’Uçan Süpürge’nin Onur Ödülü Selma Güneri’nin

9. UÇAN SÜPÜRGE ULUSLARARASI KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ 4 ile 12 Mayıs 2006 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştiriliyor.

4 Mayıs gecesi Devlet Opera ve Balesi Salonu’nda başlayacak festival gecesini Halil Ergün ve Nur Sürer sunacak.

Selma Güneri o gecede ’Uçan Süpürge Onur Ödülü’nü alacak.

11 Mayıs gecesi yapılacak kapanış gecesinde Bilge Olgaç Başarı Ödülleri sahiplerini bulacak, bu yılın ödülleri de senaryo yazarı Feride Çiçekoğlu ve Prof. Dr. Oğuz Onaran’a veriliyor.

Ödül kazananların filmleri de gösterilecek.

Festivaldeki Türk Sinemasında Kadın Oyuncular sergisi Muammer Yanmaz’ın objektifinden yansıyor. Koordinatörlüğünü de Sedef Kürüm üstlenmiş.

Uzunlu kısalı 100 filmin gösterileceği festival, çeşitli açılardan önem taşıyor. Kadına bakış, onu anlayış, sorunları değişik sanatçıların sergileyiş biçimi.

KADININ DÜNYASINI EN İYİ SANAT YANSITIR

KADININ
dünyasını, sorunlarını, çeşitli ülkelerdeki konumunu, aile içindeki yerini, kadın yönetmenlerin, kadın sanatçıların emeklerinden görmek, konuyu irdeleyecek kişiler için işlevsel bir malzemeyi sunuyor.

Festivalin yarışmalı bölümü olan, ’Her Biri Aynı Renk’te, 9 ülkeden 15 film görebilirsiniz. Bu filmler, kadın varlığını eksen alarak, değişik ülkelerdeki yaklaşımı bize iletiyor. Kadın kavramına bakışımızı, ulusaldan evrensele taşıyor. Bu listede aralarında Arjantin, Peru gibi uzak ülkelerin filmleri de yer alıyor.

’Usta Kadınlar’ sinema sanatında kadın ustalığını sergilediğinden, mutlaka görülmesi gereken bir bölüm.

"Sinema dünyasında erkeklere rağmen var olmayı bilmiş dört kadın yönetmen"in yapıtları, herkesin ilgisini çekecek bir bölüm.

Ülkesi Hindistan’da olaylara neden olan Suyun Şekli, düşünen, direnen kadınların öyküsünü anlatıyor. Kum-Kum Bhavnani’nin yönettiği filmde; eylemleriyle toplumu değiştirmeyi başarmış, üçüncü dünya ülkelerinden altı kadının serüveni anlatılıyor. Filmin ardından yapılacak söyleşiye Elif Şafak da katılacak.

Ne kadar inceleme okusanız, ne kadar toplumbilimsel incelemeyi ezberleseniz, ciltler dolusu psikolojik, tarihi araştırmaları yutsanız, bu festivalden elde edeceğiniz bilgiyi, sezgiyi edinemezsiniz.

Tematik festivallerin, seyirciye bir görüş açısı kazandırdığını anımsatalım.

* * *

BEN inanıyorum ki bu festivaldeki önemli filmleri görenlerin, kadına davranışları değişecek, onları daha derinden anlama sezgisi kazanacaklardır.

Çok değişik bir festivalin filmlerini kaçırmayın.

Uçan Süpürge/Flying Broom

Büyükelçi Sokak, No: 20/4

06700, Kavaklıdere - ANKARA

Tel: + 90 312 427 00 20

Faks: + 90 312 466 55 61

festival@ucansupurge.org

www.ucansupurge.org
Yazarın Tüm Yazıları