Yaşasın Müze Kart

Pazartesi günü masamda bir kart buldum. Hem de üzerinde kendi adım ve resmim ile birlikte.

Kartın yanında da bir minik kitapçık var. Açar açmaz şu söz ile başlıyorsunuz okumaya: "Bir vatanın sahibi olmanın yolu, o topraklarda yaşamış tarihi olayları bilmek, doğmuş uygarlıkları tanımak, sahip olmaktan geçer" Mustafa Kemal ATATÜRK

Beni şaşırtan bu kart bir Müze Geziş kartıydı. Adıma özel düzenlenmiş ve gönderilmişti. Sevindim. Turizm Bakanlığı’nın annelere tavsiye edelim diye yaptığı bir jest sandım. Basın mensubuyum diye tanıtım için gönderildi diye de düşündüm. İnceledikçe ise içime dolan sevinç yerini gurura bıraktı. Şahane bir proje dedim kendi kendime ve gurur duydum bu işi akıl edenlerle...

Yıllardır çeşitli haberlere konu oldu bu. Bir sürü köşe yazarı yazdı, bir sürü insan bu haberleri okuyunca tepki verdi. Herkesin derdi benzerdi. Bir bir Türk vatandaşı olarak kendi tarihi eserlerimizi turistler kadar kolay gezmiyor, müzelerimizi yabancılar kadar kolay ziyaret edemiyorduk. En son geçen yıl yazmıştım. "Asgari ücret ile yaşayan bir aile Topkapı Sarayı’nı 2 çocuğuna gezdiremez" demiştim.

Broşürü tekrar tekrar okudum. İnternet sitesini inceledim. Önce ofistekilere anlattım. Herkes "Biz de istiyoruz" dedi. Evde söyledim herkes bayıldı. Arkadaşlarıma söyledim inanamıyorlar. Ve bu kısacık süreçte kendi çapımda yaptığım araştırma sayesinde gördüm ki bu iş çok doğru bir iş olmuş. Kültür ve Turizm Bakanlığı bence ilk kez kendi vatandaşlarını düşünerek alkışlanacak bir iş yapmış. Şu anda cüzdanımda olan Müze Kart ile bu sorunların artık bittiği ortada. Gezilecek görülecek müze ve ören yerlerin tanıtıldığı kitapçığım ise çantamda. Son günlerde aldığım en iyi hediye oldu Müze Kart bana...

Bol kültür gezisi diliyorum bu hafta tüm annelere ve çocuklara...

Hemen bunu yapın!

Siz de hemen T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı herhangi bir müze veya ören yerine fotoğraflı kimliğiniz ile birlikte gidiyorsunuz. Sadece 20 YTL ödeyerek 1 yıl boyunca dilediğiniz müzeyi dilediğiniz kadar gezebileceğiniz Müze Kart alıyorsunuz. Bilgi için ise www.muzekart.com http://www.muzekart.com/ adresine tıklıyorsunuz veya "Bu gerçek olabilir mi" diye şüphe duyuyorsanız 0312 - 444 68 93 numaralı telefonu arıyorsunuz.

Sakın bunu yapmayın!

Lütfen hafta sonları miskin miskin oturmayın. Alın çocuklarınızı atın kendinizi sokağa, parka, pazara, ormana. "Yorgunum, dinleneyim" diyerek geçiyor ömrümüz, kendimizi de çocuklarımızı da ihmal ederek yaşıyoruz. Lütfen son verin buna.

Çocuklar neden korkar

Koruyucu anne bağımlı çocuk ilişkisini yaratmak çocuk için kolay ve güvenli bir yöntemdir. Uykuya geçişte zorlanıyor olmak kabul edilebilir bir sıkıntı iken bu sıkıntıyı çözmek için kullanılan yanlış yöntemler bu sürecin uzamasına neden olacaktır.

Çocukların duygusal gereksinimlerinin karşılanıyor olması onları mutlu eder. Güven duygusunun oluşması için olumlu deneyimlere, başarılı eğitim yöntemlerine ihtiyaç vardır. Bebeğin yaşamla kurduğu bağla ihtiyaç duyduğu güven duygusunu oluşturmak için anne babaya düşen görevler vardır. Gelişim dönemleri içerisinde olumlu ve beklenen adımlar ile birlikte zaman zaman yaşanan kriz dönemleri de bulunmaktadır.

Pedagog Güzide Soyak: "Kazandırmaya çalıştığımız her türlü becerinin eğitiminde unutulmaması gereken en önemli kısım ’çocukların yetişkinlerin küçük formu’ olmadıklarıdır. Konuşmanın akıcı ve anlaşılır olması, çocuğunuzun, sizin anlatmak istediklerinizin tamamını anlayacağı anlamına gelmez" diyor.

