ciğerlerin oksijen kapasitesini artırıyor.

Eklemler korunuyor: Vücut suyun kaldırma kuvvetine maruz kaldığından bu durumda bu sporu yaparken yaralanma riski de en aza indirgenmiş oluyor.

Koordinasyon yeteneği harekete geçiyor: Yüzme mükemmel bir tekniği gün yüzüne çıkarıyor. Bunun anlamı kollar ve bacaklar arasındaki motor egzersiz aynı zamanda nefes alışverişlerinde de belirli bir ritim sağlıyor.

Rahatlatıyor: Bunun birden fazla nedeni bulunuyor; mutluluk hormonu endorfin salgılanıyor, vücudumuz neredeyse hiçbir ağırlığı olmadan suyun yüzeyinde durduğu için kendimizi anne karnında gibi hisset- memizi sağlıyor.

Kahvaltı; günün en önemli öğünü

Sabahın erken saatlerinde tost ve kahvenin hoşunuza gitmediğini mi düşünüyorsunuz. O zaman size tavsiyemiz, kahvaltı alışkanlığınızı yeniden gözden geçirmeniz. Hatta yaşam tarzınızı ve gereksinimlerinizi belirleyen beslenme şeklinizi yeniden keşfedin!

Kahvaltı tıpkı öğle ve akşam yemeği kadar gerçek bir öğün olarak değerlendiriliyor ve vücudun hayati fonksiyonlarını sürdürmesine yardımcı oluyor:

Hücreleri canlandırıyor: Saatler süren ve beslenmenin gerçekleşmediği bir gece uykusunun ardından organizma hücre yenilenmesini gerçekleştirmek için yeniden sıvı, protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallere gereksinim duyar.

Vücudu güne hazırlıyor: Organların fonksiyonlarını düzenlemek için sabah vücut yeniden enerji depolamaya ihtiyaç duyuyor.

İştahı ve böylelikle kiloyu düzenliyor: Kahvaltıyı önemsemediğimiz dönemlerde vücudun reaksiyon göstererek yağ rezervlerini doldurduğunu biliyor muydunuz? Araştırmalar, düzenli olarak kahvaltı edenlerin diğerlerine oranla çok daha az kilo sorunu yaşadıklarını ortaya koyuyor. Bu yüzden kahvaltı günün en önemli öğünü ve bize günlük enerji tüketimimizin yüzde 25’ini veriyor.

İçecek: Sıvı ihtiyacını karşılaması için. Sabah saatlerinde alınan sıvı, vücudun gece dinlenmesinin ardından organizmayı yeniden temizliyor. Bu yüzden önce bir bardak su ardından kahve ya da çayla (mümkünse şekersiz) güne başlamanız öneriliyor.

Sebze: Vitamin ve mineraller için. Bu haliyle daha fazla safra ve daha az şeker içerdiğinden ve böylelikle daha iyi doyurduğu için sebzeyi doğal olarak almak en sağlıklısı.

Süt ürünü: Protein ve kalsiyum ihtiyacı için. Yoğurt, süt ya da süt ürünü... Aldığınız besinin doğal olması önem taşıyor. Ama süt ürünü yerine başka bir protein kaynağı da almanız mümkün.

Tahıl ürünü: Yavaş şeker sindirimi nedeniyle... Ekmek, müsli ya da mayalı bir besin maddesi... Bu enerji veren ürünler aynı zamanda tokluk hissi verdiğinden açlık krizlerini önler. Ekmeği margarin ya da marmelat ve balla birlikte yiyebilirsiniz.

Kahvaltının temel besinleri

Vücudun önemli besinlerini karşılaması açısından kahvaltıda mutlaka bulunması gereken elementler var.

Dişleri korumanın 8 altın kuralı

Ağız kokusu ve diş çürükleri gündelik yaşamı zorlaştıran en önemli sağlık problemleri arasında. Peki ne yapmalıyız? Diş Hekimi Mehmet Kazandı, 8 adımda ağız ve diş sağlığını anlattı.

1Sürekli kahve molası: Çoğunlukla ofis çalışanlarının sahip olduğu bütün gün kahve, çay, vs. içme ve atıştırma alışkanlığı, ağızda asit salgılayan bakterileri aktive ederek bu bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine neden oluyor. Çay ve kahvenin şekersiz tüketilmesi ya da bu içeceklerin yerine süt ve süt ürünlerini tercih edilmesi yanında atıştırılan yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor.

2Sigara kullanımı: Sigara içmek ağız kuruluğundan ağız kokusuna, dişlerin sararmasına ve hatta ağız kanserine kadar birçok hastalığa sebep olabiliyor. Sadece sağlıklı dişler için değil aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için sigarayı bırakmak gerekiyor.

3Diş ipinin önemi: Sadece diş fırçalamak dişlerin birbirine bakan diş ara yüzleri, kuron köprü ve implant restorasyonlarının altları ve ortodontik tedavisi gören kişilerin ağız temizliğinde tek başına yeterli değil. Diş fırçasının ulaşamadığı diş araları diş ipi kullanılarak temizlenebiliyor. Diş ipi diş eti hastalıklarından korunmak için de ideal bir temizlik yöntemi. Ağız sağlığının en önemli bakımı dişleri fırçalamak. Dişler her yaşta, günde en az iki kez fırçalanmalı. Hekim tavsiyesiyle alınan diş fırçası 3 aylık periyotlarla yenilenmeli. Yaygın olarak bilinenin aksine dişler fırçalanırken diş fırçası kuru olmalı, fırça ıslatılarak yapılan işlemde, fırça kılları yumuşadığı için temizlik tam olarak gerçekleştiremiyor. Ayrıca macunun içinde bulunan flor suyla temas ettiği zaman etkinliğini kaybediyor.

4Tatlı tüketimi: Birçok insan yemekten bir kaç saat sonra tatlı yemeği tercih ediyor. Ancak ana yemekten hemen sonra yenilen tatlı ana yemeğin bir parçasıdır ve çürümeye yol açan bakteriler hálá çalışırken yenildiği için onları tekrar aktif hale getirmiyor, onun yerine aktivitelerini yemek saatleriyle sınırlandırmış oluyor. Bu nedenle tatlıların yemek öğünleri içerisinde tüketilmesi diş sağlığı için önemli.

5Su ihtiyacı: Yemek yedikten sonra diş için yapılacak en iyi şey su veya süt içmek. Yemekten sonra içilen bir bardak su, yemek parçalarını ağızdan uzaklaştırıyor ve ağızdaki asidik ortamı nötrlüyor.

6Çiğnenemeyen yiyecekler: Sakız, yapışkanlı tatlılar ve kuruyemiş ağzın içinde temizlenmesi zor alanlarda bakterilere ve hatta diş kırıklarına neden olabiliyor. Mümkün olduğunca bu tür gıdalardan uzak durmak gerekiyor.

7Meyve ve sebzelerden kaçmayın: Meyve ve sebze yememenin ağız içerisinde kötü sonuçları var. Bilindiği gibi meyve ve sebzeler vitamin içeriyor. Bunlar dişetleri için çok önemli. Ayrıca sert meyve ve sebzelerin tüketimi dişlerde mekanik temizliğe de neden oluyor. Örneğin, elmanın ısırılarak tüketilmesi ön dişlerde mekanik temizliğe neden oluyor.

8Şekersiz sakızı tercih edin: Eğer sakız çiğnemek gibi bir alışkanlığınız varsa şekersiz sakızları tercih etmelisiniz.
Yazarın Tüm Yazıları