Yalçın Bayer: 'Mehdilik' tartışması

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Saygıdeğer Yaşar Nuri (Öztürk) Hoca...

Her devirde olduğu gibi bu devirde de görülüyor ki, 'starların' düşmanı çok oluyor. Fakat sizin düşmanınız hepsinden çok. Dinci yobazlar yetmiyor, dinsizlerin de -ateist vs.- başdüşmanısınız. Zira dini o kadar medeni, çağdaş, uygar, insanlığa ışık tutar bir nur olarak gösterişiniz var ki, onlar ideallerindekinin aşıldığını gördükçe içten içe kuduruyorlar.

Din yobazından daha çok ben bunlardan korkarım. Bunlardan çok çekinirim. Din yobazı kolay sindirilir, kolay siner. Aydın geçinen yobazlar çok daha tehlikelidir. Her ikisinin şerrinden de Allah'a sığınmaktan başka çare aramak lazım geldiğine inanıyorum.

Siz bütün gayretinizle uyarma görevinizi yapıyorsunuz. Kitaplarınız, makaleleriniz, TV'deki programlarınız, hülasa nefes alışveriniz bu yoldaki çabanızı gösteriyor. Yani siz tam bir 'mehdi' görevi yapıyorsunuz. Bunu siz iddia etmeseniz de böyledir. Tabii ki, tarih bunu gösterecektir. 'Mehdi' kelime manasıyla hidayet edici, uyarıcı demek olduğuna göre sizleri eleştirenler de birer mehdi olabilirler! Çalışsın, okusun, yazsın kendini kanıtlasınlar. Mehdi, gökten zebille inmez, insanlar arasından çıkar. Bunun derecesi de insanlığa hizmet derecesiyle ölçülür.

Benim kanım o ki, bu asrın bu dalda tek adamısınız.

Sizin de bazı eksik taraflarınız olabilir. Bunların başında kitap satışlarınız geliyor. Bu durumunuz beni incitiyor. Zira dünya metaı için dini kullanmak büyük eksikliktir. Hem de çok pahalı satıyorsunuz. Siz bir üst derecede devlet memurusunuz. Kitaplarınızı üniversiteye verip ucuz ucuz sattırıp daha çok okuyucu sağlayabilirsiniz. Tabii ki, siz de bir prim alabilirsiniz; döner sermaye gibi...

Aman hocam çok ulvi bir yoldasınız... Kimseden korkmayın, yılmayın. Ulaşılması nadir insanlara nasip olacak bir yoldasınız. Devam ediniz. Eğer mezheplere karşı olmasam, bir 'Yaşar Nuri Mezhebi' icat eder, arkanızdan gelirdim. Görüyorum ki, siz 'Kur'andaki İslam'ın tek arayıcısı'sınız. Bu yolunuz, değil İslam'ın, bütün insanlığın kurtuluşu olacaktır.

İt ürür, kervan yürür. Yürüyelim hocam, yürüyelim.

2000 yılı bütün insanlığın saadet yılı olur inşallah...

Mehmet AKYÜZ-Emekli Vaiz- OF-TRABZON

Sigara terbiyesizi

ANKARA Atatürk Kültür Merkezi'nde Uluslararası Hediyelik Eşya Fuarı'nda yaşadığım sıkıntıyı sizden başka bildirebileceğim kişi bulamadım. Fuarda Filipinler standındaki bey ve bayanlara, satış yaparlarken suratıma sigara dumanı üflenmesi sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kapalı mekánda sigara içilmediğini söyledim. Buna rağmen 'kendi içtikleri sigaradan benim neyime olduğunu, bir şikáyetim varsa fuar organizasyonuna bildirmem gerektiğini' dediler. Fuardaki yetkili kişilere durumu ilettiysem de ‘‘Valla biz sigara konusunda ne yapabiliriz, bilmiyoruz’’ demelerinden öte bir cevap alamadım.

Umarım bu yazdıklarım halkın bilinçlenmesine yardımcı olur.

Ömür TERZİOĞLU ANKARA

Türk

‘‘TÜRK adı neyi ifade eder’’ başlıklı yazıyı okudum. Türk adının 'yöneten kutsal sınıf' anlamına geldiğini iddia eden Haluk Tarcan'ın (Paris) -bazı kalıplarda adın yer almamasından ötürü özür dileriz- görüşlerine itiraz ediyorum.

