Vücudun eşref saatleri

Halk dilinde ‘eşref saati’ olarak nitelenen, bilimsel dilde ise biyoritm denilen, bir şeylerin iyi yapılması için vücut işleyişinin uygun olduğu saatler vardır.

Vücudumuzdaki organlar günün her saatinde aynı verimlilik ve duyarlılıkta çalışmaz. Her bir organımızın da bir ‘eşref saati’ vardır. İşte vücuttaki organlarımızın gün boyunca iyi çalıştıkları saatleri bilip, ona göre davranırsak, daha sağlıklı bir yaşam geliştirebiliriz. Örneğin karnımızı tıka basa doldurmak için en uygun zaman sabah saatleridir. Çünkü yiyeceklerin yağa dönüştürülme olasılığının en az olduğu zaman sabah vaktidir. Çok yemek yemek için en kötü, en elverişsiz zaman ise, metabolizmanın yavaşladığı, gecenin geç saatleridir. Artık ‘biyoritmimiz’ diye bir kelimeyi de hayatımıza sokmuş bulunuyoruz!!!

İnce Noktalar

Aslında balığa en çok lezzeti; başı, kuyruğu ve derisi verir. Hele derinin hemen altındaki yağları, sağlık açısından çok önemlidir.

ŞIKŞIKIDIM MÖNÜLER

Ustaların mengen pilavı

Yapılışı:

Mantar sos için, 1 yemek kaşığı yağı, bir tavada eritelim. İçine iri doğranmış mantarları ekleyip, 5 dakika kavuralım. Tavla zarı formunda doğranmış domatesle beraber tuz ve karabiberi ekleyip, 5 dakika daha karıştırarak pişirelim ve ocaktan alalım. Üzerine ince kıyılmış dereotunu katıp, bir kenara bırakalım. Şimdi de pilavı pişirmek için, tencerede yağı eritip, yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri ekleyelim. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, 7-8 dakika kavuralım ve üzerine 3 su bardağı suyu ilave ederek, tencerenin kapağını kapatalım. Pirinç suyunu çekince, ateşi kısıp 5 dakika daha pişirip, ocaktan alalım ve 15-20 dakika demlenmeye bırakalım. Servis tabağına pilavı boşaltıp, üzerine mantarlı sosu aktaralım ve servise sunalım.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı pirinç

3 su bardağı dolusu mantar (taze veya konserve)

3 adet orta boy domates (küp doğranmış)

1 demet dereotu (incecik kıyılmış)

2 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kremalı elmalı tart

Yapılışı:

Tart hamuru için; oda sıcaklığında yumuşamış yağ ile şeker ve yoğurdu iyice yoğuralım. Üzerine un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapalım. İçi yağlanmış tart kalıbına hamurun kenarlarını yaklaşık iki parmak yükselterek yayalım. Bir çatalla, tart hamurunun üzerine 10-15 adet delik açıp, 175 dereceli fırında 15 dakika pişirelim ve sonra alalım. Elmaları yıkayıp, soymadan, her birini dörde bölelim. Çekirdeklerini çıkarıp, yarım ay şeklinde dilimleyelim ve fırından çıkardığımız tartın üzerine, aralıklı ve düzgünce dizelim. Toz şekeri üzerine serpiştirelim ve sonra fırında 10 dakika daha pişirelim. Fırından çıkardığımız tartı soğumaya bırakalım ve en az 8-10 dakika çırparak hazırladığımız krem şantiyi, elmaların aralarına sıkarak, tartı hazırlayalım. Buzdolabında 1-2 saat bekletip, sonra servise sunalım.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Tart hamuru için

125 gr. margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)

2 yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı toz şeker

12 yemek kaşığı tepeleme un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

4 adet tatlı elma

2 yemek kaşığı toz şeker

Krem şanti için

1 poşet krem şanti

2 su bardağı süt
Yazarın Tüm Yazıları