Uykunuz sizi yoruyor mu

Aniden kesilen nefesler ve tıkanıp duran soluk alıp vermelerle geçirilen bir gece... Sabah ise kendinizi son derece yorgun ve enerjisiz hissediyorsunuz. Sizde tıpta Uyku Apnesi (Sleep Apuca) olarak nitelenen solunum sorunu var demektir.

Tıpta Uyku Apnesi (Sleep Apuca) olarak bilinen solunum sorunu olanlar günde 8 saat uyusalar bile uykularından kolayca uyandırılacak şekilde güçlükle nefes alıp vermekte, gece boyunca hırıltılı bir şekilde solumaktadır.

KONSARTRE BOZUKLUĞU

Gece boyunca tekrarlayan küçük uyandırılmaların sebep olduğu uyku bozukluğu, gün boyunca hissedilen yorgunluk, halsizlik ve uyuşukluğun sebebidir. Uyku apnesi (uykuda aralıklı nefes durması sorunu) hastaların sadece enerjisini azaltmaz, onları bir miktar sinirli, depresif ve sersemlemiş hale de getirir. Torbalanmış ve siyah halkalarla çerçevelenmiş gözlerin, çökmüş ve yorgun bir bedenin gün boyu devam eden algılama, öğrenme, konsantre olma, yürüyüş ve konuşma sorunlarınızın nedeni uyku apnesi olabilir.

Uykuda nefes alma problemi olanların kendilerini daha yaşlı hissettiklerini ve daha yaşlı gibi davrandıklarını çok sık gözlemliyoruz. Gece boyunca solunum durmalarının beyinde oluşturduğu düşük oksijenli dönemler, bu hastalarda erken yaşlarda hipertansiyon, kalp ritmi bozuklukları, kalp krizleri gibi tehlikeli sağlık problemlerine yol açabilir. Uyku apnesi sorunu olanların daha çok trafik kazaları ve iş kazaları yaptıkları bilinmektedir.

CİNSELLİĞİ ETKİLİYOR

Gürültülü ve hızlı soluk alıp vermeler aile ilişkilerinde de ciddi incinmelere yol açabilir. Sorun, birçok ailede eşlerin yatak odalarını ayırmalarına yol açar. Uykusuzluk sonucu azalan cinsel ilgi, zihin dağınıklığı ve uyku eğilimi, iktidarsızlık sorununu da beraberinde getirebilir.

UYKU APNESİNİN TEDAVİSİ MÜMKÜN

Eğer uyku apnesi sorununuz varsa, öncelikle bazı kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçmeli, yeni ve doğru alışkanlıklar edinmelisiniz:

Sigara ve alkol kullanmamalısınız: Uyku apnelerinin yoğunluğunu artırmaktadır.

Kilo vermelisiniz: Kilo kaybı uyku apnesi tehdidini önemli ölçüde azaltmaktadır.

Kullandığınız ilaçlara dikkat etmelisiniz: Uyku ilaçları, gevşeticiler ve antidepresanlar sorunu tetikleyebilen ilaçlardır.

Boğaz temizliğine önem vermelisiniz: Yatmadan önce yapacağınız tuzlu su gargaraları gece uyanmalarınızın sıklığını önemli miktarda azaltır.

Yatağınıza eğim vermelisiniz: Uyurken başı ve omuzları yükseltmek yararlıdır. Sadece başı yükseltmek ise boyunu eğip soluk borusunu bükeceğinden zararlı olabilir. Bu nedenle yatağınıza yüksek eğim vermelisiniz.

Akşamları hafif yiyecekleri tercih etmelisiniz: Akşam yemeklerinizi hafif yiyeceklerle geçiştirin ve erkenden yemeye özen gösterin. Şişkinlik ve gaz yapıcı, reülüyü kolaylaştırıcı yiyeceklerden uzak durun.

Sorununuzu hálá çözemediyseniz, bir uzmanla işbirliği yapmalısınız. Sürekli pozitif solunum yolu basınç makinesi evde rahatça kullanılabilen son derece etkili bir tedavi aracıdır. Deneyimli bir merkez veya uzman ile işbirliği yapılarak uyku apnesi sorununun çözümünde bazı cerrahi girişimler son çare olarak denenebilir.


Ömrüm geçti diye üzülme, yaşlanmak bilgeliktir


Kimse yaşlanmaktan hoşlanmaz. Çünkü hem sağlık açısından, hem sosyal açıdan birçok problemi beraberinde getirir. Ama yaşama baktığınız pencereyi değiştirirseniz, yaşlılığın birçok olumlu yönünü görürsünüz. Yaşlılık, bilgeliktir ve yaşamdan daha fazla haz aldırır.

Yaşlandıkça bedeninizde ve ruhunuzda ‘‘bir şeylerin değiştiğini’’ hissedersiniz:

Vücudunuz eskisi kadar dinç değildir.

Bedensel sorunlarınız daha güç atlatılır ve daha uzun sürer.

Hasta olduğunuz süreler daha sık ve daha uzundur.

Yürümede, duymada, anlamada, anlatmakta, harekette ve kuvvette sorunlarınız vardır.

Sevinçleriyle ve sorunlarıyla evinizi dolduran çocuklarınız sadece anılarda kalmıştır.

Dostlar, yaşıtlar, eşler, arkadaşlar ve sevgililer birer birer dünyadan göçüp gitmektedir. Bunlar ruhsal çöküntülere, karmaşalara, üzüntülere ve hatta depresyona yol açmaktadır.

Ve pek hoş olmayan daha birçok şey:

Uyku sorunları

Unutkanlık

Cinsel güç azalması

Boy kısalması, bazen bedende eğilme, cilt ve saç değişimleri... Daha neler neler.

PENCERENİZİ DEĞİŞTİRİN

Yaşlanmaya salt bu pencereden bakarsanız, yaşlılıktan hiçbirimiz hoşlanmayız. Oysa yaşlılık bütün bunlardan daha fazla ve daha farklı bir şeydir. Yaşlanmak bilgeliktir. Yaşlı ve bilge olmak:

Yitirdiklerinizin (eşler, arkadaşlar, akrabalar) verdiği derin acılardan makul bir sürede kurtulmak, herkes gibi kendinizin de ölümlü olduğunu kabullenmektir.

İyi ve kötü günlerinizin anılarına sahip çıkmak, onları unutmamak, kaçınılmaz sıkıntılar ve acılarda bile ezilmemek, dik durmayı daima becerebilmektir.

Ömür boyu edinilmiş kazanımları, ilişkileri, deneyimleri, kullanılmış ve denenmiş, süzüntü bilgiyi yeni gelen yaşama aktarabilmektir.

Gelecek belirsiz ve hatta karanlıkken bile gelecek için yatırımlar, planlar yapmak, kendimiz içinde yaşadığımız toplum ile arkadan gelen genç kuşak için en yeni, en iyi, en doğru ve ahlaklı kararları alabilmektir.

(YAŞAMA SANATI'ndan yararlanılmıştır)
Yazarın Tüm Yazıları