Zihinsel ve duygusal olarak hazır olmadıkları bir seviyeden öğrenmelerini beklemek, uzun ve mantıklı açıklamalar yapmanız anlamalarını sağlamayacaktır. Tekrar tekrar sormaktan ya da davranışlarını tekrar etmekten vazgeçemeyeceklerdir. Kazanılmasını beklediğiniz beceri için, çocuğun hazır olduğu basamaktan başlayarak ve adım adım ilerlemek kaygılarını azaltacaktır. Kaygısının görülmüyor olması kendisini başarısız hissettirecektir. Zorlayan ebeveyne karşı duyulan öfke, ifade edilemediğinde suçluluk duygusu yoğunlaşır. Öfke ve tutturma krizleri ve sebepsiz ağlamalarla karşılaşılır.

Çocukları ile iyi ilişki kurmayı anne-baba rolleri dışında arkadaş olmak gibi yorumlayan ailelerde sorunların birçok alanda yaşandığı görülür. Çocukların güvenebilecekleri onları eğiten ve öğreten, sınırları çizen yetişkinlere ihtiyacı vardır. Çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanmasında yaşanan sorunlar gelişim dönemlerine göre farklılık taşıyabilir. Örneğin; 2,5 yaş dönemi çocukların yoğun, olumsuz duygu ve davranışlarının olduğu bir dönemdir. Odasında yapılan değişiklikler, annenin uykuya geçerken yanında olmaması, alışılmışın dışındaki sesler, görüntü ve davranışlar korkulara neden olabiliyor.

ÇOCUĞU KAYGIDAN UZAKLAŞTIRAN TUTUMLAR

Psikolojik gelişim basamakları içerisinde sıklıkla rastlanılan uykuya geçişte anneye ihtiyaç duyma birçok ailenin yaşadığı bir sıkıntıdır.

Çocuklar yürüme ile birlikte dış dünyayı keşfederler. İlgilerini çeken objelere dokunurken onlarla ilgili deneyimler elde ederler. Bu deneyimlerin bir kısmı çocuğu kaygılandırır. Annenin ve kendisinin ayrı bireyler olduğunu anlar. Engellenince öfke duyar. Çocuğun eğitiminde aktif olarak yer alan kişilerin kaygılı yapılarının olması, çocuğun kaygılarını da artırır. Olumsuz öğrenme deneyimleri, kaygılı ebeveyn tutumları, duygusal ihtiyaçlarının anlaşılamaması çocuğun zorlandığı durumlarda rahatlama yöntemleri aramasına neden olacaktır.

Uykuya geçişte yanında olmanızı isteyen çocuğunuz daha uzun sürede başarabileceği bu beceriyi sizin odada olmanızla sadece daha kısa sürede gerçekleştirecektir. Kaygısını gideriyor olmanızın rahatlığını keşfeden çocuk bu deneyimi tekrar tekrar yaşamak isteyecektir. Çocuğu kaygıdan uzaklaştıran tutumları, günlük yaşantımızda birçok defa tekrarlarız. Koruyucu anne bağımlı çocuk ilişkisini yaratmak çocuk için kolay ve güvenli bir yöntemdir. Uykuya geçişte zorlanıyor olmak kabul edilebilir bir sıkıntı iken bu sıkıntıyı çözmek için kullanılan yanlış yöntemler bu sürecin uzamasına neden olacaktır. Anne çocuk ilişkisi ve tutumların değerlendirildiği görüşmelerle gelişme sağlanabilir.

Red Kit sergisi

Red Kit’in en eğlenceli maceralarından biri "20. Süvari Alayı", serinin 12. kitabı olarak YKY tarafından yayımlandı. Çeyen Kabilesi, ünlü reisleri Sarı Köpek’in önderliğinde Birleşik Devletler ile barış imzalayıp barış çubuğu tüttürür. Anlaşmaya göre Çeyen Kabilesi, göçmenlerin topraklarından geçmesine izin verecek, göçmenler de bundan böyle Kızılderili topraklarında bizon avlamayacaktır.

Elmo’nun Dünyası: Çiçekler

muzlar ve saçlar


Elmo ile yeni keşiflere hazır mısınız? Susam Sokağı’nın meraklı ve kırmızı canavarı Elmo, şimdi de çiçekler, muzlar ve saçlar hakkında yeni şeyler öğreniyor. "Elmo’nun Dünyası", çocukları dünyamızla ilgili hem eğlenceli hem de eğitici bir yolculuğa çıkarıyor. Elmo hem sizin hem de çocuğunuzun ilgisini çekecek.

Aristo’nun Ütopya’sı

dünyanın bir lütfu: Assos


Assos Kervansaray Otel, tarihi ve doğal güzellikleri ile Assos antik kentinin mistik havasını soluyacağınız, denizin ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz imkanları sizlere sunacak bir yer. Özel taş mimarisine sahip olan butik otelde, dinlenmeniz için ayırdığınız süreyi unutulmayacak bir tatile dönüştürebilirsiniz. Hálá tatile çıkamayan ailelere güzel bir öneri...
Yazarın Tüm Yazıları