Yaşlılar ilaç kullanırken dikkat

KARŞIYAKA Belediyesi, Bilgi Çınarlar Yaşam Kulübü tarafından düzenlenen “Yaşlılarda ilaç kullanımı” konulu söyleşi büyük ilgi gördü. Uzmanlar, birden fazla ilacın en ufak bir yan etkisi olduğunda mutlaka hekiminize bilgi verin uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Göksel, özellikle tezgah üstü diye belirtilen reçetesiz satılan ilaçlar konusunda uyarılarda bulundu. Örnekler veren Dr. Göksel, “Göz, kulak pomatları, alerjik kremler, antigribal ilaçlar, reçetesiz satılıyor. Bunların yan etkileri oluşabiliyor. Ayrıca reçetesiz satılan bitkisel ürünlere de dikkat etmek gerekir” dedi.

Hekime danışın

İlaçların birbirlerine karşı etkisi olabileceğini, başkasına iyi geldiğini düşünerek alınacak farklı ilacın ters etki yapabileceğini belirten Prof. Dr. Göksel şunları söyledi: “Doktorunuza bu ek ilaçları anlatmalısınız. En sık rastlanan sıkıntılardan biri de hastanın unutkanlığı ile ilaçlardan bazılarının alınmaması. Hekimin söylediği dozda ve düzenli alımlarda etki görülür. İlacın etkisi olmadığını düşünüp hekime danışmadan kullanımdan vazgeçmeyin.”
İlaç alımıyla kişilerde bazı yan etkiler de görülebileceğini vurgulayan Göksel, “Vücutta su kaybı, karaciğerde sıkıntı ve midede yanma olabilir. Tüm farklılıkları hekiminize anlatın. Bu bilgileri doğru aktarırsanız ilaçların daha etkili olması için hekiminiz doğru karar verecektir. Özellikle bulantı, baş dönmesi, kusma, kabızlık, ani düşmeler artarsa mutlaka hekiminize danışın” dedi.

Haberin Devamı

Dişçiler, okuldan sonra iş yaşamında da bir arada

EGE Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunları  okul hayatından sonra iş hayatında da Alsancak’ta hizmete giren Dent Ege Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde bir araya geldi. Ortodonti Doktoru Ali Onkan Peynirci, Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Yiğit Hepşenol, Protez Doktoru Kadir Firidinoğlu, Endodonti Doktoru Senem Savranoğlu, Diş Hekimi Nergiz Arı ve Diş Hekimi Nuri Alacacıoğlu birlikte çalışmanın sinirjisini yaşıyorlar.

Tesadüf sonucu aynı merkezde buluştuklarını belirten Dr. Alacacıoğlu, “Diş hekimliğinin her branşında hizmet veriyoruz. Merkezimizde, genel anestezi altında dental tedavi, özürlü birimi, estetik protez, kanal tedavisi, dolgu, ortodontik tedavi, implant tedavisi, VIP standartlarında hasta odası, tomografi cihazı bulunuyor. Hijyen ve bilgi güvenliği ön planda. Hasta memnunuyetini temel ilke olarak benimseyen ekip ile yönetim anlayışımız sektöre farklı bir değer kattı” dedi.

Benler erken teşhis edilmeli

Haberin Devamı

VÜCUTTAKİ kahverengi-siyah leke veya kabartılara halk arasında “ben” denilmektedir. İnsanların çoğunun vücudunda değişik sayıda ve büyüklükte ben bulunmaktadır. Benlerin nasıl oluştuğu bilinmemektedir.
Kent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Çiler Akın benlerle ilgili şunları söyledi:
“Doğumsal olarak ortaya çıkabildiği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Gelişimlerinde genetik özelliklerin yanında güneşin de etkisi bulunmaktadır. Ultraviyole, benlerin sayılarını arttırmakla beraber yapısal özelliklerini de değiştirebilir. Tüm koyu renkli kabartılar ben değildi. Yarım santimden büyük benlerde risk biraz daha fazladır. Malign melanom cildimize rengini veren melanosit adındaki hücrelerin yapısının bozulması ve hızla çoğalması ile ortaya çıkan cilt kanseri tipidir. Özellikle malign melanoma dönüşme riski olan benler tehlikelidir ve bu benler dermatologlar tarafından incelenmelidir. Malign melanom oluşumunda güneş ışınları, genetik yapı ve kimyasalların etkisi vardır. Hızla artan melanom için erken teşhis ve derinin korunması, takip edilmesi önemlidir. Herhangi bir renk değişimi, kanama, büyüme, iltihapta dikkatli olunmalıdır. Benlerin üzerinde oluşabilecek değişikliği erken saptamamız için kendimizi aralıklı olarak kontrol etmeliyiz. Ben muayenesinde bütün deri yüzeyi incelenmelidir. Melanom güneşten korunan bölgeler dahil, derinin herhangi bir yerinde görülebilir. Saçlı deri, ağız içi, tırnak altları, ayak parmaklarının arası dahil tüm deri incelenmelidir.”

Yazarın Tüm Yazıları