Yabancı oyuncu sayısı

YABANCI oyuncu konusunda yıllardır tartışıyoruz.

Haberin Devamı

Avrupa kupalarında oynayan takımlarımız başarılı olabilmek için haklı olarak yabancı sayısının artmasını isterken, kriter olarak Avrupalı rakiplerinin kadrolarının nerdeyse tamamının (Avrupa Birliği ve vatandaşlık hakkı dolayısı ile) yabancı oyunculardan oluşmasını gösteriyorlar.

Efes Pilsen gibi hedefleri Avrupa'nın zirvesi olan takımlarımız da bu gerekçeyle yabancı sayısının 7-8'e çıkarılmasını istiyor. Düşünce olarak haklılar, ancak bütçe dengesi olarak takımlarımız Avrupalı ekipler gibi sağlıklı bir yapıya sahip değil. Avrupa'da her takımın bütçesinin karşılığı forma reklamı, bilet geliri, televizyon geliri, saha içi reklamlarla denk durumda. Bizde ise takımlarımızın dörtte üçü sezonu mali açıdan ekside de kapattıkları gibi, yabancı ve yerli oyuncularının ücretlerini ödeyemiyorlar. Onlar gibi bütçede gelir gider dengesini sağladığımız zaman yabancı oyuncu sayısı artabilir.

Hakkaniyet sağladı

Gelelim, şimdiki yabancı oyuncu sayısına... Yüksek bütçeli takımlarımız, yerli olsun yabancı olsun istedikleri oyuncuyu kadrolarına katma lüksüne sahipler. Diğer takımlar yerli oyuncuların yüksek transfer ücretleriyle bunu gerçekleştiremiyorlar. Dolayısıyla güçlü takımlarla mücadele şansları olmadığı için yabancı oyuncu sayısının 3-4 olmasından yanalar. Federasyon da gerek Avrupa'da oynayan takımlarımızın başarılı olabilmesi, gerekse ligde yer alan takımlarımızın üst seviyedeki ekiplerle rekabeti açısından isteyen takımın beş yabancı, isteyen takımın dört yabancı transfer edebileceği kuralını getirdi.

Haberin Devamı

Ancak sahada ilk beş içinde sadece üçü yer alabilecek diğerleri kenarda oturacak. Basketbol Federasyonu bir de bütçeleri düşük olan takımlarımızı düşünerek, beş yabancı getiren takımların belli bir ücreti federasyona yatıracaklarını, burada toplanan tutarların da, üç yabancı ile oynamayı deklare etmiş takımlarımız arasında eşit olarak dağıtılması kararını alarak hakkaniyet sağladı.

Ligin kalitesi arttı

Basketbol Federasyonu tarafından bu kuralla başlayan 2007-08 sezonunun da bugüne kadar oynanan karşılaşmalara baktığımızda;

Avrupa'da oynayan takımlarımız yabancı oyuncu sayısının artması ile yaptıkları transferlerle istedikleri sonuçları aldıkları söylenemez. Buna karşın ligde yer alan mütavazı bütçeli takımlarımız, artan yabancı sayısına göre kurdukları kadrolarla Beko Basketbol Ligi'nin kalitesini artırmış durumdalar.

Bu sezon küme düşecek iki takım ile play-off’a kalacak takımlar son maça kadar belli olmayacağı gibi, şampiyon olacak takım da dört ila beş ekip arasından çıkacak gibi görünüyor. Nice basketbol dolu günler dileğiyle...

Yazarın Tüm Yazıları