Vücudum kist mi üretiyor

Hastalıkları teşhiste kullandığımız yeni teknolojiler eskiden farkına bile varmadığımız pek çok dokusal değişimi kolayca görebilmemizi sağlamaya başladı.

Haberin Devamı

Basit, zararsız ve ekonomik tanı yöntemi olan ultrasongorafi incelemeleri bunlardan biri.
Bu yöntemde esas olarak kulağımızla işitemediğimiz yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılıyor. Yöntem özellikle içi sıvı dolu lezyonları yani kistleri belirlemede duyarlı.
Örneğin tiroit bezinde oluşan nodüllerin yaşlanması sonucu meydana gelen “kistik tiroit nodülleri” bu tetkikle kolayca saptanabiliyor.
Seyrek olarak kistin içinde kanama olabiliyor veya kist iltihaplanabiliyorsa da bunlar son derece nadir durumlar. Kistik nodüllerin kanserleşme ihtimali ise oldukça az.
Ultrasonografik incelemelerde kolayca yakalanan kistlerden biri de böbrek kistleri. Böbrek kistleri yaşı 50’yi geçen her beş kadından birinde olabiliyor.
Sık görülen ve ultrasonografik incelemelerle kolayca saptanabilen kistlerden biri de yumurtalık kistleri.
Bunlar da genellikle basit, önemsiz, doğal fizyolojik yapılanmalar. Yine kadınlarda sık görülen kistik bir sağlık sorunu daha var: Fibrokistik meme hastalığı! Fibrokistik meme hastalığının da kansere dönüşme ihtimali düşük.
Zaman zaman memede ağrılara, gerginliğe ve rahatsızlığa sebep olsa da önemsenmesi ama korkulmaması gereken bir sağlık sorunu bu hastalık.
Saydığım bu dört ayrı kistik oluşuma ek olarak bazı kadınların vücudunda başka yerlerde de kist gelişebiliyor. Örneğin bu sorunlardan birini veya birkaçını taşıyan bir kadının karaciğerinde de kist olabiliyor veya beyninde de bir kiste rastlanabiliyor.
Örneğin başka bir amaçla çekilen beyin MR’ı o şahsın hipofiz bezinde veya beynin koroid pleksus bölgesinde farklı büyüklükte ama herhangi bir fonksiyonel hasara yol açmayan farklı büyüklükte bir kistin (koroid kisti) saptanmasına yol açabiliyor.
Bazı kadınlar, birkaç organlarında birden bu tür kistik yapıların varlığını öğrendiklerinde gereksiz bir telaş yaşamaya sormaya başlıyorlar: “Acaba benim vücudum kist mi üretiyor?”

Haberin Devamı

PANİĞE KAPILMAYIN...

Bazı durumlar dışında doku ve organlarımızda çıkan kistlerin birbirleriyle bağlantısı genellikle yoktur.
Tiroit bezinde kistleşen bir nodülle, yumurtalıklarda saptanan over kistlerinin bir ilgisi bulunmaz.
Fibrokistik meme hastalığı olan bir kadında beyinde koroid pleksusda da kist saptanması o hanımın vücudunun kist ürettiği anlamına da gelmez.
Genetik bazı hastalıklarda hem böbrek hem karaciğerde aynı anda kist oluşabilir.
Bu kişilerin beyinlerinde de damarsal genişlemeler -anevrizmalar- bulunabilir. Ama bunlar nadir durumlardır.
Farklı zamanlarda yapılan muayenelerde farklı organlarınızda kistler saptanmışsa “benim vücudum kist üretiyor” şeklinde bir telaşa kapılmayın.  Bu yönde bir kuşkunuz varsa kuşkunuzu doktorunuzla paylaşmanız yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

Fındık mı, ceviz mi?

BİR SORU BİR CEVAP

Bu benim sık karşılaştığım sorulardan biridir ve yanıtım hiç değişmez: Fındık da, ceviz de, badem ve yerfıstığı da sağlığa faydalı yiyeceklerdir. Birbirlerinden ufak besinsel farkları olsa da bu dörtlünün her biri özellikle atıştırmalık olarak en sağlıklı seçimlerdir. Ara öğün olarak her zaman akla gelmesi gereken bu besinlerden cevizin Omega-3, fındığın E vitamini, bademin kalsiyum, yerfıstığının ise resveratroldan daha zengin olma gibi avantajları var. Ortak dezavantajları ise yüksek kalorili olmaları.
Bu dörtlünün her birinin 100 gramında 600 kalori var ki bu bir kadının günlük kalori ihtiyacının üçte biri, erkeğin ise neredeyse dörtte biridir. Bu nedenle bunları avuç avuç yerseniz kolayca kilo alır, fayda yerine zarar bile görebilirsiniz. Benim önerim ara öğün olarak yerken 30 gramı keyif için yediğinizde 50 gramı asla geçmemenizdir.

Haberin Devamı

Evening primrose oil: Gerçek bir şifa kaynağı

BİR ÖNERİ

Evening primrose veya çuha çiçeği, son zamanlarda adından sıkça söz edilen bir bitki. Tedavi edici özelliği içerdiği tohum yağından geliyor. İçerisinde linoleik asit, gamma linoleik asit, oleik asit ve palmitik asit bulunuyor.  Bu yağlardan özellikle gamma linoleik asit bir Omega 6 yağı ve vücutta yangısal süreçleri baskılamakla görevli prostaglandin denilen maddelere çevriliyor. Evening primrose bu özelliği ile diyabete bağlı gelişen sinir komplikasyonlarını azaltıyor,  akneye ve egzemaya fayda sağlıyor. Bu bitki ayrıca kramplar ve meme hassasiyeti gibi menüstrasyona bağlı rahatsızlıkları da azaltıyor. Evening primrose’un bu etkilerinden yararlanmak istiyorsanız günde iki-üç kez 1000 miligramlık tabletlerinden kullanabilirsiniz. Ama öncesinde mutlaka doktorunuza danışın.

Yazarın Tüm Yazıları