Vatan sağolsun

Serdar TURGUT
Haberin Devamı

Yeni ortaya atılan bir teoriye göre, Mısır'daki piramitleri de zamanında Türkler inşa etmiş.

Bunu söyleyen bilim adamları, dünyadaki hemen hemen bütün uygarlık abidelerinin Türkler tarafından yapıldığını da iddia ediyorlar.

Biliyorsunuz, daha önce de dünyadaki bütün insanların aslında Türk olduğu yolunda, temelde son derece ürkütücü olan bir teori de ortaya atılmıştı.

Herkes Türk müdür bilemem, ama dünyadaki bütün uygarlık abidelerinin Türkler tarafından yapıldığını kesinlikle biliyorum.

Çünkü 21'inci Yüzyıl'a yaklaşırken sıraya girme konusunda bu kadar özgünce davranabilen bir ülkenin dünyadaki bütün uygarlık abidelerinin temeline imza atmamış olması da imkânsızdır.

***

Memleketteki siyasi ve sosyal durum hakkında yazılan yazıların ve ortaya atılan çözüm önerilerinin hemen hepsi anlamsız.

Bunun nedeni de köşe yazarlarının hemen hepsinin halktan kopuk olmalarıdır.

Eğer köşe yazarı olunabilmesi için her yazarın ayda en azından iki kez banka otomatik makinesinden para çekmeleri zorunluluğu getirilmezse, bu kopukluk da ilelebet sürecektir.

Çünkü, Türkler'in banka otomatik para çekme makinesi başındaki harikulade davranışlarını izlemeden bu memleketin gerçek durumu hakkında fikir edinilebilmesi de imkânsızdır.

***

Diyelim ki, para çekmek için makinenin başına geldiniz.

Bunu tek başınıza yapmanıza imkân ve ihtimal yoktur.

Sizin dışınızda her insan para çekilmesi işine folklorik bir heyecanla yaklaşmakta ve mutlaka sizin o andaki heyecanınızı paylaşmak istemektedirler.

Dolayısıyla da para çekmeye çalışırken sizi yanlız bırakmaya gönülleri elvermemektedir.

Bireyin yanlızlığa itildiği, yabancılaştığı Batı ülkelerinde insanlar para çekmeye çalışan insanı o anda bile mutlak bir yanlızlığa iterler. Sırada ve ondan en azından iki metre uzakta durarak adam ile dayanışma içine girmezler.

Batı ülkelerinde insanların mutsuz olması işte bu nedenledir.

Bizde ise öyle olmaz. Ne mutlu ki, bizde yanlız kalmanıza imkân ve ihtimal yoktur. Şifrenizi yazarken bile iki yanınızdan insanlar belki de sizden daha da yakın bir şekilde ekrana bakarlar.

***

Komünal, kavimsel bir olaydır yani bizde bireyin para çekmesi işlemi.

Para çekerken tek eksik olan şey davul-zurna ile folklor ekibidir.

Onlar da olsa hep birlikte, coşku içinde, kitlesel kutlama ruhuyla yapılan para çekme işlemi daha bir dört dörtlük , daha bir anlı şanlı olacaktır.

Ancak olsun, onlar gelemeseler de, yine hep birlikte yapılan eğlenceli bir toplumsal olaydır para çekme işlemi.

***

Neyse ki, ben de çabuk adapte oldum memlekete.

İlk başlarda önümde insanlar rahat para çekebilsin diye en azından iki metre uzakta durmaya dikkat ediyordum.

Sonra bir baktım yeni gelenler istikrarlı bir biçimde önüme geçiyorlar.

Tek bir Allah'ın kulu bile normal akıllı bir insanın para çekmekte olan bir insandan neden iki metre uzakta durduğunu, neden ona gidip yapışmadığını anlayamıyor.

Ve benim sırada olduğumu algılamayarak önümde yapışık düzen yeni bir sıra oluşturuyorlar.

Kaçınılmaz dokunmalarla gelen bu dayanışma duygusu nasıl da gözlerimi yaşartıyor, bir bilseniz.

Ben onlara dokunmamaya çalışarak yaklaşmaya çalıştımsa da bunda başarılı olamadım, çünkü arkadan gelenler beni iterek onlara yapıştırmakta ısrarlılar.

Böylece halkın sadece ruhunu değil, vücut tenini bile içimde hissederek iyi yazar olabilmek için tam bir eğitimden geçiyorum her para çekmeye gidişimde.

***

Yazının başlığını neden ‘Vatan sağolsun' diye attığıma gelince...

Hatırladığım kadarıyla bir Aziz Nesin hikâyesi vardı.

Usta yazara yurtdışından bir yazar misafiri geliyor.

Adam ilk gün Aziz Nesin'e ‘‘Sayın Nesin Bey'' diye hitap ediyor.

İkinci gün ‘‘Nesin Bey'' oluyor bu. Üçüncü gün ise sadece ‘‘Aziz'' diyor.

Aziz Nesin, adama ‘‘Bak ben samimiyeti severim, ama bu kadar da hızlı samimi olamam'' deyince adam da ‘‘Kusura bakma, sana Aziz demem lazım. Çünkü ben ülkene gelmeden önce seni iyi bir mizah yazarı zannederdim. Sonra geldim, bir baktım öylesine abuk olay oluyor ki, sen sadece gördüklerini yazıyormuşun. Artık sana bu nedenle sadece Aziz diyeceğim'' cevabını verir.

Anlayacağınız bizde malzeme tükenmez. Bu nedenle ‘Vatan sağolsun'.

Yazarın Tüm Yazıları