Yarın kaygısı

Yaşamımızı pek çok yönden etkiler ve onu nasıl ve kimlerle yaşayacağımızı belirler, yarının nasıl olacağına dair kaygılarımız.

Hatta o kadar kuvvetli bir kaygıdır ki bu, çoğu kez bugünü yaşamamızı bile engelleyebilir ya da dünü yad etmemize bile izin vermeyebilir. Aynı kaygı, mutfak kültürümüze de yön vermiş ve yiyecek-içecek dünyasında da hep varolmuş bir kaygıdır. Yarın için kaygılanan biz insanlar, kapıldığımız bu panik duygusuyla pek çok yeni tat yaratıp yeni yeni beslenme sistemleri icat etmişiz. Tabii ki yiyecek-içeceklerimizi de korumaya almışız bu endişeyle. Bir gün aç kalabileceğimize dair endişemiz ya da kışın nasıl yiyecek bulacağımıza dair kaygımız bizi yiyecekleri saklamaya mecbur kılmıştır. Ve biz insanlar bu duygularla hareket ederek yiyeceklerimizi değişik şekillerde saklamaya ve korumaya yönelmişiz. Böylece, ister istemez yeni tatlar keşfetmişiz. Yiyecekleri saklamak için tarih boyunca değişik teknikler kullanmışız. Karın içinde dondurarak korumuşuz yiyecekleri, ya da gelecek kaygısı yüzünden onları tütsülemiş, tuzlamış, turşu yapmışız.

Bezelyeli salma pilav

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı pirinç

3 su bardağı sıcak su

1 su bardağı dondurulmuş bezelye

1 çay kaşığı tuz

5 yemek kaşığı zeytinyağı 

Önce, pirinci, soğuk suyla yıkayıp süzün. Öte yandan, zeytinyağı ve sıcak suyu pilav tenceresine aktarıp tuzu ekleyerek suyu kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca, pirinci, karıştırarak ilave edin. Dondurulmuş bezelyeyi de katarak birkaç kez karıştırın. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte, pirinç suyunu çekinceye kadar pişirip ocaktan alın. Yaklaşık 10-15 dakika dinlendirdiğiniz pilavı tahta bir kaşıkla karıştırdıktan sonra servise sunun.

Akıtma tatlısı

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

3 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı un

1 çay kaşığı kabartma tozu

1 su bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı vişne reçeli (gül, çilek ya da şeftali reçeli de kullanabilirsiniz)

 Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları çukur bir cam kaba kırıp mikserle 1-2 dakika kadar çırpın. Üzerine un, yoğurt ve kabartma tozunu ilave edip 2 dakika daha çırpın.

Sıvıyağı orta boy bir tavaya aktarıp kızdırın. Hazırladığınız akıcı hamurdan kahve fincanının yarısına gelecek kadar alıp kızgın yağa aktarın. Tavayı hafifçe sallayarak hamuru önlü arkalı kızartın. Kızarttığınız tatlıları servis tabağına yerleştirip üzerlerine reçel koyarak ya da pudra şekeri serpiştirerek servise sunun..
Yazarın Tüm Yazıları