Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Sinek deyip geçmeyin

Bugünkü konumuz sinekler. Etrafımızda dönüp duran, kolumuza, bacağımıza konup hayatımızı daraltan, vızıltılarıyla uyutmayıp canımızdan bezdiren şu sinekler var ya, işte onlar.

Hele bir de su kenarında piknik yapmaya kalktığınız bir sırada etrafınıza üşüştüğü ve hayatınızdan bezdiğiniz bir an, insanlara ceza olarak yaratıldığını düşündüğümüz sinekler.

Kimi zaman, ‘‘Ne işe yarar bunlar’’ deyip gereksiz, hiçbir işe yaramaz, dünyaya hiçbir katkısı olmadığını düşündüğümüz bu sineklerin de bir yararı olduğunu biliyor muydunuz?

Şu anda bu satırları hayretle okuduğunuzdan eminim. Ve bir zamanlar ben de tıpkı böyle düşünüyordum. Ancak, bilgilerim arttıkça bu düşüncelerim değişmeye başladı. Öğrendiklerimi size aktardığım zaman eminim sizin de düşünceleriniz değişecek.

Şu kuşların katliam kararını öğrendikten sonra kuşlarla ilgili daha ayrıntılı bilgiler edinebilmek için ne var ne yok araştırmaya başladım. Şimdi diyeceksiniz ki, kuşlarla sineklerin ne bağlantısı var? Çok bağlantısı var. Hem de öyle çok ki, okuduklarınız karşısında şaşkınlıktan küçük dilinizi yutabilirsiniz.

Enez'i biliyor musunuz? Trakya'da küçük bir göl. Son derece sulak bir bölge. Ve tam bir kuş cenneti. Hem de şaşıracağınız kadar çok çeşitli kuşların akın akın gelip özgürce dolaştığı, üreyip keyifle dolaştığı bir yer.

Kuşların burayı özellikle seçmesinin altında yatan en önemli faktör ne biliyor musunuz? Sadece suyun olması değil. Suyla birlikte bolca sineğin uçuşuyor olması...

Evet, yanlış okumadınız. Kuşlar için burayı cazip hale getiren, sinekler. Çünkü, pek çok kuş, bu sinekleri yemek için buraya geliyorlar. Yani ana gıdalarından biri, sinek. Ve bu sinekleri yemek için gelen kuşları avlayamaya daha büyük kuşlar geliyor. Yani atmacalar ve diğerleri. Böylece burası binbir çeşit kuşlarla dolup taşıyor. Anlayacağınız muhteşem bir kuş cenneti haline geliyor.

Sineklerin kökünü kuruttuğunuz zaman, kuşlar artık buralara uğramıyorlar. Tabii sineklerle yapacağınız mücadelenin arasında sadece sulak alanları kurutmakla kalmayıp bir de ilaçlıyorsunuz. Bütün bunların sonucunda sineklerden kurtuluyorsunuz, fakat, kuşları da bir daha göremiyorsunuz.

Şimdi bütün bunları niye anlatıyorum? Aslında hayat zincirinin bir halkası olan sineklerin bile ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için. Daha doğrusu hayat zincirinin bir halkasını ortadan kaldırdığınız zaman doğanın dengesinin nasıl bozulduğunu ortaya koymak için.

Sinekleri ortadan kalktığı zaman, küçük kuşlar, daha büyük kuşlar, en büyük kuşlar da ortadan kalkıyor. Tabii bu arada kuşların ortadan kalkmasıyla birlikte onlara bağlı yaşam zincirinin diğer halkaları da çözülmeye başlıyor.

Kısacası, sinek deyip geçmeyin. Yaban hayatının en minik, değersiz ve önemsiz görünen bir üyesi bile doğanın dengesini oluşturan çok önemli bir unsur, diyorum, Yasemin'ce...






 








Yazarın Tüm Yazıları