Yalçın Bayer: Buğdayda çirkin oyunlar

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Ekmekle beslenen toplumumuz için oldukça büyük bir mali kriz yaratacak ve birçok ocağı söndürecek bir tehlike ile karşı karşıyayız. Ekmek üzerinde oynanan tehlikeli oyunu bu yazı ile bildirmek benim bir vatandaşlık görevimdir. Sayın Tarım Bakanımız Hüsnü Yusuf Gökalp, buğday ithalatını keyfi bir kararla yasaklamıştır.

Toprak Mahsulleri Ofisi geçen yıl pahalıya mal ettiği yerli buğdayı sadece yurtdışındaki firmalara çok ucuz fiyata satmaktadır.

Bu ne biçim ticarettir, nasıl devlet politikasıdır?

Buğdayın fiyatı, üzerinde oynanan çirkin oyunlardan dolayı ve yanlış kararlar ile bir ayda % 30 artmıştır (şu anda 95-100 bin TL/kg) ve bu fiyatlar artmaya devam etmektedir.

Daha kış ayının başındayız.

Buna karşın değirmenlerimizde buğday sıkıntısı başlamıştır ve un fiyatları buğday fiyatlarıyla orantılı olarak artmaktadır. (50 kg'lik bir çuval un 7.5 milyon TL.) Bu fiyat artışının ekmeğe yansıması çok kötü olacaktır. Bu kararlar bir avuç buğday tüccarını ve rantiyeyi zengin etmek için çıkarılmış ve uygulanmıştır. İşin bu kısmı da unutulmamalıdır.

Yerli mahsulün çıkmasına daha 7, 8 ay varken, stoktaki buğdayların el altından satılması önümüzdeki aylarda büyük sıkıntı yaratacaktır.

Hükümetin bu kararlara hiçbir tepkisi yoktur. İlla ki birilerinin sokaklara çıkıp, bunları dile getirmesi ve cop yemesi mi gerekiyor? Göz göre göre halkın ekmeği ile oynanmaktadır. Önümüzdeki aylarda ekmek bulunmadığında Tarım Bakanı siyasetçi pişkinliği ile, ‘Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler’ mi diyecektir?

Ben eski bir DSP milletvekili adayı olarak Erbakan'ın, ekmek fiyatları konusunda bunlardan daha duyarlı olduğunu söylemek istiyorum.

Hükümet ithalatı açmalı, TMO elindeki stokları ihracat yoluyla tüketmemelidir. Yani buğdayda denge politikası oluşturmalıdır.

Sonuçta, fırıncılar mazot zammından sonra ekmeğe zam için kuyruğa girmiş durumdadır. Önlem alınmadığı takdirde ekmekle beslenen halkımız sokağa davet edilmiş olacaktır. Önümüzdeki aylarda bırakın ekmeğin pahalı olmasını, ekmek dahi bulunamayacaktır.

Hürriyet DOĞAN

İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi

Az bile

yazdınız

SPK ve bu bağlamda şirketler ne kadar dertliymiş de haberimiz yokmuş...

SPK Yasası ile ilgili yazılarımızdan ötürü çok sayıda teşekkür aldık.

Okurlarımız, ‘‘Yazılarınız çok isabetli oldu, kapalı da olsa çok şey öğrendik. Bizler kulağımız ağrıdığı zaman inşaat mühendisine mi, saçımızı boyatmak için de ayakkabıcıya mı gidiyoruz?’’ diyor.

Böyle bir savunma mantığının olamayacağı belirtiliyor.

Neyse... SPK Başkanı'nın, kendi kurumuyla ilgili bir tasarıyı savunmak için neden Meclis'te komisyon görüşmelerine gitme cesareti gösteremediği de ayrı bir soru olarak ortaya çıktı...

Borsada sorunlar çok. SPK'nın portföyünde olan şirketlerde bıçak kemiğe dayanmış. Nedeni; SPK'nın işlerin yavaşlatılması, evrakların uzun zaman bekletilmesiymiş... SPK'da çalışan uzmanlar da bu şikáyetleri dile getiriyorlar.

Asıl mesele borsada küçük tasarrufçunun haklarının korunması. Bunlara kim sahip çıkacak?

Asıl mesele bu!

