Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Farkındalık çalışması

Ne kadar farkındaysanız o kadar varsınız... Ve kendinizi var edebildiğiniz ölçüde yaşıyorsunuz...

Bilinçsiz bir farkındalık içinde ‘‘var’’ olmak gerektiğini biliyorsunuz. Var olabilmek için yapılanlar düşünüldüğü zaman hayatın anlamı ortaya çıkıyor.

Peki, bu düşünceye nasıl ulaşacağız?.. Rene Descartes, ‘‘Cogito ergo sum’’ diyerek işi çözmüş. Düşünüyorum o halde varım, diyor.

Şimdi filozof düşündüğünün mü, yoksa var olduğunun mu, farkındadır?.. Düpedüz ‘‘var’’ olduğunun farkına düşünerek vardığını ifade ediyor. Ve bize de yol gösteriyor.

Bilinçsizce bir farkındalık durumundan bilinçli bir farkındalık durumuna geçiş yapabilmemiz sadece ve sadece düşünerek mümkün.

Fakat, bu arada düşüncelerimizin yönü çok önemli. Çünkü, farkına varmaya çalıştığımız bir sırada öylesine katı, olumsuz ve yoğun düşünceler içine girebiliriz ki, bu düşünceler yolumuzu tamamen tıkayabilir.

Tıpkı şiddetli bir arayış içinde bulunan insan gibi... ‘‘Arayan, aradığını bulamaz’’ hem de gözünün önünde durduğu halde. Çünkü, düşünceleri görmesine, farkına varmasına engel olur.

BİLİNÇLİ FARKINDALIK

Şimdi diyeceksiniz ki, bu da ne demek?.. Farkına varmak için düşünmek gerekiyor, fakat düşünce ortaya çıktığı zaman da farkındalık ortadan kalkıyor...

Bunun bir çeşit paradoks olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, kesinlikle şunu bilmelisiniz ki, bu bir paradoks değil. Daha yalın bir anlatımla şöyle diyebiliriz;

Düşünce olmadan şeyler var olamaz. Yani siz de var olamazsınız. Varlığınızı bir düşünün. Etrafınızda bulunan her şey sizinle birlikte mevcut. Var. Ve siz etrafınıza baktığınız zaman pek çok şeyle karşılaşıyorsunuz. Bakışınızın biçimi nesneleri şekillendiriyor. Yani öğrendiklerinizle düşünüyor ve görüyorsunuz. Farkına vardıklarınız, şimdiye kadar öğrenmiş, düşünmüş ve beklemiş olduğunuz şeyler. Kısaca ‘‘Var olan bir durumun farkındasınız’’ ve bütün bunlar sizin düşüncenizin dışında olan şeyler değil.

Düşüncelerinizle sınırlı bir alanın farkındasınız. Peki, öğrendiklerinizin ötesinde başka gerçekler yok mu?.. Tabii ki, var. Siz bilmiyorsunuz diye olmamasını düşünemeyiz. İşte bu noktada bilinçsiz farkındalıktan bilinçli farkındalığa geçiliyor.

Bu geçişi yapabilmek çok zor gibi gelebilir. Aslında hiç de zor değil. Hatta çok basit. Fakat, birşeyi basitleştirdikçe anlamak çok daha zordur. Çünkü, bizler karmaşık durumları anlamaya ve çözmeye programlandığımız için basit bir durumla karşılaştığımız zaman ne farkına varabiliyor ne de anlayabiliyoruz. Zaten farkına varmadan anlamak da mümkün değil. Ancak, anlayış uyanmadan da farkına varamıyoruz. En iyisi böyle bir durumda düşüncelerimizi ve bilincimizi açıp uyanık hale geçmek. Yani herhangi bir beklenti içine girmeden içinde bulunduğumuz durumu kavramaya yönelik bir uyanıklık içinde bulunmak gerek.

PRATİK UYGULAMA

İçinde bulunduğunuz durum her ne ise, bu durumla tamamen bütünleşiniz. Önyargısız, hiçbir beklenti içine girmeden ve duygularınızdan arınmış bir halde bütünleşmek, tam bir farkındalık içine girmenize neden olacaktır.

Korku, endişe, sevinç, üzüntü gibi duygular farkındalığı ortadan kaldıran çok önemli etkilerdir. Tabii bu duyguların yaratıcısı olan düşünceleri de durdurmak gerekiyor. Ve özellikle beklentilerimizin yarattığı endişe ve korkulardan uzaklaşmanın en emin yolu düşüncelerimizin yönünü değiştirmektir.

Düşüncelerin yönünü bulunduğunuz duruma yöneltin. Derin bir soluk alarak dikkatinizi duyularınıza çevirin. İçinde bulunduğunuz durum her ne olursa olsun tam bir bütünlük içine girin.

Bütünleşme haline kendinizi tamamen bırakın. Son derece huzurlu ve sakin bir hal içinde bulacaksınız kendinizi. Endişeler, kuşkular, korkular ve benzeri hiçbir duygu hissetmeyeceksiniz. Sadece bulunduğunuz durumun içinde kendinizi öylece akışa bırakacaksınız. Bu esnada var olan herşeyin farkına varmaya başlayacaksınız. Hatta önsezi denilen duyunuz da harekete geçecek. Ve sizin normal halde farkına varamadığınız ne varsa bütün bunların farkına varacaksınız. Kısaca tam bir farkındalık hali içine girmiş olacaksınız.

Bu arada önseziyi yanlış değerlendirmemek gerek. Olmayan birşeyi sezemezsiniz. Ancak, var olanın farkına varırsınız. Olmadan önce olacakları sezebilirsiniz. Olacaklar ise, zaten var olan şeylerdir. Fakat, siz farkında olmadığınız için yoktur, bilinmeyendir. Bilinçli farkındalık haline geçiş yaptığınız andan itibaren ise, var olan her şeyin farkındalığı içine girersiniz, diyorum, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları