Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Hayvanları katleden düşünce

Tam da uyanıyoruz, gelişiyoruz, bilincimiz açılıyor derken bir de bakıyorsunuz gazetelerde kocaman başlıklarla ‘‘kuduz’’ tehlikesi anlatılıyor. Sonrada sokak sokak kedi-köpek avına çıkılıyor.

Tabii ki, ‘‘hastalık’’ önemli bir sorun. Ancak, sözü edilen bu hastalık hiç de öyle ortalığı velveleye verecek türden değil. Üstelik şu sıralarda hepimizi perişan eden grip salgınından çok daha önemsiz. Ama biz, neyin önemli, neyin önemsiz olduğunu henüz ayırdedebilecek bilgiye sahip değiliz.

Şimdi diyeceksiniz ki, ‘‘kuduz öldürüyor.’’ Peki grip öldürmüyor mu? Geçen yıl dünyanın çeşitli yerlerinde yüzlerce insanın ölümüne neden olmadı mı? Burada, Türkiye'de pek çok insan hastanelere taşınmadı mı?

Kuduz, bir hastalık. Ama tedavisi olan bir hastalık. Aşısından ilacına kadar çaresi olan bir hastalık. Fakat, sanki çaresi bulunamamış, tedavisi imkansız hastalıklar sınıfına sokulup ortalığı velveleye verdiler.

Derhal belediyeler kolları sıvayıp gördükleri her yerde köpekleri katletmeye başladılar. Özel öldürme ekipleri oluşturup sokak sokak, mahalle mahalle dolaştırdılar. Ve de hala bu katliam devam ediyor.

Sanırım bu ‘‘kuduz’’ çok iyi bir bahane oldu. Neredeyse, böyle bir haberin kasıtlı çıkartılacağını düşünmeye başlayacağım. Çünkü, hayvanları katletmeye yönelik bu çalışmalar yapıldığı zaman herkes karşı çıkıyor ve şikayetçi oluyordu. Böylece de hayvanları katletme timi rahat çalışamıyordu.

Şimdiyse, rahat rahat, göz göre göre öldürüyorlar. Bu katliamın adına da ‘‘insan sağlığını koruyoruz’’ diyorlar.

Doğanın dengesini sağlayan, bütünlüğün bir parçası olan kedi ve köpekleri ortadan kaldırdıktan sonra nasıl sağlıklı olabileceğimizi çok merak ediyorum.

Ortaçağ zihniyetiyle sürdürülen bu katliamın mutlaka durdurulması gerek. Bunun bir çeşit delilik olduğunu düşünüyorum. Bir canlıyı hiç düşünmeden ortadan kaldıran, hatta neslini tamamen yok etmeye yönelik böyle bir eylem, ‘‘çılgınlık’’la eşdeğer bir anlam taşıyor.

Zaten içine girmiş bulunduğumuz bu değişim ve dönüşüm sürecinin yarattığı enerjiyi bilincimizi yükseltmek için kullanmazsak, bunun benzeri bir çılgınlığın eşiğine geliriz. Ya uyanacağız, ya da çıldıracağız.

En iyisi bir an önce uyanıp hayvanları katlederek başladığımız bu çılgınca eylemi durduralım, diyorum, Yasemin'ce...



Yazarın Tüm Yazıları