Tüm

heybetiyle

görünmeli

ÜNLÜ İtalyan heykeltıraş Pistro Denonica'nın 1927'de yurdumuzda gerçekleştirdiği ilk eser olan ve Etnografya Müzesi önündeki Atatürk'ün at üstünde, pelerinli, askeri üniformalı ve kaidesinde tunçtan kılıçlarla süslenmiş motifleri ile savaş meydanını yansıtan ve bilhassa Atamız'ın Ankara'ya gelişini simgeleyen Atatürk Anıtı'nın Genelkurmay ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı üçgeninde kalan alana veya kavşak ortasına nakledilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Dinamik stili ile heyecan uyandıran, devrimlerin simgesi niteliğinde olan bu muhteşem anıt, halen görünümünü engelleyen talihsiz bir binanın arkasında bir kurtarıcı beklemektedir.

ÊFikret GÜLERSOY-Emekli J.Albayı-ANKARA

JETPA’ya...

FADIL Akgündüz, 17 Ağustos depreminin ardından gazetelere ilanlar vererek, 1000 depremzedeye 100'er milyon lira vereceğini duyurmuştu. 29 Ekim'de de büyük iddia ortaya atarak, ‘İmza’ adlı ilk Türk otomobilini Siirt'te kuracağı fabrikada üreteceğini açıklayan Akgündüz, vaatlerini yerine getirdi mi? 'İmza'sına sahip çıktı mı? Çıktıysa kimlere veriyor bu parayı?

Expo 2000 pavyonu

için neler döndü

BEN 1970 ve 1985 yıllarında Japonya'da, 1998 yılında da Portekiz'de açılan fuarlarda en beğenilen iki pavyondan birisini yapan mimarım. Bu fuarlarda ülkemiz adına yaptığım pavyonlar ile Türkiye'nin en güzel şekilde temsil edilmesini sağladım.

Yaklaşık iki yıl önce Büyükelçi Uğurtan Akıncı beni çağırarak Almanya'nın Hannover kentinde 2000 yılında açılacak olan Expo 2000 fuarına Türkiye adına pavyon yapmamı istedi. Proje çizeceğim yeri görmem için üç defa devlet tarafından Hannover'e götürüldüm. Sonuçta bir proje hazırladım. Fakat Dışişleri Bakanlığı'nda bu iş için tahsis edilen bütçe henüz olmadığı için yazılı anlaşma yerine sözlü anlaşma yaptık. Hazırladığım proje Büyükelçi Aydemir Erman tarafından, Expo 2000 idaresince belirlenen proje teslim tarihinde Alman makamlarına teslim edildi. Projem katılan 182 devlet arasında en güzel üç pavyondan birisi olarak seçilerek, 16.4.1999 tarihinde Expo 2000 idaresince resmen onaylandı. Fakat daha sonra Timur Yıldızhan, ‘başka mimarlara projeler yaptırıldığını, projemin devreden çıkarıldığını, her şeye sıfırdan başlama kararı alındığını’ söyledi.

İki yıl süresince bütün bilgi ve mesleki deneyimlerimi aktardığım, Türkiye'nin çağdaş görünümüne katkıda bulunacağına inandığım projemin, neden Turizm Bakanı Erkan Mumcu tarafından safdışı edildiğini anlamış değilim.

Ne oldu da her şeye sıfırdan başlandı?

Sayın Mumcu, Almanya ve Türkiye'de yerleşik, ne olduğu belirsiz bazı firmaların, ‘Ben yapayım sen işlet, bana devret’ formülü mü devreye sokuldu?

A.Ragıp Buluç-ANKARA

ODTÜ Eymir Kültür Vakfı ve ODTÜ Mezunlar Derneği'nin önderliğinde yurtiçinden ve yurtdışından toplanan kaynaklarla yaratılan 410 konutluk projenin ilki 'ODTÜ-Baraka Kent-Değirmendere' tamamlandı. Vakıf, ilgilenenleri yarın 13.00'teki kura çekilişi ve yerleştirme törenine bekleniyor. Proje kapsamındaki İzmit I'in 17 Aralık'ta, İzmit II'nin de 17 Ocak'ta bitirilmesi hedefleniyor. Yarınki törene vakfın Etiler Ulus lokali önünden saat 10.00'da otobüs kalkıyor. (0212-287 29 05)

İSTANBUL Anadolu Yakası Lions Kulüpleri tarafından Adapazarı-Bilecik yolu 9. km'de kurulan 30 konteynerde 60 evin -Bezek Çadırkent- depremzedelere teslim töreni yarın 13.00'te yapılıyor. (0216-302 53 59)

MİMARLAR Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin, deprem sonrası sorunlara ve çözümlere dönük önermeler ve çalışmaları içeren 'Değirmendere Çalışmaları'nın konuşmacısı Mimar Dr. Ali Parsa. Yer: Büyükparmakkapı Sok. Özgayret Apt. Saat: 18.00.



Yazarın Tüm Yazıları