Türk kelimesinin kökeni DOĞMAK kelimesidir. Eşanlamlı olan bu kelime, Ortaasya Türkçesinde DOĞRUG olarak söylenir.

Şimdi türetelim: Doğrug, Döğrüg, Töğrüg, Törüg, Türüg, Türük, (Macarlar Török derler) ve Türk...

Kısacası Türk isminin anlamı 'doğan'dır. Irkçılık anlayışı ile yapılan 'yöneten kutsal sınıf' yakıştırmaları tamamen saçmalamaktır. Bunu bilmek için Ön-Türkçeci olmak gerekmiyor. Bendeniz tarihe meraklı, araştırmacı, ancak ırkçı yakıştırmalar peşinde koymayan bir okur yazarım.

Yalçın ÇINAR MARMARİS

İnsaf

KADIKÖY Şifa Hastanesi'nde, kulak rahatsızlığı olan 4 yaşındaki oğlumu muayene ettirdim. İlgili doktor kulakta iltihaplanma olduğunu söyledikten sonra 15-20 saniye içinde çocuğun kulağına lokal anastezile parasentez işlemi yaptı. Vezneye gittim, 89.130.010 TL talep edildi. Bu konuyu kime anlatsam bana gülüyor ve çok iyi kazıklandığımı söylüyor.

Sesimizi bir yerlere duyurmamızın zor olduğu bir zamanda, sizlerin bizim sesimiz olacağınız inancıyla bu yazıyı gönderiyorum.

İSA ARSOY-KARTAL

Limon

AKDENİZ Bölgesi'nin en büyük gelir kaynaklarından birisi olan limon üreticiliği her geçen gün kötüye gidiyor.

Geçen yıl 50 bin liraya zor satılan limona bu yıl 20 bin liraya bile zor alıcı çıkıyor. Bu durumda üreticiler, limonumuzu çürümeye terk edeceğiz diyorlar.

Anamur Ziraat Odası Başkanı Naci Tekin Tüzün, ‘‘Hükümet yeterli önlemleri almaz ve ithalat gibi yanlış uygulamalara gidilirse maalasef üretici limon tarımından vazgeçecektir’’ diyor.

Hükümet, limona sahip çıkmalıdır.

Önder DEMİR-ANAMUR

GÜNÜN PANKARTI

‘‘Yüzde 15+bir avuç fındık

Ayrıyaten aganigi, naganigi’’

(Tüm Belsen Giresun Şubesi'ne asılan pankarttan)

Mercedesli gümrükçü bey

ANKARA'dan Candan D. uzun süredir gözlediği sorumsuz Mercedesli bürokratı sergileyerek ‘‘Peki devlet tasarruf yapmaz mı?’’ diye soruyor:

‘‘Dikmen Caddesi 128 No'lu apartmanda sadece 'gümrükçü' olduğunu bildiğimiz bir beyefendi oturur. Kendisinin de bir Mercedes -06 VF 999- arabası olmasına karşın her sabah 06 YFA 44 plakalı son model resmi bir Mercedes, onu almaya gelir. (Gelmesi de gayet doğal). Ancak bu resmi araba sabah gelmesine karşın 'Gümrükçü Bey' öğlene doğru çıkar ve büyük bir hava ile biner Mercedes'e ve gider.’’

Candan Hanım, ‘‘Adını bilmediğim bu beyefendiyle tanışmadığım için kendisine husumetim de olamaz. Gelin, anlattıklarımı göreceksiniz’’ diyor.

Gümrüklerden sorumlu Mehmet Keçeciler, Müsteşarı Ramazan Uludağ'dan 'Mercedesli gümrükçü'nün kim olduğunu öğnenip bize de bildirirse seviniriz.

SİZE bir kelime yazıyorum, bu bir çeşit borsa ve kumar işidir. ABD ve İsviçre'de serbesttir. Ama Almanya'da yasak. Bu kelime 'Trading'tir. İster ABD'den, ister İsviçre'den araştırınız. İyi idarecileri tenzih ediyorum ama bazı bankacılar, bilinçli veya bilinçsiz olarak bankayı ve müşterilerini soyduruyorlar. Samimi yazıyorum, lütfen trading olayı nedir, ne değildir, araştırılsın.

Cafer USTA-ALMANYA

Yazarın Tüm Yazıları