Yalçın Bayer: Tapan Tepe'de sinek uçmuyor

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Diyarbakır-Bingöl arasında engin dağlardan bir köşe... Tapan Tepe'de oluşturulmuş mükemmel bir askeri harekát üssü... Diyarbakır'da görev yapan OHAL Bölge Valisi merhum Aydın Arslan'ın adı verilmiş, bölgedeki hizmetlerinden ötürü...

Bir anlamda sivil-asker işbirliğinin güzel bir örneği...

16 Mart 1999'da temeli atılmış, dört ayda tamamlanmış. Bir tugaya hizmet verecek bölgeye özgü donanımda; 2500 asker ve subay barınıyor. Sekiz helikopter pisti var. Fırını da var, reviri de... İlk kez gazetecilere açılıyor.

Bolu'daki komandolar konuşlandırılmış... 'Türk Ramboları' çakı gibiydi. İftihar etmemek mümkün değil. Bu kışı iki metre kar altında geçirmişler...

Biz gittiğimizde bir tim operasyondan dönmüştü. 20 kilometre uzaklıktaki dağlardan inip çıkmışlar, ama hiçbir terörist grupla karşılaşmamışlar.

Yani, PKK'nın 'Amed' denilen karşı bölgedeki tüm mevziler temizlenmiş.

Güneydoğu'yu Karadeniz'e en kısa yoldan bağlayan bu bölge, PKK'nın geçmişte en önemli harekát alanı imiş...

Elektronik donanımla, sinek uçsa haberdar olunuyor. Üssün altı kilometrelik çevresi ışıklandırılıyor.

Bu üssün kurulmasıyla yol kesme, adam kaçırma gibi olaylardan başka PKK'ya ekonomik kaynak oluşturan uyuşturucu ticaretinin geçişi tamamen körlenmiş...

Bir komutan ‘‘Kenevir ekimi ve hasadını da engelledik’’ diyor.

PKK'nın çökertilmesinde bu üssün büyük katkısı olduğunu söylediler. Bir komutan şöyle dedi:

‘‘Bu mücadele tek bir terörist kalmayıncaya kadar sürecektir.’’ Askerler önce terörle mücadele ettiler, şimdi de bölgedeki istikrarı sağlamak istiyorlar.

Onun için 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Doğan Temel, ‘‘Ağıt yakmak istemiyorsanız, önce cehaleti yıkın, kadın erkek ayrımı yapmadan okuma-yazma seferberliğine katılın, değerli yavrularınızı okumaya teşvik edin’’ uyarısında bulunuyor.

Asker uyanık...

Kendilerini iyice anlamak ve izlemek gerekiyor.

Keşke Güneydoğu gezisinde siyasetçiler de olsaydı...

Fadıl kandırıyor

FADIL Akgündüz, Siirt'i Jetpaspor'a çevirip 1. Lig'e çıkarttıktan sonra futbolcular İstanbul'da ikamet edeceklermiş... Maçtan maça da Siirt'e gideceklermiş.

Siirt'ten telefon eden Ç.M. adlı okurumuz, bu olayı rezalet olarak nitelendirerek, ‘‘Futbolcular kentimizde olmayacaklarsa, antrenman yapmayacaklarsa ben böyle 1. Lig'e çıkmış takımı ne yapayım?’’ diye soruyor.

Otomobil fabrikası kuruyorum diyerek Siirtliler'in aldatıldığını da anlatan Ç.M., Fadıl Akgündüz'ün kentin adı üzerinden kendi reklamını yaparak maksadına eriştiğini, şimdi de bunun rantını yiyeceğini söylüyor.

Almanya'da para topladığı kişilerden sonra Siirtliler'i de kandırmak isteyen Akgündüz'ü, eğer bu takımı Siirt'te ikamet ettirmeyecekse gelin protesto edelim.''

TBMM'de oyunlar

MHP'li İdare Amiri Ahmet Çakar, mini etekli ve göbeği açıkta bırakan kıyafet giyenlere tepki gösteriyor. İçtüzük gereği böyle müdahalelerde bulunduğunu söyleyen Çakar, Meclis'e türbanla gelenlerle de uğraşıyor mu? Acaba, bu tepkisi kadar, aldığı geçici personel ve Milli Saraylar'da süresi geldiği halde yerlerine yakınlarını sokmak için emekli pazarlığı yapanlarla uğraşsa nasıl olur? TBMM'deki personel sayısının azaltılması için rapor hazırlandığı ve bunun uygulanmasının istendiği bir dönemde, Akbulut'un giderayak, Meclis'e 50 işçi daha alacağından milletvekillerinin haberi var mıdır?

Sümer Oral'dan İstanbul'a müjde geliyor

MALİYE Bakanı Sümer Oral'la konuşurken, Atatürk Havaalanı'nın atında, E-5 karayolunun üstünde Hazine'ye ait 800 dönüm bir alan vardır. Bu yerin büyük bölümü Orman Bakanlığı'nın kullanımında; Çobançeşme Orman Fidanlığı adı altında fidan üretimi ve satışı yapılıyor.

Oral'a, ‘‘Sayın Bakan, burasını orman ya da büyük bir park olarak tahsis etmeyi düşünür müsünüz? İstanbullular'ın gerçekten böyle bir yeşil alana çok ihtiyacı var; Gülhane ve Yıldız Parkı gibi... Bunu gerçekleştirirseniz, Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece halkı sizi anarlar...’’ dedik.

Heyecanla ‘‘Neden olmasın’’ dedi.

Birkaç gün sonra Ankara'dan Milli Emlak Genel Müdürü bizi arayarak, Bakan Oral'ın kendilerine bu yolda talimat verdiğini söyledi.

Yerin tapu tespitini yaptıktan sonra bir karar verebileceklerini söyledi.

İstanbul Defterdarı da konu üzerinde çalışıyor.

Oral, bu alanı orman-park için tahsis edebilirse, oraya göz koyan kuyumcular, marketçiler, otoparkçılar ve oto galericileri çok üzülecekler ama İstanbul yıllardan sonra ilk kez bu kadar büyük bir yeşil alana kavuşacak.

Bizim de yapabileceğimiz, İstanbullular gibi kendisini kutlamak olacak.

Bekliyoruz sayın Oral...

- KARADENİZ Ereğli Osmanlı Çileği Kültür Festivali 9-12 Haziran'da. Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü kurucularının da katılacağı festivalde Zülfü Livaneli ve Kostas Anastapulos, ‘Türk-Yunan Dostluğu’ konulu konferansta iki ülke arasındaki barışın önemini tartışacak. Festivalde ayrıca Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, AKUT, EMAK ve TTK kurtarma ekibinin panelleri izlenebilecek. İletişim: www.kdzeregli-bld.gov.tr.

- BATI Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Taner Mustafaoğlu, derneğin Olağanüstü Genel Kurulu'nun bugün 11.00'de Ataköy Olimpiyatevi'nde yapılacağını bidiriyor.

Yazarın Tüm Yazıları